Κατηγορίες
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο χρυσός ολοκλήρωσε ένα ισχυρό τρίμηνο το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας πολλαπλά νέα υψηλά τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούλιο. Ωστόσο, τον Ιούνιο, το μέταλλο υποχώρησε λίγο καθώς οι προβλέψεις για τη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ απορρίφθηκαν και η φυσική ζήτηση άρχισε να μειώνεται ως απάντηση στις υψηλές τιμές. Η ανάκαμψη τον Ιούλιο φαίνεται να οφείλεται στις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ να γίνουν για άλλη μια φορά πιο αισιόδοξες.

,

Ωστόσο, τα δεδομένα στα οποία βασίζεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επιτόκια είναι σπάνια γραμμικά και οριστικά και έτσι θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες ασταθείς κινήσεις στις προσδοκίες των επιτοκίων και στον χρυσό κατ’ επέκταση. Πιστεύουμε ότι το μοτίβο παρατεταμένης αναμονής για οριστικά στοιχεία για μια μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρή υποχώρηση για το μέταλλο το τρίτο τρίμηνο του 2024 προτού ένα ράλι συγκεντρώσει ρυθμό για να οδηγήσει τον χρυσό σε νέο νέο υψηλό. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμοιβαίων κεφαλαίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τιμολογούνται πλήρως σε μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο του 2024 για τις ΗΠΑ και η συναίνεση της αγοράς είναι ότι θα υπάρξουν περικοπές κατά 100 μονάδες βάσης το επόμενο έτος. Ωστόσο, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αρκετές άλλες ανεπτυγμένες κεντρικές τράπεζες του κόσμου να έχουν ήδη ξεκινήσει τους κύκλους μείωσης των επιτοκίων τους, το δολάριο ΗΠΑ παραμένει σταθερό, παρουσιάζοντας αντίθετο άνεμο για τον χρυσό σε όρους δολαρίου. Έτσι, σε γεν και ευρώ το μέταλλο διαπραγματεύεται ακόμη υψηλότερα.

,

Το εσωτερικό μοντέλο χρυσού  δείχνει ότι το μέταλλο διαπραγματευόταν γύρω από την εύλογη αξία μέχρι τον Μάρτιο του 2024, αλλά τα ράλι τον Απρίλιο και τον Μάιο οδήγησαν το μέταλλο σε υψηλότερο επίπεδο. Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι ο χρυσός μπορεί να είναι υπερτιμημένος κατά 7% στα τέλη Ιουνίου και οι προβλέψεις μας υποδηλώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα επιστραφεί στο τρέχον τρίμηνο.

Κατά τη διάρκεια των ισχυρών ράλι τον Απρίλιο και τον Μάιο, πολλοί στην αγορά συζήτησαν για αγορές του μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες που σημείωσαν υψηλό επίπεδο ρεκόρ. Ωστόσο, τα επιβεβαιωμένα στατιστικά στοιχεία των Διεθνών Χρηματοοικονομικών Στατιστικών (IFS) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) υποδεικνύουν μια υποχώρηση των αγορών περίπου εκείνη την εποχή, πιθανώς λόγω των υψηλών τιμών. Πιστεύουμε ότι αυτή η απόσυρση είναι προσωρινή και οι κεντρικές τράπεζες επιθυμούν έντονα να αυξήσουν τις αγορές χρυσού μέχρι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού στους κεντρικούς τραπεζίτες2 δείχνει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναμένουν υψηλότερα επίπεδα αγορών χρυσού φέτος από πέρυσι και το ποσοστό που δείχνει ότι αγοράζουν για να διαφοροποιηθούν από το δολάριο ΗΠΑ έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι. . Το 81% των κεντρικών τραπεζών αναμένει υψηλότερη κατοχή χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το 2024, από 61% το 2022. Ως ποσοστό όλων των συναλλαγματικών αποθεμάτων (συμπεριλαμβανομένου του χρυσού), το 69% των κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι αναμένει από τις κεντρικές τράπεζες υψηλότερο ποσοστό των αποθεμάτων χρυσού το 2024, από 45% όταν ερευνήθηκε το 2022. Μόνο το 13% δήλωσε χαμηλότερα, από 24% το 2022. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μη ανεπτυγμένες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες το 2023 δήλωσαν ότι θέλουν να κρατήσουν χρυσό ως μέρος μιας αποδολαριοποίησης πολιτική. Το 2024, το 6% των ανεπτυγμένων κεντρικών τραπεζών του κόσμου δήλωσαν ότι αυτός ήταν ένας στόχος πολιτικής (δείγμα έρευνας 18 ανεπτυγμένων κεντρικών τραπεζών του κόσμου το 2024 και 11 το 2023). Αυτό δείχνει μια κεντρική τράπεζα – και υποθέτουμε ότι είναι η Σιγκαπούρη, δεδομένου ότι ήταν ενεργός αγοραστής τον περασμένο χρόνο. Πολλές από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών παραδέχονται την αποδολαριοποίηση ως κίνητρο (μόνο 11% και 13%, αντίστοιχα, το 2023 και το 2024, με 36 και 39 μεγέθη δειγμάτων). Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι τα γεγονότα του 2022, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, άλλαξαν βαθιά την αντίληψη των κεντρικών τραπεζών για τον κίνδυνο σχετικά με τη διατήρηση των νομισμάτων της G7 στον απόηχο του παγώματος περιουσιακών στοιχείων.

  • Site
  • xrisi-lira.gr 
  • Εδρα: 1.
  • Κολοκοτρώνη 9 -2ος Οροφος. Αθήνα ( Σύνταγμα )τκ.10561
  • Τηλ.: 211 400 30 26
  • Εδρα : 2. ελ. βενιζέλου 53 πειραιάς τκ 18532
  • τηλ.21 11825001    Κιν.    697 2027740

Περισσότερα άρθρα

Παγκόσμια χρυσά νομίσματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Νότια Αφρική απέχουν πολύ από τα μόνα νομισματοκοπεία που παράγουν εκλεκτό χρυσό. Σε όλο τον

Scroll to Top