Κατηγορίες
Facebook
Twitter
LinkedIn

Υπάρχει κάτι μαγικό στα εκατό χρόνια – ένας αιώνας – και είναι πάντα συναρπαστικό να χρησιμοποιείς έναν αιώνα ως τρόπο αντίθεσης για το πώς αλλάζουν τα πράγματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το χρυσό νόμισμα του 1923 είναι ένα τόσο ενδιαφέρον νόμισμα στην κατοχή του.

Σήμερα, το 2023, τα κυρίαρχα κομμάτια παράγονται τόσο για χρυσό χρυσό όσο και ως συλλεκτικά κομμάτια, με μεγάλη εκτίμηση καθώς είναι κατασκευασμένα από το αγαπημένο πολύτιμο μέταλλο στον κόσμο. Διαθέτουν το πορτρέτο του νέου μας βασιλιά Καρόλου Γ’.

Πριν από εκατό χρόνια, το 1923, το χρυσό κυρίαρχο ήταν ένα νόμισμα. Ήταν χρυσός αξίας μιας λίρας. Η Βρετανία ήταν ακόμα στο Gold Standard, πράγμα που σήμαινε ότι η λίρα υποστηρίζονταν από χρυσό. Ωστόσο, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε οδηγήσει στην απόσυρσή του από την κυκλοφορία –αλλά εξακολουθούσε να παράγεται– και να διατηρείται σε τραπεζικά αποθέματα για να υποστηρίξει την αξία της λίρας.

Για τη Βρετανία και την αυτοκρατορία της, αυτό ήταν ένα νόμισμα που χρησιμοποιήθηκε στις πληρωμές συναλλάγματος και έγινε εύκολα αποδεκτό σε όλο τον κόσμο. Ήταν κατά πάσα πιθανότητα το πιο σημαντικό χρυσό νόμισμα στον κόσμο εκείνη την εποχή. Και έφερε το πορτρέτο του προπάππου του σημερινού βασιλιά μας, του βασιλιά Γεωργίου Ε’.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κυρίαρχος χρυσού του 1923 είναι μια άποψη σε μια διαφορετική εποχή – μια εποχή που η λίρα μας ήταν χρυσό νόμισμα – αλλά όταν η εποχή του Χρυσού Κανονισμού απειλούνταν από τη μεγαλύτερη παγκόσμια σύγκρουση που είχε δει ο κόσμος εκείνη την εποχή.

Το 1923 Gold Sovereign Νότια Αφρική είναι ένα παράδειγμα του Gold Sovereign και είναι ένα από τα πιο πανταχού παρόντα νομίσματα και είναι πολύ περιζήτητο τόσο από συλλέκτες νομισμάτων όσο και από επενδυτές χρυσών χρυσών. Οι κυρίαρχοι κόβονται από το 1817 (στη Βρετανία 1817-1917, 1925 και 1957 και εξής). Στις εκθέσεις νομισμάτων ακούτε συχνά τους αντιπροσώπους να αναφέρουν αυτά τα νομίσματα ως Sovs .

Εκτός από το ότι κόβονται στη Βρετανία, Sovereigns έχουν κατασκευαστεί στην Αυστραλία (Μελβούρνη, Σίδνεϊ, Περθ), Ινδία (τότε Βομβάη, τώρα Βομβάη), Καναδά (Οτόβα) και Νότια Αφρική (Πρετόρια), αν και αυτά τα περιφερειακά νομισματοκοπεία δεν έχουν κάνει κυρίαρχα από το 1932. Τα μη βρετανικά νομίσματα φέρουν ένα μικρό σήμα νομισματοκοπείου («S», «M», «P», «I», «C» ή «SA») ακριβώς πάνω από την ημερομηνία. Αυτό το Gold Sovereign South Africa του 1923 κόπηκε στο The South African Mint.

Η εμπρόσθια όψη είναι το κεφάλι του Μονάρχη (Γεώργιος Ε’) και η όπισθεν είναι πιο συχνά ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος, αν και έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλες πλάτες που ενδιαφέρουν τους συλλέκτες. Το Reverse δίνει συχνά στους Sovs έναν νέο όρο, όπως “ShieldBacks”.

Προδιαγραφές για το Gold Sovereign

  • Βάρος: 7,9881g
  • Διάμετρος: 22,05 mm
  • Πάχος: 1,52 mm
  • Καθαρότητα: 22 καράτια = 91,67% (χρυσός 11/12, χαλκός 1/12. Η προσθήκη χαλκού κάνει το κέρμα πιο ανθεκτικό στις γρατσουνιές και στα χτυπήματα)
  • Περιεκτικότητα σε χρυσό: 113 κόκκοι = 7,3224 g = 0,2354 ουγγιά troy
  • Ονομαστική αξία: £1 = 20 σελίνια
  • Μονάρχης: Γεώργιος Ε’

 

Ιστορία

Μέχρι το 1604 υπήρχε ένα νόμισμα που ονομαζόταν Αγγλικός χρυσός κυρίαρχος και το 1816 όταν έγινε η «Μεγάλη Επανακοπή» το όνομα αναβίωσε. Εκείνη την εποχή ο τυπικός χρυσός (22 καρατίων) αποτιμήθηκε σε £46 14s 6d ανά τρόυ λίβρα. Αυτό σήμαινε ένα νόμισμα 1 £ που χρειαζόταν για να ζυγίζει 123,2744783 κόκκους ή 7,988030269 g. Το βάρος παραμένει το ίδιο και σήμερα.

Ως ιστορική σημείωση: για να διατηρηθεί ο Χρυσός Πρότυπος, το 1816 η αξία του αργύρου ορίστηκε στα 66 σελίνια για μία λίρα τρόυ και τα ασημένια νομίσματα ήταν νόμιμα μόνο για ονομαστικές αξίες έως £2.

Οι πρώτοι ηγεμόνες έφεραν το κεφάλι του βασιλιά Γεωργίου Γ’ και το περίφημο σχέδιο George and the Dragon από τον Benedetto Pistrucci (29 Μαΐου 1783 – 16 Σεπτεμβρίου 1855), έναν Ιταλό χαράκτη που έγινε κύριος μετάλλιο στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο.

Με κέρματα υψηλής αξίας όπως το Gold Sovereign South Africa του 1923, οι συλλέκτες και οι επενδυτές σε χρυσά χρυσά συχνά ανησυχούν για πλαστογραφίες, αλλά στην πραγματικότητα τα χρυσά νομίσματα είναι πολύ δύσκολο να σφυρηλατηθούν λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων πυκνότητας και χρώματος του χρυσού. Ο χρυσός είναι εξαιρετικά πυκνός και η χρήση άλλου μετάλλου και πλάκας χρυσού θα είχε ως αποτέλεσμα ένα νόμισμα με μικρό βάρος, υπερβολική διάμετρο ή μισό πάχος, κάτι που θα μπορούσε να εντοπιστεί πολύ εύκολα. Πιο δύσκολο να εντοπιστεί θα ήταν ένα νόμισμα χρυσού που λιώσει και ξαναχυθεί ως ημερομηνία με μεγάλη συλλεκτική αξία, αλλά ένας ειδικός μπορεί συνήθως να τα πει και αυτά. Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε αξιόπιστους αντιπροσώπους.

Ποιο νομισματοκοπείο: Το νοτιοαφρικανικό νομισματοκοπείο

Η South African Mint Company Limited είναι το επίσημο νομισματοκοπείο της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο Centurion, στην επαρχία Gauteng κοντά στην Πρετόρια. Το νομισματοκοπείο κατασκευάζει νομίσματα για λογαριασμό της South African Reserve Bank

The Monarch: George V (1910-1936)

Ο Γεώργιος Ε’ ήταν βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βρετανικών Κυριαρχιών, και Αυτοκράτορας της Ινδίας, από τις 6 Μαΐου 1910 έως το θάνατό του το 1936 και ήταν βασιλιάς κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τζορτζ ήταν ο δεύτερος γιος του Αλβέρτου Εδουάρδου, Πρίγκιπα της Ουαλίας (αργότερα Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄) και εγγονός της βασίλισσας Βικτώριας. Μετά τον θάνατό του τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του, Εδουάρδος Η’.

Το 1919-20, η τιμή του αργύρου αυξήθηκε δραματικά και έτσι άρχισαν να παράγονται ασημένια νομίσματα 0,925 σε 0,500 ασήμι. Χρυσά Sovereigns παρήχθησαν σε μεγάλες ποσότητες στις αρχές της βασιλείας του George – πάνω από 30 εκατομμύρια το 1911 και ξανά το 1912, αν και δεν υπήρχαν κρατικά χρυσά χρυσά που εκδόθηκαν το 1918-1924 (τα νομισματοκοπεία της Κοινοπολιτείας συνέχισαν την κοπή).

Χώρα προέλευσης: Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική είναι επίσημα η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής (RSA) Είναι η νοτιότερη χώρα της Αφρικής.

Τα νομίσματα του ραντ Νότιας Αφρικής αποτελούν μέρος της φυσικής μορφής του νομίσματος της Νότιας Αφρικής, του ραντ Νότιας Αφρικής. Το 1961, η Νότια Αφρική αντικατέστησε τη λίρα με ένα δεκαδικό νόμισμα: 100 σεντ (100c) = 1 ραντ (R1), 1 ραντ αποτιμάται σε 10 σελίνια και 1 σεντ σε 1,2 πένες.

Το Krugerrand είναι ένα από τα πιο διάσημα χρυσά νομίσματα στον κόσμο, με 1 ουγγιά εκλεκτού χρυσού.

Site

  • xrisi-lira.gr 
  • Εδρα: 1.
  • Κολοκοτρώνη 9 -2ος Οροφος. Αθήνα ( Σύνταγμα )τκ.10561
  • Τηλ.: 211 400 30 26
  • Εδρα : 2. ελ. βενιζέλου 53 πειραιάς τκ 18532
  • τηλ.21 11825001    Κιν.    697 2027740

Περισσότερα άρθρα

Παγκόσμια χρυσά νομίσματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Νότια Αφρική απέχουν πολύ από τα μόνα νομισματοκοπεία που παράγουν εκλεκτό χρυσό. Σε όλο τον

Scroll to Top