Κατηγορίες
Facebook
Twitter
LinkedIn

1820 LX King George III proof διλυρο

Χρονολογία: 1820
Διαθέσιμο: Ζητείται
Τιμή σπάνιας λίρας €: 22.000 €

Σπάνιο δίλυρο πιστοποιημένο μεγάλης  αξίας  και συλεκτικότητας

Το διπλό χρυσο δυλιρο είναι μια premium ονομαστική αξία που έκανε το ντεμπούτο του αρχικά το 1820. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν ακούσει ποτέ για διπλό κυρίαρχο, πόσο μάλλον να έχουν τη δυνατότητα να έχουν στην κατοχή τους ένα τόσο φανταστικό νόμισμα.

Ως εκ τούτου, θα εμβαθύνουμε λίγο στην ιστορία αυτού του κυρίαρχου δόγματος, εξετάζοντας την ιστορία και πώς έχει γίνει αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.

Τι είναι Διπλός Κυρίαρχος;

Το διπλό κυρίαρχο είναι ένα χρυσό νόμισμα που παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει ονομαστική αξία δύο λιρών και είναι πιο δημοφιλές ως συλλεκτικό αντικείμενο στις μέρες μας, παρά ως νόμισμα που κυκλοφορεί. Συνήθως, ένα διπλό κυρίαρχο ζυγίζει 16 γραμμάρια χρυσού και έχει διάμετρο περίπου 32 χιλιοστά. Οι χαμηλοί περιορισμοί κοπής αυτών των κυρίαρχων ονομασιών τα καθιστούν ιδιαίτερα περιζήτητα στον κόσμο της νομισματικής.

Η Ιστορία του Διπλού Κυρίαρχου

Ο χρυσός διπλός κυρίαρχος εισήχθη για πρώτη φορά γύρω στο 1485, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου Ζ’. Ωστόσο, κυκλοφόρησε μόνο για λόγους παρουσίασης και έτσι είναι εξαιρετικά σπάνια.

Η νομοθεσία που επέτρεπε για τους πρώτους ηγεμόνες και τους μισούς κυρίαρχους το 1817 επέτρεπε επίσης την παραγωγή ενός διπλού και κρατικού νομίσματος πέντε λιρών, αλλά αυτά δεν κόπηκαν υπό τον βασιλιά Γεώργιο Γ’. Τρία χρόνια αργότερα, η πρώτη χρυσή κυρίαρχη με διπλή ονομαστική αξία χτυπήθηκε. Ωστόσο, δεν κυκλοφόρησε για κυκλοφορία και αντ’ αυτού θεωρήθηκε ως νόμισμα με μοτίβο απόδειξης.

Όταν η νομισματοκοπία συνεχίστηκε το 1821 υπό τον βασιλιά Γεώργιο Δ’, το διπλό κυρίαρχο δεν είχε ακόμη παραχθεί. Ωστόσο, μέχρι το 1823 αποφασίστηκε ότι ένα νόμισμα των 2 λιρών (διπλής ονομαστικής αξίας) θα ήταν χρήσιμο και, ως εκ τούτου, παρήχθη με μια έκδοση συνηθισμένης κυκλοφορίας.

The King George IV 1823 Gold Double Sovereign

Τα πρώτα χρυσά νομίσματα του βασιλιά Γεωργίου Δ’ περιείχαν ένα πορτρέτο του βασιλιά σε κλασικό στυλ από τον Ιταλό σχεδιαστή Benedetto Pistrucci, αλλά ο βασιλιάς δεν άρεσε να απεικονίζεται με αυτόν τον τρόπο. Όταν προτάθηκε ένα νέο νόμισμα, το διπλό κυρίαρχο, ο βασιλιάς βρήκε την ευκαιρία για να επιμείνει να ετοιμαστεί ένα διαφορετικό πορτρέτο.

Το νέο πορτρέτο, του Johann Baptiste Merlen, ήταν μια αναζωογονητικά μοντέρνα ερμηνεία και παρέλειψε το δάφνινο στεφάνι – η πρώτη φορά μετά την Παλινόρθωση που ένας Βρετανός βασιλιάς είχε απεικονιστεί με αυτόν τον τρόπο.

Αυτό είναι το μόνο νόμισμα πάνω στο οποίο εμφανίστηκε ποτέ αυτό το πορτρέτο και είναι το μόνο σχέδιο εμπροσθότυπου που δημιούργησε ποτέ ο Μέρλεν, το έργο του συνήθως βρίσκει το δρόμο του στην πίσω όψη. Η πολύ δημοφιλής απεικόνιση του Πιστρούτσι του Αγίου Γεωργίου να σκοτώνει τον δράκο κοσμούσε την πίσω πλευρά, πολύ μεγαλύτερη και ελαφρώς καλύτερες αναλογίες από ό,τι στη μικρότερη κυρίαρχη.

Αυτός ήταν ο μόνος διπλός κυρίαρχος της βασιλείας του Γεωργίου Δ’ (είναι το στυλ Γεώργιος Γ’ στα νομίσματά του μέχρι το 1825). Ήταν επίσης το μόνο διπλό κυρίαρχο για πάνω από εξήντα χρόνια, το επόμενο εκδόθηκε το 1887.

Αναμνηστικές Εκδόσεις

Αυτή η ονομαστική αξία κυκλοφόρησε μόνο ως κυκλοφορούν κέρμα για τέσσερα χρόνια και κόπηκε κυρίως για να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας βασιλείας ή για να εισαγάγει ένα νέο πορτρέτο του μονάρχη.

Από το 1980, το διπλό κυρίαρχο κόπηκε τα περισσότερα χρόνια και πωλείται ως συλλεκτικό νόμισμα από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο ή άλλες εταιρείες ειδικών νομισμάτων. Αυτές τις μέρες, συνήθως εκδίδεται για τους ίδιους λόγους που θα ήταν οποιοσδήποτε άλλος αναμνηστικός κυρίαρχος. για να σηματοδοτήσει ένα ιστορικό γεγονός ή επέτειο.

Περισσότερα άρθρα

1921 Χρυσή λίρα Μελβούρνη

Ο Χρυσός Κυρίαρχος του 1921. Νομισματοκοπείο της Μελβούρνης. Περικοπή: 240.121 (μπορεί να περιλαμβάνει κέρματα που εκδίδονται ως μέρος ενός σετ). Κοπή στο The Melbourne

Χρυσή λίρα 1917 λονδίνου

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1917 Κυρίαρχος Το  1917 , η Βρετανία βρέθηκε βαθιά  ριζωμένη στη φρίκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου , αντιμετωπίζοντας τόσο στρατιωτικές όσο και

Scroll to Top