Κατηγορίες
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η χρυσή λίρα  είναι το εμβληματικό νόμισμα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου. Γνωστό ως «το κύριο νόμισμα του κόσμου», μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από 500 χρόνια ιστορίας. Όπως αρμόζει σε αυτό το ένδοξο παρελθόν, λίγοι επίλεκτοι κυρίαρχοι κρατούν τη θέση τους ως μερικά από τα περισότερο σπάνια χρυσά νομίσματα που υπάρχουν. Αυτά τα περιζήτητα, πολύτιμα νομίσματα είναι προϊόν χαμηλής κοπής και των μοναδικών στιγμών της ιστορίας που καθόρισαν μια εποχή.

 

Ιστορία του Κυρίαρχου

Στις 28 Οκτωβρίου 1489, ο Ερρίκος Ζ’ διέταξε τους αξιωματικούς του Βασιλικού Νομισματοκοπείου του να παράγουν «ένα νέο χρήμα χρυσού», ένα νόμισμα που θα μεταδώσει την εξουσία της βασιλείας του. Το Sovereign δεν ήταν το πρώτο χρυσό νόμισμα που χρησιμοποιήθηκε σε αγγλικό νόμισμα – ένα από τα πρώτα ήταν η πένα του Ερρίκου III του 1257 – αλλά ήταν το μεγαλύτερο και πιο πολύτιμο χρυσό νόμισμα που κόπηκε ποτέ στην Αγγλία εκείνη την εποχή.

Το πρώτο Sovereign ζύγιζε 240 κόκκους (15,55 γραμμάρια) και δημιουργήθηκε από το παραδοσιακό πρότυπο εκλεκτού χρυσού που πρωτοστάτησε υπό τον Edward III. Το One Sovereign άξιζε 20 σελίνια και αυτά τα βαριά νομίσματα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από τους εμπόρους για μεγάλες συναλλαγές.

Είναι ασυνήθιστο για ένα νόμισμα να έχει τόσο στενούς δεσμούς με τη μοναρχία, αλλά με διάταγμα το νόμισμα ήταν γνωστό ως  κυριαρχος . Το υπέροχο νέο νόμισμα χρησιμοποιήθηκε από τον Ερρίκο Ζ΄ για να ενισχύσει την ταυτότητα της βασιλείας του και η μεταρρύθμιση του νομίσματος ήταν μια ενίσχυση της ανώτατης εξουσίας του.

Αφού έπεσε σε δυσμένεια κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ιακωβου , ο Ηγεμόνας επέστρεψε το 1817 υπό  τον γεωργιο . Ήταν τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το εμβληματικό σχέδιο του Αγίου Γεωργίου και του δράκου του Μπενετςετο πιστρουτσι. Αυτό φαίνεται ακόμα στα νομίσματα 206 χρόνια αργότερα, αν και το σχέδιο έχει αλλάξει σε μερικές περιπτώσεις για να σηματοδοτήσει σημαντικά βασιλικά γεγονότα.

Το Sovereign είναι ένα διαχρονικό σύμβολο δύναμης, αξιοπιστίας και ακρίβειας που έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός έθνους σε περιόδους πολέμου και ειρήνης.

rare-7–1937-edward-VIII-sovereign.jpg

1937 Εδουάρδος Η’ Ηγεμόνας

Συχνά περιγράφεται ως η «νομίσματα που δεν ήταν ποτέ», το 1937 Edward VIII Sovereign δεν είναι μόνο το σπανιότερο Sovereign, αλλά ένα από τα πιο σπάνια νομίσματα στον κόσμο. Η ιστορία του είναι μια ιστορία αγάπης, σκανδάλου και μια μοναδική στιγμή στη βρετανική ιστορία.

Το 1936, ο νέος βασιλιάς σκόπευε να παντρευτεί την αμφιλεγόμενη Αμερικανίδα διαζευγμένη, Wallis Simpson. Λόγω της θέσης του Εδουάρδου ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, αυτή η επιθυμία αντιμετωπίστηκε με την αντίθεση από το κοινοβούλιο και μέσα στη βασιλική οικογένεια. Το βρετανικό κοινό ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα δεχόταν ποτέ τον Simpson. Στις 11 Δεκεμβρίου 1936, ο Εδουάρδος VIII ανακοίνωσε στο ραδιόφωνο ότι αποχωρεί από τον θρόνο. Έγινε ο μόνος μονάρχης στη βρετανική ιστορία που παραιτήθηκε οικειοθελώς.

Αυτή η εκπληκτική πράξη αγάπης και πίστης συγκλόνισε τη Βρετανία και έβαλε τέλος στην κοπή των νομισμάτων του Εδουάρδου Η’ που επρόκειτο να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 1937. Μια χούφτα νομισμάτων και μοτίβων είχαν κοπεί κατά την προετοιμασία, από τα οποία μόνο έξι πιστεύεται ότι υπάρχουν σήμερα. Ενισχύοντας τη γοητεία του νομίσματος, το πορτρέτο του Εδουάρδου έσπασε τη βασιλική παράδοση καθώς ήταν στραμμένο προς τα αριστερά, όταν κάθε μονάρχης συνήθως απομακρύνθηκε από τον προκάτοχό του. Τον Ιανουάριο του 2020, το The Royal Mint μεσολάβησε σε μια συμφωνία για την πώληση ενός από αυτά τα σπάνια νομίσματα για 1 εκατομμύριο λίρες, καθιστώντας το το πιο πολύτιμο βρετανικό νόμισμα ποτέ.

rare-5–1819-george-III-gold-sovereign.jpg

1819 Γεώργιος Γ’ Χρυσός Κυρίαρχος

Το 1819 Sovereign είναι ένα άλλο παράδειγμα ενός εξαιρετικά σπάνιου βρετανικού νομίσματος που έχει συναρπάσει τους συλλέκτες από την έναρξή του. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το νόμισμα δεν παρήχθη ποτέ σε μεγάλη κλίμακα. Κόπηκαν μόνο 3.574 νομίσματα, όλα από χρυσό που προμήθευαν ιδιώτες έμποροι. Αυτό σήμαινε ότι μόνο οι πλουσιότεροι πολίτες μπορούσαν να αποκτήσουν αυτό το πολύτιμο νόμισμα, επομένως παρέμενε σε ιδιωτικές συλλογές.

Διακόσια χρόνια αργότερα, πιστεύεται ότι μόνο περίπου δέκα Κυρίαρχοι του 1819 υπάρχουν ακόμα. Παραμένει ένα από τα πιο πολύτιμα και άπιαστα νομίσματα στη σειρά The Sovereign. Το 2019, το Royal Mint διεξήγαγε ψηφοδέλτιο και ο νικητής αγόρασε αυτό το εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα για 100.000 £.

Στον εμπροσθότυπο απεικονίζεται η προτομή του Γεωργίου Γ’ στραμμένη προς τα δεξιά και το έτος 1819 κάτω από το κολοβό. Οι λέξεις GEORGIUS III DG BRITANNIAR REX FD (Γεώργιος III, με τη χάρη του Θεού, Βασιλιάς της Βρετανίας, Υπερασπιστής της Πίστεως) περικυκλώνουν την εικόνα του. Η πίσω όψη του νομίσματος είναι ένα πρώιμο παράδειγμα του διάσημου σχεδίου Benedetto Pistrucci, σήμα κατατεθέν του The Sovereign από το 1817. Απεικονίζει την εμβληματική εικόνα του Αγίου Γεωργίου να σκοτώνει τον δράκο.

rare-4–1993-elizabeth-II-gold-proof-sovereign.jpg

1993 Elizabeth II Gold Proof Sovereign

Δεν πρέπει όλοι οι σπάνιοι Κυρίαρχοι να είναι ηλικιωμένοι και χτυπημένοι για βασιλιάδες και βασίλισσες του παρελθόντος. Μερικά νομίσματα πολύ πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή ενθουσιάζουν τους συλλέκτες και αυτά δεν είναι λιγότερο εξαίσια από τα ιστορικά τους αντίστοιχα.

Το 1993 ήταν μια σημαντική χρονιά στη Βρετανία. Αυτή ήταν η χρονιά του Ιωβηλαίου Ρουμπίνι, της 40ης επετείου από τη στέψη της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας. Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο τίμησε αυτή τη σημαντική περίσταση, όπως έχει κάνει για κάθε βασιλιά και βασίλισσα από το 1935, με ένα όμορφα σχεδιασμένο αναμνηστικό νόμισμα.

Αυτό το ειδικό Sovereign κόπηκε με χρυσό 22 καρατίων και φινιρίστηκε σύμφωνα με το πρότυπο Proof για να γίνει ένα πολύτιμο συλλεκτικό. Ο οικείος Benedetto Pistrucci’s St George και η σχεδίαση του δράκου χαρακτηρίζονται στην πίσω πλευρά, όπως είναι παραδοσιακό. Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται το τρίτο πορτρέτο της Βασίλισσας, σχεδιασμένο από τον διάσημο γλύπτη Raphael Maklouf, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 1985 και 1997.

Μόνο 4.349 από αυτά τα υπέροχα νομίσματα κόπηκαν και αφού ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο Proof, πήγαν όλα σε συλλέκτες.

rare-3-1879-victoria-young-head-st-george-sovereign.jpg

1879 Victoria Young Head St George Sovereign

Οι λάτρεις της στρατιωτικής ιστορίας γνωρίζουν ότι το 1879 ήταν μια σημαντική χρονιά. Είδε την έναρξη του πολέμου Αγγλο-Ζουλού στη Νότια Αφρική και μια από τις πιο διάσημες μάχες στη βρετανική ιστορία, τη μάχη του Rorke’s Drift. Σε αυτή τη θρυλική μάχη, λίγο περισσότεροι από 150 Βρετανοί στρατιώτες κατάφεραν να υπερασπιστούν έναν σταθμό αποστολής από χιλιάδες πολεμιστές Ζουλού.

Το Sovereign του 1879 παρουσίαζε το αγαπημένο πορτρέτο της Βασίλισσας Βικτώριας που χτυπήθηκε στους Sovereigns για τα επόμενα 47 χρόνια. Το πορτρέτο «Young Head» της Βασίλισσας Βικτώριας στον εμπροσθότυπο του νομίσματος σχεδιάστηκε από τον διάσημο χαράκτη, William Wyon RA. Το παραδοσιακό σχέδιο του Αγίου Γεωργίου και του δράκου διαθέτει στην πίσω πλευρά.

Μόνο 20.013 από τα χρυσά νομίσματα των 22 καρατίων κόπηκαν και παραμένει ένας από τους πιο σπάνιους Κυρίαρχους στον κόσμο. Η χαμηλή κοπή σε συνδυασμό με την ιστορική στρατιωτική χρονιά το καθιστούν εξαιρετικά δημοφιλές στους συλλέκτες.

rare-2–1989-elizabeth-II-gold-proof-sovereign.jpg

1989 Elizabeth II Gold Proof Sovereign

Το 1989 το The Sovereign γιόρτασε τα 500 χρόνια του. Ως θεματοφύλακες αυτού του ιστορικού νομίσματος, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο σημείωσε το μνημειώδες ορόσημο με ένα εκπληκτικό νόμισμα ειδικής έκδοσης. Κάναμε το τολμηρό βήμα επανασχεδιασμού του νομίσματος για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 100 χρόνια, μόνο για ένα χρόνο. Ήταν η πρώτη φορά που το The Sovereign άλλαξε σχέδιο κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Αυτού Μεγαλειότητας.

Το εμβληματικό μοτίβο του Αγίου Γεωργίου και του δράκου αντικαταστάθηκε με μια εξίσου εντυπωσιακή στεφανωμένη ασπίδα των Βασιλικών Όπλων, τοποθετημένη πάνω σε ένα διπλό Ρόδο Tudor, σε φόρο τιμής στον αρχικό Κυρίαρχο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου VII. Ο πίσω θρύλος περιείχε τις λέξεις ANNIVERSARY OF THE GOLD SVEREIGN 1489–1989, που είναι η πρώτη και μοναδική φορά που η λέξη ‘sovereign’ εμφανίζεται σε οποιοδήποτε βρετανικό νόμισμα.

Αυτή δεν ήταν η μόνη ιστορική αλλαγή στο υπέροχο νόμισμα. Για πρώτη φορά στον εμπροσθότυπο δεν απεικόνιζε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ σε πορτρέτο. Σε αυτό το ειδικό νόμισμα, η Αυτή Μεγαλειότης φαίνεται καθισμένη στην Καρέκλα του Αγίου Εδουάρδου, που χρησιμοποιείται στη στέψη των βασιλιάδων και των βασιλισσών από τον δέκατο τέταρτο αιώνα.

Αυτό το νόμισμα σηματοδοτεί μια πραγματικά σημαντική στιγμή στην ιστορία των Κυρίαρχων και έχει αποδειχθεί ένα από τα πιο περιζήτητα νομίσματα της βασιλείας της Αυτής Μεγαλειότητας.

rare-6–1489-the-first-sovereign.jpg

1489 Ο Πρώτος Κυρίαρχος

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το νόμισμα που κυκλοφόρησε μια κληρονομιά 533 ετών (και συνεχίζεται), θα γινόταν ένα από τα πιο περιζήτητα νομίσματα στον κόσμο. Αυτό είναι το νόμισμα που τα ξεκίνησε όλα και σηματοδοτεί μια απίστευτα σημαντική στιγμή στη νομισματική ιστορία.

Με την πτώση του τελευταίου βασιλιά του Οίκου της Υόρκης, Ριχάρδου Γ’, στη Μάχη του Μπόσγουορθ Φιλντ το 1485, ο Πόλεμος των Ρόδων ουσιαστικά τελείωσε. Ο νικητής, Henry Tudor, ανέλαβε το θρόνο ως ο πρώτος μονάρχης της δυναστείας Tudor που βασίλεψε για 118 χρόνια με μερικούς από τους πιο ισχυρούς ηγεμόνες που έχει δει ποτέ η Βρετανία.

Όπως πολλοί βασιλιάδες και βασίλισσες πριν από αυτόν, ο Ερρίκος Ζ’ προσπάθησε να επιδείξει την εξουσία του στους υπηκόους του. Το 1489, ο βασιλιάς ξεκίνησε μια μεταρρύθμιση νομισμάτων που είδε την εισαγωγή του Κυρίαρχου, του μεγαλύτερου χρυσού νομίσματος που κόπηκε μέχρι σήμερα. Το νέο νόμισμα κόπηκε από χρυσό 23 1/3 καρατίων, ζύγιζε περίπου 15,3 g και είχε διάμετρο περίπου 40 mm. ένα κατάλληλο νόμισμα για να τιμήσει τον ισχυρό βασιλιά.

Σήμερα, πιστεύεται ότι μόνο δύο Κυρίαρχοι του 1489 παραμένουν εκτός μουσείων και ιδρυμάτων.

rare-1–2004-elizabeth-II-gold-bullion-sovereign.jpg

2004 Elizabeth II Gold Bullion Sovereign

Το ακυκλοφόρητο χρυσό Sovereign του 2004 ήταν ένα εξαιρετικά δημοφιλές νόμισμα για τους επενδυτές, αλλά η σχετικά χαμηλή κοπή του το καθιστά δημοφιλές και μεταξύ των συλλεκτών. Μόνο 30.688 νομίσματα χρυσού κόπηκαν και άλλα 10.175 ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο Proof για ένα άψογο παράδειγμα αυτού του ιστορικού νομίσματος.

Η πίσω όψη διαθέτει το κλασικό σχέδιο του Αγίου Γεωργίου και το σχέδιο του δράκου που εμφανίζεται στο The Sovereign από το 1817. Η εξαιρετική λεπτομέρεια ζωντανεύει τη διάσημη νίκη του καλού έναντι του κακού. Στην μπροστινή του όψη εμφανίζεται το τέταρτο πορτρέτο της Βασίλισσας που χρησιμοποιείται σε βρετανικά νομίσματα. Σχεδιάστηκε από τον Ian Rank-Broadley και χρησιμοποιήθηκε σε νομίσματα από το 1998 έως το 2015.

Ως ο πιο σύγχρονος Sovereign που μπήκε στη λίστα μας με τα σπάνια νομίσματα, αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύγχρονης νομισματοκοπίας που συναρπάζει τους συλλέκτες και αποδεικνύει ότι τα κλασικά νομίσματα μπορούν να παραχθούν ανά πάσα στιγμή.

  • Site
  • xrisi-lira.gr 
  • Εδρα: 1.
  • Κολοκοτρώνη 9 -2ος Οροφος. Αθήνα ( Σύνταγμα )τκ.10561
  • Τηλ.: 211 400 30 26
  • Εδρα : 2. ελ. βενιζέλου 53 πειραιάς τκ 18532
  • τηλ.21 11825001    Κιν.    697 2027740

Περισσότερα άρθρα

1922 Sydney gold sovereign

Αυστραλία, 1922 Κυρίαρχος του Σίδνεϊ – Στα μέσα της δεκαετίας του 1920, το χρυσό νόμισμα δεν χρησιμοποιούταν πλέον στο καθημερινό εμπόριο, αλλά ενώ

Τα 9 πιο δημοφιλή χρυσά νομίσματα

Τα 9 πιο δημοφιλή χρυσά νομίσματα που κατασκευάστηκαν ποτέ Οι πολιτισμοί έκοβαν χρυσά νομίσματα από τον 5ο αιώνα π.Χ. και αυτοί (μαζί

1921 Χρυσή λίρα Μελβούρνη

Ο Χρυσός Κυρίαρχος του 1921. Νομισματοκοπείο της Μελβούρνης. Περικοπή: 240.121 (μπορεί να περιλαμβάνει κέρματα που εκδίδονται ως μέρος ενός σετ). Κοπή στο The Melbourne

Scroll to Top