Κατηγορίες
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το χάος στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να δημιουργεί μια γεωπολιτική προσφορά για ασφαλές καταφύγιο στην αγορά χρυσού , αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική πορεία του πολύτιμου μετάλλου χάνει τη δυναμική του.

Σε αστάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν απότομα πάνω από τα 2.400 δολάρια, αφού το Ισραήλ πραγματοποίησε περιορισμένο στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν το Σαββατοκύριακο. Η αυξανόμενη σύγκρουση οφείλεται στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

Ωστόσο, η αγορά χρυσού δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα κέρδη της και ετοιμάζεται να κλείσει την εβδομάδα, ενοποιώντας γύρω στα 2.400 δολάρια η ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού Ιουνίου διαπραγματεύθηκαν τελευταία στα 2.410,5 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας αύξηση 0,5% . Οι τιμές είναι αυξημένες κατά 1,5% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι η άνοδος της Παρασκευής τη νύχτα μειώθηκε από το υψηλό ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας στα 2.448,80 δολάρια η ουγγιά, σημάδι ότι ακόμη και η αβεβαιότητα χάνει την επιρροή της στην αγορά.

«Το θέμα με την ιστορία του Ιράν και του Ισραήλ είναι ότι δεν έχει απομείνει πολλή δύναμη  σε αυτήν την ιστορία προς το παρόν. Όταν το Ισραήλ επιτέθηκε αρχικά στην ιρανική πρεσβεία, οι παράγοντες της αγοράς περίμεναν μια μεγάλη απάντηση. Η ιρανική απάντηση ήταν περισσότερο θεαματική από οτιδήποτε άλλο και οι έμποροι έδωσαν προσοχή σε αυτό» «Η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης ήταν πολύ, πολύ περιορισμένη, και τώρα οι έμποροι δεν ανησυχούν για αυτό το θέμα. Όλα αυτά έχουν φέρει την τιμή του χρυσού σε μια ζώνη εξυγίανσης με κίνδυνο προς τα κάτω».

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις σταθεροποιούνται, η αγορά θα μπορούσε να αρχίσει να επικεντρώνεται σε πιο θεμελιώδεις δυναμικές στην αγορά, κάτι που δεν προμηνύεται καλό για τον χρυσό στο εγγύς μέλλον.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει καταφέρει να παγιωθεί σε έδαφος ρεκόρ, παρόλο που οι αγορές έχουν απωθήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα τέλη του έτους. Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο έχει σχεδόν αποτιμηθεί από το τραπέζι και  βάζει μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο σε σχετικά ζυγές πιθανότητες.

Η αγορά χρυσού μπόρεσε ακόμη και να αντέξει τα απροσδόκητα επιθετικά σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell, ο οποίος είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Washinton, DC, ότι μετά την τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα δεν είχε αρκετή εμπιστοσύνη για να μειώσει τα επιτόκια.

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι αυτό το περιβάλλον θα συνεχίσει να υποστηρίζει υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων και ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ, που αποτελούν δύο παραδοσιακούς αντίθετους ανέμους για τον χρυσό .

«Ανησυχώ ότι αυτή η αγορά μπορεί να ξυπνήσει ξαφνικά ένα πρωί και να συνειδητοποιήσει ότι το δολάριο και οι αποδόσεις είναι απότομα υψηλότερες και η προοπτική μείωσης των επιτοκίων έχει σχεδόν εξαφανιστεί», δήλωσε ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank.

Ωστόσο, ο Hansen πρόσθεσε ότι η αγορά θα μπορούσε να είναι αρκετά ανθεκτική και με όλη την αβεβαιότητα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να εκπλήξει τους επενδυτές.

«Ανησυχώ κυρίως για τα τεράστια hedge funds για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών των θέσεων ξεκίνησε σε πολύ χαμηλότερες τιμές, και παρόλο που τα επίπεδα stop loss τους έχουν αυξηθεί καθώς δημιουργούνται θέσεις, μπορούμε εύκολα να δούμε πτώση 50 δολαρίων χωρίς κροτάλισμα οποιονδήποτε», είπε. «Από την οπτική της ψυχολογίας των συναλλαγών, είναι λογικό ότι κάποιες ευχάριστες αγορές θα αρχίσουν να αφαιρούν κάποιες μάρκες από το τραπέζι».

Ο Lukman Otunuga, Διευθυντής Ανάλυσης Αγοράς στο FXMT, δήλωσε ότι αν και ο χρυσός ενοποιείται, δεν είναι μια αγορά που θέλουν να στοιχηματίσουν οι επενδυτές.

«Το επιθετικό άλμα του χρυσού πάνω από τα 2400 δολάρια σήμερα το πρωί υπογραμμίζει πόσο ταραχώδεις αγορές παραμένουν στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή», είπε. «Αν και ο χρυσός έχει επιστρέψει τα περισσότερα κέρδη αφού το Ιράν υποβάθμισε τον αντίκτυπο του ισραηλινού χτυπήματος, ο δρόμος της ελάχιστης αντίστασης δείχνει βόρεια. Την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να παρατηρηθεί μεγαλύτερη αστάθεια για το πολύτιμο μέταλλο λόγω της επερχόμενης έκθεσης για το ΑΕΠ και το PCE του πρώτου τριμήνου των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τα στοιχήματα περικοπής της Fed. Μιλώντας για τεχνικά θέματα, οι ταύροι πρέπει να διατηρήσουν τις τιμές πάνω από 2355 $ για μια άλλη δοκιμή 2400 $ και πέρα. Η αδυναμία κάτω από τα $2355 θα μπορούσε να ανοίξει μια πορεία προς τα $2320 και $2300.”

Ο David Morrison, Senior Market Analyst στο Trade Nation, είπε ότι αν και η αστάθεια θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται σε χρυσό και ασήμι, οι επενδυτές δεν πρέπει να αγνοούν τις ευρύτερες ανοδικές τάσεις στην αγορά.

«Η ιστορία και για τα δύο πολύτιμα μέταλλα παραμένει η ίδια. Ναι, και τα δύο λειτουργούν ως «ασφαλή καταφύγια» σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής πίεσης. Αλλά η ιστορία πίσω από το τρέχον ράλι είναι ένα από χρόνια σχετικής αδράνειας που ξεπερνιέται από τη συνειδητοποίηση μεταξύ των επενδυτών ότι δεν είναι κακή ιδέα να διαφοροποιήσεις τα περιουσιακά σου στοιχεία», είπε σε σημείωμα την Παρασκευή.

Άλλοι αναλυτές έχουν σημειώσει ότι ενώ η μετατόπιση των προσδοκιών γύρω από τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας υποστηρίζει υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων, αυτό δεν είναι η πλήρης ιστορία. Οι αναλυτές σημειώνουν αυξανόμενη ανησυχία στην αγορά σχετικά με το μέγεθος και την τροχιά του αμερικανικού δημόσιου χρέους.

Οι αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να αυξηθούν καθώς οι επενδυτές απαιτούν περισσότερα χρήματα για αυξανόμενους κινδύνους χρέους, που μπορεί να είναι ανοδικοί για τον χρυσό .

«Η Fed βρίσκεται σε μια τροχιά υψηλότερη για μεγαλύτερη, το αμερικανικό εθνικό χρέος είναι και θα συνεχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, οδηγώντας τις διαρθρωτικές πωλήσεις για ομόλογα από ξένους (αποδολαριοποίηση / ροές ΗΠΑ). Η προσφορά/ζήτησή της και οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερο επιτόκιο για τον δανεισμό υψηλότερου κινδύνου προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ», έγραψε σε σημείωμα την Πέμπτη ο Nicky Sheils, Επικεφαλής Στρατηγικής για Πολύτιμα Μέταλλα της MKS PAMPS. «Κάποια στιγμή, η Fed θα χρειαστεί να δελεάσει σε πρόσθετη ζήτηση (μειώνουν τους δείκτες μόχλευσης, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να παρέχουν κάποια ρευστότητα), αλλά δεν υπάρχει λόγος η απόκλιση Χρυσού/Ομολόγου να μην μπορεί απλώς να επεκταθεί. Νέο παράδειγμα, νέες και εκτεταμένες αποκλίσεις».

Την επόμενη εβδομάδα, η Federal Reserve θα ξεκινήσει την περίοδο συσκότισης δύο εβδομάδων πριν από την απόφαση νομισματικής πολιτικής της 1ης Μαΐου, επομένως οι αγορές θα πρέπει να αξιολογήσουν τα οικονομικά δεδομένα χωρίς καμία καθοδήγηση.

Στο οικονομικό δελτίο βρίσκεται ο βασικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών Μαρτίου, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας. Οι αγορές θα ρίξουν επίσης μια πρώτη ματιά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν πρώτου τριμήνου.

Η αγορά θα λάβει επίσης μερικά ακόμη στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών και αναφορές για την υγεία του μεταποιητικού τομέα.

Στη δραστηριότητα της κεντρικής τράπεζας, οι αγορές θα ακούσουν προσεκτικά τι λέει η Τράπεζα της Ιαπωνίας στην απόφαση νομισματικής πολιτικής της, καθώς το νόμισμά της διαπραγματεύεται σε νέα πολυετή χαμηλά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Οι τιμές του χρυσού σε όρους γιεν διαπραγματεύονται σε υψηλά ρεκόρ.

Οικονομικά στοιχεία προς παρακολούθηση την επόμενη εβδομάδα:

  • Site
  • xrisi-lira.gr 
  • Εδρα: 1.
  • Κολοκοτρώνη 9 -2ος Οροφος. Αθήνα ( Σύνταγμα )τκ.10561
  • Τηλ.: 211 400 30 26
  • Εδρα : 2. ελ. βενιζέλου 53 πειραιάς τκ 18532
  • τηλ.21 11825001    Κιν.    697 2027740

Περισσότερα άρθρα

1887 Pattern Proof Sovereign First Head

28/04/2024\ Εμφάνιση: στεφανωμένη και καλυμμένη προτομή Ιωβηλαίου προς τα αριστερά, JEB με γωνιακό J στην περικοπή. πρώτος μύθος (D:G πιο κοντά στο

Scroll to Top