Κατηγορίες
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στις αρχές Μαρτίου, η τιμή του χρυσού ξεκίνησε ένα εκπληκτικό ράλι που την οδήγησε σε άνοδο σχεδόν 20% μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Πλέον βρίσκεται στα υψηλά όλων των εποχών. Η τιμή του ασημιού ανέβηκε επίσης, αυξάνοντας περισσότερο από 14 τοις εκατό τον περασμένο μήνα. Το έναυσμα φαίνεται να ήταν ένας συνδυασμός αναμενόμενων μειώσεων των πραγματικών επιτοκίων, συν νευρικότητας στα επίπεδα χρέους των ΗΠΑ, συν αγορές από κινέζους λιανοπωλητές και κεντρικές τράπεζες – αλλά μπορεί να διαρκέσει;

Το πρόσφατο ράλι της τιμής του χρυσού δεν ταιριάζει απαραίτητα σε ένα κανονικό μοτίβο. Για παράδειγμα, η τιμή του χρυσού συχνά κινείται αντίστροφα με τα πραγματικά επιτόκια. Ο χρυσός δεν έχει απόδοση και επομένως το κόστος ευκαιρίας διατήρησής του είναι υψηλότερο όταν οι πραγματικές (προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό) αποδόσεις είναι υψηλότερες. Αλλά αυτή τη φορά ο χρυσός κινήθηκε υψηλότερα, παρόλο που τα πραγματικά επιτόκια κινήθηκαν επίσης υψηλότερα.

Ο χρυσός θεωρείται συχνά ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού και παρόλα αυτά η τιμή μόλις κινήθηκε όταν ο πληθωρισμός ανέβαινε στα τέλη του 2022 και για μεγάλο μέρος του 2023. Ωστόσο, έχει αυξηθεί στο σημείο που οι πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να υποχωρούν. Ο χρυσός συχνά κινείται αντίστροφα με το δολάριο, ωστόσο το δολάριο αυξάνεται από την αρχή του έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι άλλα στοιχεία λειτουργούν. Οι φόβοι για τα επίπεδα του χρέους των ΗΠΑ μπορεί να είναι ένας παράγοντας. Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί επίσης να έχουν στείλει ορισμένους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων.

Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων αυξάνονται λόγω των ισχυρών κινεζικών αγορών λιανικής και κεντρικών τραπεζών.Georges Lequime, ταμείο WS Amati Strategic Metals

Η γεωπολιτική είναι επίσης ένας παράγοντας για την αγορά χρυσού από την κεντρική τράπεζα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δήλωσαν ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές αρχές έχουν αιτιολογήσει ότι η διατήρηση αποθεμάτων σε χρυσό διευκολύνει το να κρατηθούν μακριά από τα χέρια τους.

Δεν είναι μόνο η Ρωσία, αλλά μια σειρά από άλλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Αυτές οι τράπεζες είναι ολοένα και πιο απρόθυμες να αγοράσουν αμερικανικά κρατικά ομόλογα, δεδομένης της κλασματικής σχέσης με τις ΗΠΑ, και κινούνται προς τον χρυσό.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού αναφέρει ότι οι αγορές κεντρικών τραπεζών ήταν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί το 2023. Οι Financial Times αναφέρουν ότι αυτό έχει καθαρίσει περίπου 155 δισεκατομμύρια δολάρια (124 δισεκατομμύρια λίρες) χρυσού μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2023.

Αυξάνεται η αισιοδοξία

Αυτό είναι ένα περίπλοκο σκηνικό από το οποίο μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε προβλέψεις για τη μελλοντική κατεύθυνση του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων. Τούτου λεχθέντος, οι διαχειριστές κεφαλαίων εμφανίζονται όλο και πιο αισιόδοξοι.

Ο Georges Lequime, διαχειριστής του ταμείου WS Amati Strategic Metals, έχει αυξήσει την έκθεση του αμοιβαίου κεφαλαίου στα πολύτιμα μέταλλα και τώρα είναι το 60 τοις εκατό του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Λέει: «Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων αυξάνονται λόγω των ισχυρών κινεζικών αγορών λιανικής και κεντρικών τραπεζών, σε συνδυασμό με τις γενικές αυξανόμενες ανησυχίες για τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους και την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου.

«Μειώσαμε τις συμμετοχές μας σε λίθιο στο 16 τοις εκατό και αυξήσαμε την έκθεσή μας σε πολύτιμα μέταλλα στο 60 τοις εκατό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024».

Οι τιμές του χρυσού και του ασημιού άρχισαν να αποδίδουν πολύ καλύτερα τον Μάρτιο του 2024 (συνεχίζοντας τον Απρίλιο). Το συναίσθημα προς τον κλάδο, καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση των επιπέδων του παγκόσμιου χρέους και το κόστος εξυπηρέτησης αυτού του χρέους, αρχίζει να μπαίνει στο επίκεντρο.

Η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη τροφοδοτεί επίσης τη ζήτηση για χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.

Προσθέτει ότι το ασήμι συνεχίζει να φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον, με περισσότερο από το 14 τοις εκατό της ζήτησης αργύρου να αποδίδεται τώρα άμεσα στην αγορά φωτοβολταϊκών κυψελών υψηλής ανάπτυξης για ηλιακά πάνελ.

«Η αγορά ασημιού ήταν σε έλλειμμα προσφοράς τα τελευταία τρία χρόνια με το έλλειμμα να αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια», λέει ο Lequime.

Με τον χρυσό σε αχαρτογράφητη περιοχή, είναι πιο δύσκολο να προβλέψουμε πού θα μπορούσαν να πάνε οι τιμές.George Cheveley, ταμείο Ninety One Global Gold

Η Lequime βλέπει πραγματική αξία σε μετοχές χρυσού και αργύρου, οι οποίες έχουν καθυστερήσει τις τιμές spot. Λέει ότι τα πολλαπλάσια της αποτίμησης έφθασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Φεβρουάριο μετά το απότομο sell-off και παραμένουν κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ παρά την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών των μετοχών. Αναμένει επίσης ανάκαμψη της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2024, η οποία θα πρέπει επίσης να στηρίξει τις τιμές.

Ο George Cheveley, διευθυντής του ταμείου Ninety One Global Gold, συμφωνεί ότι οι μετοχές πολύτιμων μετάλλων φαίνονται ελκυστικά αποτιμημένες δεδομένης της ισχύος της τιμής του χρυσού. Έχουν συγκρατηθεί από τις ανησυχίες για τις πιέσεις κόστους για τις εταιρείες εξόρυξης, αλλά αυτές έχουν υποχωρήσει καθώς ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει.

Λέει: «Με τον χρυσό σε αχαρτογράφητη περιοχή, είναι πιο δύσκολο να προβλέψουμε πού θα μπορούσαν να πάνε οι τιμές. Ωστόσο, στα αρνητικά, το παλιό ρεκόρ των $2.075/oz θα πρέπει να προσφέρει ένα ισχυρό πάτωμα.

“Εάν αυτό είναι σωστό και ο χρυσός βρίσκεται σε νέο εύρος, τότε οι αποτιμήσεις των μετοχών φαίνονται συναρπαστικές καθώς οι ταμειακές ροές φαίνεται ότι θα αυξηθούν μετά τις τελευταίες αυξήσεις. Σε ένα περιβάλλον ανοδικών τιμών, οι εταιρείες τείνουν να υπεραποδίδουν.”

Προσθέτει ότι βλέπουν έναν αριθμό εταιρειών με καλή ανάπτυξη, οι οποίες θα πρέπει επίσης να μειώσουν το κόστος παραγωγής ανά ουγγιά: «Η βελτίωση του κόστους και η αύξηση της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών θα έχουν ως αποτέλεσμα οι μετοχές των εταιρειών χρυσού να έχουν καλύτερη απόδοση από την αυξανόμενη τιμή του χρυσού συνολικά.

«Ενθαρρυνόμαστε από την απόδοση [τον Μάρτιο], η οποία ταιριάζει περισσότερο με μια τυπική αντίδραση σε μια ισχυρή κίνηση του χρυσού – δηλαδή, συνήθως δύο έως τρεις φορές την κίνηση των τιμών του χρυσού».

  • Site
  • xrisi-lira.gr 
  • Εδρα: 1.
  • Κολοκοτρώνη 9 -2ος Οροφος. Αθήνα ( Σύνταγμα )τκ.10561
  • Τηλ.: 211 400 30 26
  • Εδρα : 2. ελ. βενιζέλου 53 πειραιάς τκ 18532
  • τηλ.21 11825001    Κιν.    697 2027740

 

Περισσότερα άρθρα

Η ιστορία του χρυσού νομίσματος

Το Sovereign χρυσό νόμισμα κατέχει μια ιστορική θέση στα βιβλία της ιστορίας των οικονομικών. Σεβαστό για την πλούσια ιστορία, την εντυπωσιακή αγνότητα και

1887 Pattern Proof Sovereign First Head

Εμφάνιση: στεφανωμένη και καλυμμένη προτομή Ιωβηλαίου προς τα αριστερά, JEB με γωνιακό J στην περικοπή. πρώτος μύθος (D:G πιο κοντά στο στέμμα),

Scroll to Top