Κατηγορίες
Facebook
Twitter
LinkedIn

9 από τα πιο πολύτιμα νομίσματα στον κόσμο

Το να βρεις έναν θησαυρό κρυμμένο σε ένα παλιό συρτάρι ή στη σοφίτα είναι το όνειρο. Το ίδιο συμβαίνει και με το να ξετρυπώνεις τα βάζα με τα νομίσματά σου και να βρεις ένα σπάνιο που αξίζει σοβαρά χρήματα. Το να το χτυπήσετε πλούσιο είναι μια απομακρυσμένη δυνατότητα για τους ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει μια αρκετά μεγάλη συλλογή από πολύτιμα νομίσματα, αλλά ίσως εξακολουθείτε να μπορείτε να βρείτε κάποια χαλαρή αλλαγή που αξίζει πολύ περισσότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Πολλά από τα πολύτιμα νομίσματα της παρακάτω λίστας δεν είναι πιθανό να κρύβονται στη σοφίτα σας, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά δεν είναι όλα εξαιρετικά ακριβά. Μερικά πιο πρόσφατα παραδείγματα (νομίσματα του 20ου αιώνα) μπορεί να είναι σχετικά προσιτά και είναι πιο πιθανό να φυλάσσονται σε ένα ήσυχο μέρος .

υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο σχετικά με τα νομίσματα, με απατεώνες να παίρνουν ένα κοινό νόμισμα και να προσπαθούν να το πουλήσουν ως πολύτιμο νόμισμα σε έναν ιστότοπο δημοπρασιών.

“Υπάρχουν τόνοι απομιμήσεων”, λέει, επομένως είναι σημαντικό να αποκτήσετε πρόσβαση σε ειδικές γνώσεις, ειδικά καθώς ξεκινάτε, ώστε να γνωρίζετε ότι αυτό που αγοράζετε είναι όντως αυθεντικό. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε ένα ψεύτικο, ακόμη και για τους επαγγελματίες.

«Πρόσφατα έβαλα δύο άτομα να μας στείλουν νομίσματα που βαθμολογήθηκαν από έναν εθνικά αναγνωρισμένο γκρέιντερ και αποδείχθηκαν πλαστά», λέει ο Ζίβι.

Τα πιο πολύτιμα νομίσματα προσφέρουν τη δυνατότητα για υψηλότερα κέρδη για τους απατεώνες, φυσικά, αλλά τέτοια νομίσματα είναι επίσης πολύ σπάνια. Ακόμα κι αν δεν πληρώνετε εκατομμύρια δολάρια για ένα νόμισμα, θέλετε να ξέρετε ότι παίρνετε αυτό που πληρώνετε.

1. Το 1794 Flowing Hair Silver Dollar

 

Μια εικόνα του 1794 Flowing hair ασημένιο δολάριο
συμμαχία εικόνων/Getty Images

Το 1794 Flowing Hair Silver Dollar μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης του πιο ακριβού νομίσματος που πουλήθηκε ποτέ, τουλάχιστον προς το παρόν. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ήταν το πρώτο ασημένιο δολάριο που χτύπησε το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ. Στο μπροστινό μέρος απεικονίζεται η Lady Liberty με τα μαλλιά που ρέουν, ενώ η πίσω όψη δείχνει έναν αμερικανικό αετό. Λιγότερα από 1.800 από αυτά τα νομίσματα κατασκευάστηκαν ποτέ και ένας ειδικός βάζει τον αριθμό των εναπομεινάντων νομισμάτων μεταξύ 120 και 130, επομένως είναι αρκετά σπάνιο.

 

Το νόμισμα πωλήθηκε σε δημοπρασία για 12 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

2. Το 1787 Brasher Doubloon

 

Το 1787 Brasher doubloon
Stephen Chernin/Getty Images

Το Brasher Doubloon κατασκευάστηκε από τον Ephraim Brasher, έναν χρυσοχόο και αργυροχόο της Νέας Υόρκης, στα τέλη του 18ου αιώνα. Το μπροστινό μέρος του κέρματος δείχνει μια κρατική σφραγίδα με έναν ανατέλλοντα ήλιο, ενώ στην πίσω πλευρά απεικονίζεται ο αμερικανικός αετός με μια ασπίδα. Το νόμισμα είναι ήδη σπάνιο, αλλά ορισμένες εκδόσεις του έχουν φέρει ποικίλες τιμές, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

 

Μια πώληση του 2011 είδε μια έκδοση του doubloon με την υπογραφή EB του Brasher στο στήθος να κοστίζει σχεδόν 7,4 εκατομμύρια δολάρια. Μια ιδιωτική πώληση του 2018 ενός άλλου διπλού πουλιού με την υπογραφή EB στο φτερό του πουλιού κόστισε πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Coin World. Ένα άλλο Brasher doubloon πουλήθηκε για ρεκόρ 9,36 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο του 2021.

3. Το 1787 Fugio cent

 

Μια εκδοχή του Fugio cent
mj0007/Getty Images

Το σεντ Fugio δεν έχει σημειώσει το είδος των αστρονομικών ρεκόρ ως τα δύο πρώτα νομίσματα σε αυτήν τη λίστα, αλλά μπορεί να είναι ακόμα ένα ακριβό συλλεκτικό υλικό και έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Το σεντ του Φούτζιο, γνωστό και ως σεντ του Φράνκλιν, μετά τον ιδρυτή πατέρα του Μπέντζαμιν Φράνκλιν, μπορεί να ήταν το πρώτο νόμισμα που κυκλοφόρησε στις νεοσύστατες Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Σύμφωνα με το χιούμορ του Φράνκλιν, το νόμισμα δείχνει έναν ήλιο και ένα ηλιακό ρολόι με το λατινικό σύνθημα «fugio», υποδηλώνοντας ότι ο ήλιος και ο χρόνος πετούν. Στο κάτω μέρος, το νόμισμα λέει “mind your business”, μια επίκληση για τον κομιστή να δώσει κυριολεκτικά προσοχή στις επιχειρηματικές του υποθέσεις. Η πίσω όψη του νομίσματος έχει το σύνθημα «Είμαστε ένα» με 13 κρίκους σε μια αλυσίδα που συμβολίζουν τις πρώτες 13 πολιτείες της Αμερικής.

Ο Zivi προτείνει να αγοράσετε ένα σεντ Fugio για μερικές εκατοντάδες δολάρια, καθιστώντας το σχετικά προσιτό για ένα νόμισμα με τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία. Τα νομίσματα σε καλύτερη κατάσταση μπορεί να κοστίζουν μερικές χιλιάδες δολάρια και ίσως μέχρι και 10.000 δολάρια, ενώ εξαιρετικά σπάνιες παραλλαγές μπορεί να πουληθούν για δεκάδες χιλιάδες.

4. Το χρυσό δηνάριο των 723 Umayyad

 

Μια εικόνα του χρυσού δηναρίου των Ομαγιάδων του 723
Victoria Jones – PA Images/Getty Images

Το χρυσό δηνάριο των 723 Umayyad είναι ένα από τα πιο πολύτιμα ισλαμικά νομίσματα και κόπηκε από χρυσό που εξορύχθηκε σε τοποθεσία που ανήκε στον χαλίφη. Το νόμισμα φέρει τη σήμανση «ορυχείο του διοικητή των πιστών» και είναι το πρώτο ισλαμικό νόμισμα που αναφέρει τοποθεσία στη Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν περίπου δώδεκα παραδείγματα του νομίσματος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

Το 2011, το νόμισμα έφτασε τα 3,7 εκατομμύρια λίρες (περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια) σε δημοπρασία, το δεύτερο πιο ακριβό που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Το 2019, μια άλλη έκδοση του νομίσματος πωλήθηκε για το ίδιο ποσό σε λίρες, αλλά η αξία του σε δολάρια έφτασε περίπου τα 4,8 εκατομμύρια δολάρια.

5. The 1343 Edward III Florin

 

Ένα σπάνιο φλωρίνι του βασιλιά Εδουάρδου Γ'
Ian Nicholson – PA Images/Getty Images

Ένα άλλο από τα πιο ακριβά κέρματα στον κόσμο είναι ένα oldie and goldie. Το 1343 Edward III Florin είναι μόνο ένα από τα τρία τέτοια χρυσά νομίσματα που είναι γνωστό ότι υπάρχουν. Δύο παραδείγματα φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, και τα δύο βρέθηκαν στον ποταμό Tyne το 1857. Το τρίτο νόμισμα βρέθηκε από έναν ανιχνευτή με ανιχνευτή μετάλλων το 2006.

 

Η μπροστινή όψη του κέρματος δείχνει τον βασιλιά Εδουάρδο Γ’ στο θρόνο του με δύο κεφάλια λεοπαρδάλεων εκατέρωθεν, ενώ στην πίσω όψη φαίνεται ο Βασιλικός Σταυρός μέσα σε ένα τετράφυλλο. Λόγω του σχεδιασμού του, το νόμισμα είναι επίσης γνωστό ως Διπλή Λεοπάρδαλη.

Το νόμισμα που βρέθηκε το 2006 πουλήθηκε σε δημοπρασία για 480.000 λίρες, ή περίπου 850.000 δολάρια — ρεκόρ εκείνη την εποχή για ένα βρετανικό νόμισμα. Τώρα υπολογίζεται ότι το νόμισμα αποτιμάται σε περίπου 6,8 εκατομμύρια δολάρια.

6. Το Lincoln Head Copper Penny του 1943

 

1943 Χάλκινη δεκάρα Λίνκολν
Νομισματοκοπείο Ηνωμένων Πολιτειών

Εδώ είναι ένα άλλο νόμισμα που μπορεί να βρείτε κρυμμένο μέσα σε μια συρταριέρα κάποια στιγμή, και είναι οι συνθήκες που περιβάλλουν την παραγωγή του που κάνουν το Lincoln Head Copper Penny του 1943 ενδιαφέρον και πολύτιμο.

 

Ενώ οι πένες κατασκευάζονταν συνήθως από χαλκό και νικέλιο, οι ΗΠΑ χρειάζονταν αυτά τα μέταλλα για πολεμικές προσπάθειες, έτσι το νομισματοκοπείο άρχισε να χρησιμοποιεί χάλυβα για την παραγωγή του νομίσματος. Αλλά κατά λάθος εξακολουθούσε να χτύπησε μια παρτίδα πενών με χαλκό, πιθανώς επειδή κενά παρέμειναν στο πιεστήριο όταν το νομισματοκοπείο άρχισε να φτιάχνει νέες πένες από χάλυβα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 40 από αυτές τις πένες, αν και ορισμένοι λένε ότι έχουν απομείνει λιγότερα από 20 παραδείγματα.

Το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ λέει ότι αυτά τα νομίσματα παραχαράσσονται συχνά λόγω της σχετικής ευκολίας επικάλυψης των πεντών από χάλυβα με χαλκό και της αλλαγής της ημερομηνίας στα νομίσματα που κόπηκαν το 1945, το 1948 και το 1949. Αλλά για να δείτε αν το νόμισμα είναι πραγματικά χάλυβας, μπορείτε να δείτε αν κολλάει σε μαγνήτη.

Ενώ μια κανονική πένα Λίνκολν του 1943 από χάλυβα μπορεί να σας αποφέρει 30 ή 40 σεντς – πάλι περίπου 30 ή 40 φορές περισσότερο από την ονομαστική της αξία – οι ειδικές εκδόσεις χαλκού έπιασαν 204.000 δολάρια σε δημοπρασία το 2019. Αυτό το δείγμα του νομίσματος κρατούσε ένας άντρας για περίπου 70 χρόνια από την παιδική του ηλικία, αφού το βρήκε στην καφετέρια του σχολείου του.

Η τιμή ρεκόρ πώλησης για μια έκδοση αυτού του νομίσματος είναι 1,75 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του 2010, σύμφωνα με το Coin Week.

7. Το καναδικό φύλλο σφενδάμου χρυσού 1 εκατομμυρίου δολαρίων 2007

 

Ένα παράδειγμα του καναδικού φύλλου σφενδάμου χρυσού $1 εκατομμυρίου
TORU YAMANAKA/Getty Images

Το νόμισμα 1 εκατομμυρίου δολαρίων Καναδικό Χρυσό Φύλλο Σφενδάμου είναι ένα καινοτόμο νόμισμα, αν υπήρχε ποτέ, και γείρει τη ζυγαριά στα επιβλητικά 100 κιλά ή περίπου 220 λίβρες. Μόνο έξι από τα σχεδόν καθαρά χρυσά νομίσματα έχουν κατασκευαστεί ποτέ, από τον Δεκέμβριο του 2022, και το καθένα έχει ονομαστική αξία 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Χρησιμοποιήθηκαν ως διαφημιστικό εκθετήριο για τα νομίσματα μιας ουγγιάς Gold Maple Leaf του νομισματοκοπείου.

 

Τον Οκτώβριο του 2007, το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες πιστοποίησε το νόμισμα ως το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα στον κόσμο. Η μπροστινή όψη του νομίσματος δείχνει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ενώ η πίσω όψη δείχνει ένα καναδικό φύλλο σφενδάμου. Το νόμισμα έχει πλάτος 50 εκατοστά (περίπου 20 ίντσες) και πάχος λίγο περισσότερο από μια ίντσα.

Το νόμισμα πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2010 για 3,27 εκατομμύρια ευρώ, ή λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή. Το 2017, ένα από τα νομίσματα κλάπηκε από ένα μουσείο του Βερολίνου. Τρεις άνδρες καταδικάστηκαν για το έγκλημα και καταδικάστηκαν σε χρόνια φυλάκιση, αλλά το νόμισμα δεν βρέθηκε ποτέ.

8. 1913 Liberty Head V Nickel

 

Μια φωτογραφία του νικελίου Liberty Head V σε δημοπρασία το 2013
Scott Olson/Getty Images

Αυτό το νόμισμα δεν είναι τόσο παλιό όσο μερικά σε αυτήν τη λίστα, αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να είναι ένα από τα πιο πολύτιμα. Στην πραγματικότητα, είναι από τα πιο σπάνια νομίσματα που υπάρχουν. Το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ έκοψε το Liberty V Nickel από το 1883 έως το 1913, αλλά μόλις πέντε φημισμένα νομίσματα κόπηκαν στον τρύγο του τελευταίου έτους.

 

Από το έτος 2000, δείγματα του νομίσματος έχουν βγει στο μπλοκ δημοπρασιών μερικές φορές και απέφεραν πολλά εκατομμύρια δολάρια. Μία έκδοση φέρεται να πουλήθηκε για 4,15 εκατομμύρια δολάρια το 2005 και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε για 5 εκατομμύρια δολάρια το 2007. Ένα άλλο δείγμα βγήκε στην αγορά για περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια δολάρια το 2010, ενώ μια άλλη διαπραγματεύτηκε χέρια στα 4,56 εκατομμύρια δολάρια το 2018. Η GreatCollections, ένας δημοπρατητής, απέκτησε ένα των νομισμάτων για 4,2 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2022.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε αρκετά νίκελ για να αγοράσετε ένα μόνοι σας, ίσως μπορείτε να δείτε ένα από τα νομίσματα σε μερικά μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Smithsonian.

9. Morgan Silver Dollars

 

Μια εικόνα του μπροστινού και του πίσω μέρους ενός ασημένιου δολαρίου Morgan
H. Armstrong Roberts/ClassicStock /Getty Images

Τα ασημένια δολάρια Morgan δεν είναι ιδιαίτερα σπάνια από μόνα τους, αλλά μερικά από τα πιο σπάνια vintage μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλές τιμές. Ακόμα κι αν δεν έχετε μια από τις πιο σκοτεινές εκδόσεις, το Morgan είναι απλώς ένα όμορφο αντικείμενο με τη σταθερή αίσθηση ενός καλά ισορροπημένου νομίσματος που είναι 90 τοις εκατό ασήμι.

 

Ένα «τρέξιμο» Morgan θα πρέπει να κοστίζει τουλάχιστον 18 $, που είναι η βασική τιμή, δεδομένης της περιεκτικότητάς του σε ασήμι και της τιμής του πολύτιμου μετάλλου. Ωστόσο, τα ακόλουθα υποδείγματα Morgan μπορούν να φέρουν πολύ περισσότερα από αυτό, αλλά δώστε προσοχή στο σήμα του νομισματοκοπείου, μια αλφαβητική σήμανση σε ορισμένα νομίσματα:

  • 1893 S Morgan
  • 1901 Μόργκαν
  • 1889 CC Morgan
  • 1884 S Morgan
  • 1893 O Morgan

Κάθε ένα από αυτά θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα από $100.000 έως και $550.000, εάν είναι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με το CoinTrackers. Και υπάρχουν ακόμα άλλες εκδοχές του ασημένιου δολαρίου Morgan που μπορούν να ανταλλάξουν χέρια για δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Αν σας αρέσει η εμφάνιση του ασημένιου δολαρίου Morgan, δεν θα σας κάνει να αγοράσετε ένα από τα πιο κοινά δείγματα και, στη συνέχεια, μπορείτε να αποκτήσετε ένα κομμάτι ιστορίας χωρίς την υψηλή τιμή.

ΜΠΟΝΟΥΣ: Ελέγξτε τα βάζα αλλαγών σας για αυτά τα αμερικανικά ασημένια νομίσματα πριν από το 1964

 

Μια εικόνα αμερικανικών ασημένιων νομισμάτων
Εικόνες εκπαίδευσης/Getty Images

Τα σημερινά «ασημένια» νομίσματα δεν είναι πραγματικά φτιαγμένα από ασήμι, αλλά αυτές οι χαμηλές ονομαστικές αξίες κάποτε ήταν! Τα ασημένια νομίσματα που κόπηκαν πριν από το 1964 περιείχαν 90 τοις εκατό πραγματικό ασήμι και από τα νομίσματα αυτής της λίστας, αυτά είναι τα πιο πιθανό να βρεθούν να επιπλέουν γύρω από το σπίτι σας ή σε ένα παλιό γκαράζ, δεμένα σε κουτί παπουτσιών ή κουτάκι καφέ.

 

Τέτοια νομίσματα περιλαμβάνουν το δολάριο Morgan, τη δεκάρα Mercury, ακόμη και τα τεταρτημόρια της Ουάσιγκτον, λέει ο Zivi.

Ενώ ορισμένα από αυτά τα νομίσματα μπορεί να έχουν συλλεκτική αξία ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε ασήμι, όπως ορισμένα από τα Μόργκαν, η αξία των κοινών νομισμάτων ενισχύεται από την αξία τους σε χρυσούς χρυσούς. Ορισμένοι κερδοσκόποι που επικεντρώνονται στην κατοχή πραγματικού ασημιού μπορεί να αγοράσουν αυτά τα νομίσματα για την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμα μέταλλα και όχι για τη συλλεκτική τους αξία.

Site

  • xrisi-lira.gr 
  • Εδρα: 1.
  • Κολοκοτρώνη 9 -2ος Οροφος. Αθήνα ( Σύνταγμα )τκ.10561
  • Τηλ.: 211 400 30 26
  • Εδρα : 2. ελ. βενιζέλου 53 πειραιάς τκ 18532
  • τηλ.21 11825001    Κιν.    697 2027740

 

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top