Κατηγορίες
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ανεξάρτητα από το έτος κατά το οποίο χτυπήθηκαν και το νομισματοκοπείο στο οποίο κατασκευάστηκαν, τα proof sundeigns της Αυστραλίας και τα proof half sovereigns είναι «εξαιρετικά σπάνια». Αυτό το άρθρο ποσοτικοποιεί τον όρο «εξαιρετικά σπάνιο».


33059-Proof-Sovereign-Banner-March-2023

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη γοητεία του χρυσού.

Ιδιαίτερα όταν έρχεται με τη μορφή ενός Αυστραλιανού κυρίαρχου ή μισού κυρίαρχου χτύπησε στην ΑΠΟΔΕΙΞΗ ποιότητας. Τα νομίσματα είναι οπτικά εντυπωσιακά, διακρίνονται από την πιο αιχμηρή λεπτομέρεια και τις λαμπρές επιφάνειες με χρυσό καθρέφτη. Όταν κοιτάτε τις αποδείξεις που παρουσιάζονται παραπάνω, δεν μπορείτε παρά να συμφωνήσετε. Τελειότητα σε χρυσό.

Οι κυρίαρχοι απόδειξης και οι μισοί κυρίαρχοι απόδειξης έχουν μια υπέροχη σχέση με το παρελθόν.

Οι κυρίαρχοι απόδειξης και οι μισοί κυρίαρχοι απόδειξης είναι οι αφηγητές ιστοριών, που ορίζουν μια εποχή ή ένα χρόνο, όπως κανένα άλλο νόμισμα. Τα νομίσματα μπορούν επίσης να ορίσουν μια περίσταση. Και μονάρχης. Και τείνουν να έχουν σχέση με ένα εξέχον πρόσωπο, είτε με αξιωματούχο, είτε με νομισματοκοπείο είτε με έναν συλλέκτη με επιρροή.

Τα proof sovereigns και proof half sovereigns της Αυστραλίας είναι αποκλειστικά .

Τα νομίσματα είναι εξαιρετικά σπάνια και θα ήμασταν τυχεροί να βλέπουμε ένα κομμάτι σε δημοπρασία κάθε χρόνο. Και ο λόγος για την απίστευτη έλλειψή τους είναι ότι οι αποδείξεις δεν χτυπούνταν κάθε χρόνο. Και από εκείνες τις ημερομηνίες που επισημάνθηκαν ως αποδείξεις, μόνο μία, ίσως δύο έως το πολύ τρεις διέτρεξαν την έξοδο τους στην αγορά συλλεκτών.

Οι δείκτες απόδειξης της Αυστραλίας και οι μισοί κυρίαρχοι απόδειξης έχουν ισχυρή απήχηση συλλεκτών/επενδυτών.

Οι συλλέκτες που αγοράζουν σε αυτόν τον τομέα είναι σχεδόν σίγουροι ότι η αγορά δεν θα πλημμυρίσει ποτέ με παραδείγματα. Είναι λοιπόν ένας κλάδος που προσφέρει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αποτελεί το κυνήγι των επενδυτών για δεκαετίες.

Ο τομέας έχει επίσης ισχύ επειδή έχει ευρεία υποστήριξη στην αυστραλιανή αγορά. Και ξένες αγορές νομισμάτων.


ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΜΙΣΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΡΥΣΟΥ.

Το πρώτο επίσημο χρυσό νόμισμα της Αυστραλίας ήταν το Sovereign, που κόπηκε στο νεοσύστατο νομισματοκοπείο του Σίδνεϊ το 1855. Ήταν το πρώτο νόμισμα του βασιλείου που κόπηκε σε υπερπόντιο υποκατάστημα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου του Λονδίνου. Οι μισοί κυρίαρχοι χτυπήθηκαν επίσης στο νομισματοκοπείο του Σίδνεϊ το 1855, λίγους μήνες μετά τον κυρίαρχο.

Ο τελευταίος κυρίαρχος της Αυστραλίας χτυπήθηκε το 1931 και από το 1855 έως το 1931, χρησιμοποιήθηκαν οκτώ διαφορετικά πορτρέτα στους κυρίαρχους μας που κυκλοφορούσαν, πέντε της Βασίλισσας Βικτώριας, ένα του Εδουάρδου Ζ’ και δύο του Γεώργιου Ε’. το «Νομισματοκοπείο του Σίδνεϊ», η Ασπίδα και ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος, τα δύο τελευταία που χρησιμοποιήθηκαν ταυτόχρονα από το 1871 έως το 1887.

Τα Half Sovereigns χτυπήθηκαν από το 1855 έως το 1918. Επτά διαφορετικά πορτρέτα χρησιμοποιήθηκαν στους μισούς κυρίαρχους μας που κυκλοφορούσαν, πέντε της βασίλισσας Victoria, ένα του Edward VII και ένα του George V. Τρία διαφορετικά σχέδια όπισθεν εμφανίστηκαν στα μισά κυρίαρχα της Αυστραλίας εκείνη την περίοδο, το ‘ Sydney Mint’, the Shield and the Saint George and the Dragon.

Ιστορική εικόνα του νομισματοκοπείου του Σίδνεϊ

The Sydney Mint, Macquarie Street Sydney.

Η σειρά Sovereign έχει εννέα διαφορετικούς τύπους που προσδιορίζονται από τα ποικίλα εμπρός και οπίσθια σχέδια τους.

Βασίλισσα Βικτώρια
• 1855 έως 1856 όπισθεν «Sydney Mint», εμπροσθότυπος Τύπου I
• όπισθεν «Sydney Mint» 1857 έως 1870, εμπροσθότυπος Τύπος II
• 1871 έως 1887 όπισθεν Shield, εμπροσθότυπος Young Head
• 1871 έως 1887 όπισθεν St George,
You 1887 έως 1893 όπισθεν Αγίου Γεωργίου, εμπροσθότυπος Jubilee Head
• 1893 έως 1901 όπισθεν St George, Veiled Head εμπροσθότυπος

King Edward VII
• 1902 έως 1910 Άγιος Γεώργιος όπισθεν, Εδουάρδος VII εμπροσθότυπος

King George V
• 1911 έως 1928 όπισθεν
St.

Η σειρά half sovereign έχει επτά διαφορετικούς τύπους που προσδιορίζονται από τα ποικίλα εμπρός και οπίσθια σχέδια τους.

Βασίλισσα Βικτώρια
• 1855 έως 1856 όπισθεν «Sydney Mint», εμπροσθότυπος Τύπος I • όπισθεν «Sydney Mint» 1857 έως
1866, εμπροσθότυπος Τύπος II
• 1871 έως 1887 όπισθεν ασπίδα, εμπροσθότυπος Young Head
• 1887 έως 1893 όπισθεν St Georgee Head, Jubil
1893 έως 1901 Οπισθότυπος Αγίου Γεωργίου, εμπροσθότυπος με πέπλο κεφαλής

King Edward VII
• 1902 έως 1910 Άγιος Γεώργιος όπισθεν, Εδουάρδος VII εμπροσθότυπος

Βασιλιάς Γεώργιος Ε’
• 1911 έως 1918 όπισθεν Αγίου Γεωργίου, εμπροσθότυπος Γεωργίου Ε’

Αντίστροφη = πλευρά «ουρών». Εμπροσθότυπο = πλευρά «κεφάλων».
Άγιος Γεώργιος = Άγιος Γεώργιος & ο Δράκος.


ΓΝΗΣΙΑ ΣΠΑΝΙΟ .

Ανεξάρτητα από το έτος που χτυπήθηκαν και το νομισματοκοπείο στο οποίο παρήχθησαν, τα proof sundeigns και proof half sovereigns της Αυστραλίας είναι «εξαιρετικά σπάνια» . Οι ευκαιρίες αγοράς θα είναι πάντα σοβαρά περιορισμένες. Αυτό το άρθρο στοχεύει να ποσοτικοποιήσει τον όρο «εξαιρετικά σπάνιο» .

Η Coinworks ολοκλήρωσε μια εκτενή μελέτη πριν από περισσότερο από μια δεκαετία σχετικά με τη διαθεσιμότητα αυστραλιανού χρυσού proof. Τα δεδομένα επανεξετάζονται και ενημερώνονται ετησίως.

Σημειώνεται ότι τα proof κυρίαρχα και τα μισά κυρίαρχα απόδειξης χτυπήθηκαν κατά την κρίση του νομισματοκοπείου και δεν χτυπήθηκαν κάθε χρόνο.

Και ενώ τα αρχεία του νομισματοκοπείου υποδεικνύουν το χτύπημα των κυρίαρχων απόδειξης και των μισών κυρίαρχων απόδειξης σε ορισμένες περιπτώσεις, η ύπαρξή τους αμφισβητείται. Δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ ούτε υπάρχει αρχείο για ιδιωτική πώληση.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν το πολύ εκατό proof κυρίαρχοι διαθέσιμοι στους συλλέκτες, που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των ημερομηνιών από το 1853 έως το 1931, ένα διάστημα εβδομήντα οκτώ ετών. Η εκτίμηση για την απόδειξη μισών κυρίαρχων (1853 έως 1911) είναι εξήντα νομίσματα.

Συγκρίνετε τη διαθεσιμότητά τους με το κριτήριο της βιομηχανίας μας, το Penny του 1930, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν 1500 έως 2000 παραδείγματα. Ή ακόμη και μια σύγκριση με το Kookaburra Square Penny, που έγινε μεταξύ 1919 και 1921, όπου διακόσια παραδείγματα πιστεύεται ότι είναι διαθέσιμα στους συλλέκτες.

Και ενώ εκατό proof και ογδόντα μισά κυρίαρχα proof αντιπροσωπεύουν έναν μικρό αριθμό για τους συλλέκτες που μπορούν να πάρουν στα χέρια τους, υπάρχουν δύο άλλες σκέψεις που περιορίζουν περαιτέρω τη διαθεσιμότητά τους.

Καθώς τα proof και τα μισά κυρίαρχα απόδειξη μοιράστηκαν το ίδιο σχέδιο με αυτά τα νομίσματα που κόπηκαν για εμπορική χρήση, ορισμένες από τις αποδείξεις κυκλοφόρησαν τραγικά και υπέστησαν σοβαρό λάθος χειρισμό, μειώνοντας έτσι την ποιότητά τους. Και μειώνοντας τη δεξαμενή των χρυσών νομισμάτων “όπως χτυπημένα”. Το 1855 Sydney Mint Proof Half Sovereign, μια αναγνωρισμένη απόδειξη που κυκλοφόρησε κατά λάθος.

Η δεύτερη σκέψη είναι ότι τα μεγάλα νομίσματα τείνουν να διατηρούνται μακροπρόθεσμα.

Ο ιδιοκτήτης της “Συλλογής Μαδρίτης Αυστραλιανών Σπάνιων Νομισμάτων” κράτησε χρυσά νομίσματα απόδειξης για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Η οικογένεια Spalding για ακόμα περισσότερο. Το ίδιο και ο Tom Hadley, της φήμης της Quartermaster Collection.


Το ταξίδι για την απόκτηση των proof Sovereigns και proof Half Sovereign της Αυστραλίας ξεκινά με την ημερομηνία 1853.

Στις 19 Αυγούστου 1853 η βασίλισσα Βικτώρια έδωσε επίσημη έγκριση για την ίδρυση του πρώτου νομισματοκοπείου της Αυστραλίας στο Σίδνεϊ ή κοντά στη Νέα Νότια Ουαλία. Την ίδια χρονιά, το Royal Mint London ετοίμασε σχέδια του πρώτου χρυσού νομίσματος της Αυστραλίας και κατασκεύασε μήτρες.

Το σχέδιο του κυρίαρχου εμπροσθότυπου ήταν μια φιλετοποιημένη προτομή της Βικτώριας, ελάχιστα διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιούσαν οι Βρετανοί κυρίαρχοι και σχεδιάστηκε από τον James Wyon. Το αντίστροφο σχέδιο βασίστηκε χαλαρά γύρω από τα σύγχρονα αντίστροφα σχέδια των βρετανικών έξι πενιών και σελινιών και σχεδιάστηκε από τον Leonard Charles Wyon. Το ισχυρό σημείο της διαφοράς του με τους βρετανούς κυρίαρχους είναι η συμπερίληψη των λέξεων «ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ» και «ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΥΔΝΕΪΟΥ».

Το Half Sovereign είχε την ίδια εμπρόσθια και όπισθεν σχεδίαση με την κυρίαρχη.

Το 1853 το Βασιλικό Νομισματοκοπείο χτύπησε δείγματα του πώς θα έμοιαζαν οι νέοι Αυστραλοί κυρίαρχοι και μισοί κυρίαρχοι. Τα δείγματα κτυπήθηκαν σε ποιότητα απόδειξης.

Ως εκ τούτου, το σημείο εκκίνησης για τη συλλογή νομισμάτων απόδειξης από τη σειρά Sovereign της Αυστραλίας είναι το 1853. Και αυτό είναι ένα δύσκολο σημείο εκκίνησης γιατί μόνο ένα Proof 1853 Sovereign και ένα Proof 1853 Half Sovereign κρατούνται σε ιδιώτες.

Proof-1853-Sovereign-TECH-Article-October-2020

Μοναδικό σε ιδιώτες.
Χτυπημένο με μια λεπτή άκρη στο Royal Mint London, το Proof 1853 Sovereign με το σχέδιο πορτρέτου τύπου I «Sydney Mint» της Βασίλισσας Βικτώριας με μια ταινία στα μαλλιά της.


1855 έως 1856 – Οπισθότυπος του Sydney Mint

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου έκοψε αποδείξεις του 1855 Sovereign και 1855 Half Sovereign, τα κέρματα κόπηκαν με φρεζάρισμα. Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο χτύπησε επίσης αποδείξεις του Κυρίαρχου και του Μισού Κυρίαρχου του 1856, αλλά με ένα απλό πλεονέκτημα.

Και ενώ οι χρυσές μάρκες του 1855 και του 1856 διαθέτουν την κλασική όπισθεν τύπου «Sydney Mint», τα κέρματα κόπηκαν με τον εμπροσθότυπο τύπου δύο, που απεικονίζει τη βασίλισσα Βικτώρια με ένα στεφάνι από φύλλα banksia στα μαλλιά της.

  • Three Proof 1855 Sovereigns και τρεις Proof 1855 Half Sovereigns είναι ιδιωτικά. (Σημειώνεται ότι έχει κυκλοφορήσει ένας από τους μισούς κυρίαρχους.)
  • Μόνο ένα Proof 1856 Sydney Mint Sovereign κρατιέται στα χέρια συλλεκτών. Και δύο από το 1856 Proof Half Sovereign.

Η εμπειρία της κοπής νομισμάτων για περισσότερα από 800 χρόνια φαίνεται στις αυστραλιανές αποδείξεις που κόπηκαν στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου. Δεν έχουν ίσα και είναι πανέμορφα.

Proof-1855-Sovereign-SQ-Article-October-2020

Χτυπημένο στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου με φρεζάρισμα, το Proof 1855 Sovereign με το πορτρέτο τύπου II «Sydney Mint» της βασίλισσας Βικτώριας με ένα στεφάνι από φύλλα banksia στα μαλλιά της.


1857 έως 1870 – Αντίστροφη όπισθεν του νομισματοκοπείου του Σίδνεϋ

Κατά την εποχή 1857 έως 1870, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου χτύπησε τους δείκτες και τους μισούς κυρίαρχους της Αυστραλίας. Αλλά σπάνια.

Τα Proof Sovereigns χτυπήθηκαν μόνο το 1857 (απλή άκρη), 1866 (αλεσμένη άκρη) και 1870 (απλή άκρη). Απόδειξη οι μισοί κυρίαρχοι χτυπήθηκαν μόνο σε δύο χρόνια, το 1857 (απλή άκρη) και το 1866 (τριμμένη άκρη).

Τρία παραδείγματα είναι γνωστά του Proof 1857 Sovereign. Two of the Proof 1866 Sovereign. Το Proof 1870 Sovereign είναι μοναδικό, χωρίς άλλα γνωστά παραδείγματα που φυλάσσονται ιδιωτικά ή φιλοξενούνται σε μουσεία οπουδήποτε στον κόσμο.

Τρία παραδείγματα είναι γνωστά του Proof 1857 Half Sovereign Sovereign και δύο του Proof 1866 Sovereign.

Η υπόθεση ότι το Proof Sovereign παρέχει τη σύνδεση με το παρελθόν παρουσιάζεται ως παράδειγμα στο Proof 1866 Sovereign και το Proof 1870 Sovereign.

Τα δύο γνωστά παραδείγματα του Proof 1866 Sovereign ανακαλύφθηκαν στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ τα νομίσματα κόπηκαν ειδικά για να εκτεθούν ως «προϊόντα της Νέας Νότιας Ουαλίας» ως μέρος της έκθεσης Colonial Mints στη Διεθνή Αποικιακή Έκθεση του 1866 και την Διεθνής Έκθεση στο Παρίσι, 1867.

Το Proof 1870 Sovereign είναι μοναδικό χωρίς άλλα παραδείγματα γνωστά σε ιδιωτικά χέρια ή μουσεία. Η προέλευσή του εντοπίζεται τρία χρόνια μετά την έκρηξή του. Το νόμισμα πουλήθηκε στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου το 1873 ως μέρος της αποθανούσας περιουσίας του δημοσίου υπαλλήλου, John Brodribb Bergne.

Είναι γνωστό ένα Proof 1857 Sovereign που χτυπήθηκε με φρεζάρισμα. Υπάρχει εικασία ότι μπορεί να είχε παραχθεί το 1926 την ημέρα που έκλεισε το νομισματοκοπείο του Σίδνεϊ.

Συχνές Ερωτήσεις-1857-Οκτώβριος-2020

Χτυπημένο στο Royal Mint London με μια απλή άκρη, το Proof 1857 Sovereign με το σχέδιο πορτρέτου τύπου II «Sydney Mint» της βασίλισσας Βικτώριας με ένα στεφάνι από φύλλα banksia στα μαλλιά της.


1871 έως 1887 – Πορτρέτο του νεαρού κεφαλιού

Μέχρι το 1871 το Λονδίνο είχε ανακαλέσει την έγκριση της Νέας Νότιας Ουαλίας να παράγει κυρίαρχα με το διακριτικό σχέδιο «Sydney Mint». Οι ηγεμόνες της αποικίας, τόσο στην εμπρόσθια όψη όσο και στην οπίσθια όψη, έπρεπε να πάρουν ένα παραδοσιακό βρετανικό στυλ.

Ο Βρετανός χαράκτης, William Wyon, αφαίρεσε το banksia από τα μαλλιά της βασίλισσας Victoria. Και παρουσιάστηκαν δύο νέα αντίστροφα σχέδια. Το σχέδιο του St George and the Dragon του Benedetto Pistrucci και το σχέδιο Shield του JB Merlen. Τα αντίστροφα σχέδια έτρεχαν ταυτόχρονα.

Για να κάνουμε μια διαφορά μεταξύ των νομισματοκοπείων του Λονδίνου και εκείνων που κόπηκαν στο νομισματοκοπείο του Σίδνεϊ, και τελικά στο νομισματοκοπείο της Μελβούρνης και του Περθ, ένα μικρό σήμα νομισματοκοπείου υποδήλωνε τα ζητήματα της αποικίας. («S» για το Σίδνεϊ. «M» για τη Μελβούρνη. «P» για το Περθ.)

Η παραγωγή του Sydney Mint συμπληρώθηκε το 1872 όταν άνοιξε ένα δεύτερο υποκατάστημα του Royal Mint London στη William Street της Μελβούρνης. Και ενώ η λειτουργία δύο νομισματοκοπείων, του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης, και δύο αντίστροφων σχεδίων (St George and Shield) θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πλούσιο περιβάλλον για την παραγωγή χρυσών νομισμάτων απόδειξης, αυτό απείχε πολύ.

Είναι γνωστά μόνο έξι proof κυρίαρχοι που διαθέτουν τον συνδυασμό όπισθεν Shield και πορτραίτου Young Head. Λίγο περισσότερες ευκαιρίες για συλλέκτες υπάρχουν στον συνδυασμό όπισθεν του St George και πορτραίτου Young Head. Είναι γνωστά επτά κυρίαρχοι απόδειξης και δύο κυρίαρχοι που έχουν κριθεί στην ποιότητα του δείγματος.

Η όπισθεν Shield ήταν το μόνο σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε στα μισά κυρίαρχα της Αυστραλίας κατά την εποχή του Young Head. Είναι γνωστά μόνο οκτώ μισά κυρίαρχα απόδειξη που διαθέτουν τον συνδυασμό όπισθεν Shield και πορτραίτου Young Head.

Ίσως μια από τις πιο βαρυσήμαντες αλλαγές που συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής ήταν ότι οι απόδειξη κυριαρχίας του έθνους χτυπήθηκαν τώρα στην Αυστραλία. Μεταξύ του 1853 και μέχρι και το 1870, οι αποδεδειγμένοι κυρίαρχοι της Αυστραλίας χτυπήθηκαν στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου.

Το Proof 1871 Sovereign και το Proof 1871 Half Sovereign ήταν τα πρώτα αποδεικτικά νομίσματα που κόπηκαν στην Αυστραλία. Ενισχύοντας την αξία τους, είναι μοναδικά.

Συχνές Ερωτήσεις-1871-Οκτώβριος-2020

Το Proof 1871 Sovereign χτύπησε στο νομισματοκοπείο του Σίδνεϋ με το πορτρέτο του Young Head της βασίλισσας Βικτώριας και του Αγίου Γεωργίου και του Δράκου πίσω. Καθώς το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου χτύπησε τις αποδείξεις της Αυστραλίας από το 1853 και μέχρι και το 1870, αυτό το Proof 1871 Sovereign είναι το πρώτο νόμισμα απόδειξης που κόπηκε στην Αυστραλία.


1887 έως 1893 – Ιωβηλαίο πορτρέτο κεφαλιού

Η Βικτώρια έγινε βασίλισσα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στις 20 Ιουνίου 1837 και το χρυσό ιωβηλαίο της γιόρτασε πενήντα χρόνια από σήμερα, στις 20 Ιουνίου 1887.

Ένα νέο κυρίαρχο πορτρέτο σχεδιάστηκε από τον (αργότερα Sir) Joseph Edgar Boehm για να αντικαταστήσει το πορτρέτο του Young Head. Το νέο σχέδιο απέσπασε απεριόριστη κριτική για το φαινομενικά σκυθρωπό βλέμμα της Victoria και την επισφαλή ισορροπία του στέμματος της. Ο σχεδιασμός κράτησε μόνο έξι χρόνια.

Το έτος 1887 είδε επίσης την πτώση της αντίστροφης ασπίδας στους κυρίαρχους της Αυστραλίας. Όλα τα Jubilee Head Proof Sovereigns χτυπήθηκαν μόνο με την όπισθεν του St George and the Dragon. Ωστόσο, το αντίστροφο του Shield διατηρήθηκε στο μισό κυρίαρχο.

Όπως και με την εποχή του Young Head, βλέπουμε το απρόβλεπτο της παραγωγής απόδειξης κυρίαρχου και μισού κυρίαρχου στην εποχή του Ιωβηλαίου.

Το Νομισματοκοπείο του Σίδνεϋ επέλεξε να παράγει proof sovereigns τον πρώτο χρόνο του σχεδιασμού, το 1887. Και το τελευταίο έτος του σχεδιασμού, το 1893. Τα ίδια χρόνια καταγράφουν παραγωγή μισών κυρίαρχων.

Το Νομισματοκοπείο της Μελβούρνης επέλεξε να εξαιρεθεί από τους εντυπωσιακούς κυρίαρχους απόδειξης το 1891 και το 1892 και, από τα υπόλοιπα χρόνια, είναι γνωστοί ελάχιστοι αριθμοί κυρίαρχων απόδειξης. Απόδειξη Οι μισοί κυρίαρχοι του νομισματοκοπείου της Μελβούρνης έχουν φανεί σε κάθε ένα από τα χρόνια της εποχής του Ιωβηλαίου.

Οι εμπειρίες μας επιβεβαιώνουν την έλλειψή τους. Δεν έχουμε πουλήσει Sydney Mint Jubilee Proof Sovereign ή Half Sovereign. Και μόνο δύο κυρίαρχοι από το νομισματοκοπείο της Μελβούρνης, 1888 και 1889. Και τρεις μισοί κυρίαρχοι από το νομισματοκοπείο της Μελβούρνης, 1887, 1891 και 1893.

Proof-1888-Sovereign-SQ-Article-October-2020

Χτυπημένος στο νομισματοκοπείο της Μελβούρνης με ένα φρέσκο ​​άκρο, το Proof 1888 Sovereign.


1893 έως 1901 – Πορτρέτο με πέπλο κεφαλιού

Λέγεται ότι ο Βρετανός συλλέκτης John G. Murdoch, είχε “in” με το νομισματοκοπείο της Μελβούρνης κατά την εποχή του Veiled Head και προμήθευε τα δικά του χρυσά κενά για το Νομισματοκοπείο της Μελβούρνης για να παράγει proof κυρίαρχους και μισούς κυρίαρχους ειδικά για αυτόν.

Σας ευχαριστώ John G. Murdoch!

Διότι αν δεν ήταν για τη συμμετοχή του, τα αποδεικτικά χρυσά νομίσματα αυτής της εποχής θα ήταν σχεδόν μη διαθέσιμα στη σημερινή αγορά συλλεκτών.

Τα νομίσματα είναι λίγο πιο διαθέσιμα από άλλους τομείς … αλλά μόνο λίγο … καθιστώντας τα Veiled Head Proof Sovereigns και Half Sovereigns το τέλειο σημείο εισόδου για συλλέκτες που θέλουν να αποκτήσουν ένα κομμάτι χρυσού απόδειξης.

Ρεαλιστικά θα μπορούσαμε να δούμε ένα Veiled Head Proof Sovereign (ή Half Sovereign) στην αγορά κάθε ένα έως δύο χρόνια.

Όπως αποκαλύπτει ο πίνακας, το νομισματοκοπείο που ξεχωρίζει για τον αγοραστή που αναζητά εξαιρετική σπανιότητα στη σειρά Veiled Head, είναι το Sydney Mint. Επόμενο στη σειρά για σπανιότητα είναι το Νομισματοκοπείο του Περθ που άνοιξε το 1899, έξι χρόνια μετά την εποχή του Veiled Head.

Proof-1899-Half-Sovereign-SQ-Article-October-2020

Χτυπημένο στο νομισματοκοπείο της Μελβούρνης και με το ώριμο πορτρέτο της Βασίλισσας Βικτώριας με πέπλο κεφαλής. Παρουσιάστηκε το 1893, το σχέδιο κράτησε μέχρι τον θάνατό της το 1901.


1902 έως 1910 – Πορτρέτο του Εδουάρδου Ζ΄

Οι απόδειξη χρυσού κυρίαρχοι και απόδειξη χρυσού μισοί κυρίαρχοι του βασιλιά Εδουάρδου Ζ’ είναι υπερβολικά σπάνιοι. Οι εμπειρίες μας επιβεβαιώνουν την έλλειψή τους. Έχουμε πουλήσει μόνο δύο βασικούς ηγέτες του King Edward VII σε μια καριέρα που εκτείνεται σε πενήντα και πλέον χρόνια. Και ποτέ δεν πουλήσαμε έναν μισό κυρίαρχο απόδειξη του Εδουάρδου VII.

Οι σπάνιες θεάσεις χρυσών αποδείξεων του βασιλιά Εδουάρδου Ζ΄ εξηγούνται από τις ακόλουθες πληροφορίες.

Απόδειξη Οι Half Sovereigns χτυπήθηκαν μόλις το 1902, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Εδουάρδου Ζ’.

Τα αρχεία δείχνουν ότι τα Proof Sovereigns χτυπήθηκαν σε τρία από τα εννέα χρόνια, το 1902, το 1904 και το 1910. Το Proof Sovereign του 1904 δεν βρέθηκε ποτέ και υπάρχει αμφιβολία για την ύπαρξή του.

Τα μόνα γνωστά παραδείγματα του Edward VII Proof Sovereign είναι τα εξής:

• Το Proof Sovereign του 1902 χτύπησε στο νομισματοκοπείο του Σίδνεϊ. Ένα ματ παράδειγμα, οι πρώην Dangar και Hagley, πωλήθηκαν στις δημοπρασίες Spink τον Νοέμβριο του 1989 για 9100 $.

• Ο κλάδος αναγνωρίζει ότι ένας λαμπρός κυρίαρχος απόδειξη μπορεί επίσης να έχει χτυπηθεί στο νομισματοκοπείο του Σίδνεϋ το 1902.

• Το Proof Sovereign του 1902 χτύπησε στο νομισματοκοπείο της Μελβούρνης. Ένας λαμπρός κυρίαρχος απόδειξης που εμφανίστηκε το 1998. Τα υποστηρικτικά αναμνηστικά που συνοδεύουν το νόμισμα υποδεικνύουν ότι κόπηκε από τον Sir George Sydenham Clarke στις 3 Ιανουαρίου 1902, Sydenham Clark, τον τότε Κυβερνήτη της Βικτώριας. Μοναδικό σε ιδιώτες, το νόμισμα πουλήθηκε από την Coinworks το 2020 σε έναν Νεοζηλανδό συλλέκτη.

• Το 1910 Proof Sovereign χτύπησε στο νομισματοκοπείο της Μελβούρνης. Η πρώην ιδιοκτησία των διάσημων ειδικών σε χρυσά νομίσματα Ross Pratley και Barrie Winsor. Μοναδικό σε ιδιώτες, το νόμισμα πουλήθηκε από την Coinworks το 2014 σε έναν ιδιώτη συλλέκτη στο Περθ.

 

Proof-1902-Sovereign-Obv-Tech-October-2020

Απόδειξη 1902 Ο Sovereign χτύπησε στο νομισματοκοπείο της Μελβούρνης. Μια μοναδική εντυπωσιακή απόδειξη που ανακαλύφθηκε το 1998.


1911 έως 1931 – Πορτρέτο του George V

Το πορτρέτο του George V εμφανίστηκε στους κυρίαρχους της Αυστραλίας από το 1911 έως το 1931. Το αρχικό πορτρέτο τροποποιήθηκε το 1929 και παρέμεινε έως ότου η Αυστραλία χτύπησε τον τελευταίο της κυρίαρχο το 1931. Το αρχικό σχέδιο ονομάζεται «μεγάλο κεφάλι», το τροποποιημένο σχέδιο το «μικρό» πορτρέτο κεφαλιού.

Τρία αυστραλιανά νομισματοκοπεία, το Σίδνεϊ, η Μελβούρνη και το Περθ λειτούργησαν σε όλη την εποχή του Γεωργίου Ε’.

Το Νομισματοκοπείο του Περθ δεν χτύπησε κανέναν απόδειξη με το πορτρέτο του George V «μεγάλο κεφάλι» (1911 έως 1928). Και της εποχής που ακολούθησε, το Νομισματοκοπείο του Περθ έκοψε μόνο το 1931, με δύο νομίσματα που πιστεύεται ότι υπάρχουν.

Το νομισματοκοπείο της Μελβούρνης χτύπησε μόνο τους κυρίαρχους με το πορτρέτο «μεγάλο κεφάλι» του George V το 1911, με ένα που πιστεύεται ότι υπάρχει. Και της εποχής που ακολούθησε, η Μελβούρνη χτύπησε απόδειξη κυριαρχίας σε καθένα από τα έτη 1929, 1930 και 1931 με τρεις από κάθε σκέψη να υπάρχουν.

Είναι το νομισματοκοπείο του Σίδνεϊ που έχει τραβήξει την μεγαλύτερη προσοχή στην εποχή του Γεωργίου Ε’.

Οι επίσημες αναφορές από τον Δάσκαλο του Νομισματοκοπείου του Σίδνεϊ στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου την εποχή του Γεωργίου Ε’ αποκαλύπτουν ένα νομισματοκοπείο που κυριολεκτικά έβγαινε εκτός λειτουργίας. Όπως πράγματι συνέβη τελικά το 1926, όταν το Νομισματοκοπείο του Σίδνεϊ έκλεισε τις πόρτες του και έκλεισε τις επιχειρήσεις νομισματοκοπίας του, η ειρωνεία είναι ότι ένα νομισματοκοπείο θα μπορούσε να σπάσει δημιουργώντας νομίσματα.

Το πιο διάσημο proof κυρίαρχο George V που χτυπήθηκε στο νομισματοκοπείο του Σίδνεϋ είναι αυτό που κόπηκε το 1920. Ένα μοναδικό εντυπωσιακό, το Proof 1920 Sovereign πωλήθηκε στη δημοπρασία Quartermaster το 2009 για 844.000 $.

Οι μόνες άλλες εντυπωσιακές παρουσιάσεις του Sydney Mint σε αυτήν την εποχή έγιναν το 1922, το 1923 και το 1926, τη χρονιά του κλεισίματός του, οι Sovereigns χτύπησαν την ποιότητα του δείγματος.

Το Proof Half Sovereigns χτυπήθηκε μόλις το 1911, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του George V.

 

Proof-1930M-Sovereign-SQ-Article-October-2020

Το Proof 1930 Sovereign χτύπησε στο νομισματοκοπείο της Μελβούρνης και με το πορτρέτο του «μικρού κεφαλιού». Ένα από τα τρία γνωστά, το νόμισμα είναι συναρπαστικό.

  • Site
  • xrisi-lira.gr 
  • Εδρα: 1.
  • Κολοκοτρώνη 9 -2ος Οροφος. Αθήνα ( Σύνταγμα )τκ.10561
  • Τηλ.: 211 400 30 26
  • Εδρα : 2. ελ. βενιζέλου 53 πειραιάς τκ 18532
  • τηλ.21 11825001    Κιν.    697 2027740

Περισσότερα άρθρα

Παγκόσμια χρυσά νομίσματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Νότια Αφρική απέχουν πολύ από τα μόνα νομισματοκοπεία που παράγουν εκλεκτό χρυσό. Σε όλο τον

Scroll to Top