Κατηγορίες
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα 9 πιο δημοφιλή χρυσά νομίσματα που κατασκευάστηκαν ποτέ

Οι πολιτισμοί έκοβαν χρυσά νομίσματα από τον 5ο αιώνα π.Χ. και αυτοί (μαζί με το ασήμι) αποτέλεσαν τα θεμέλια κάθε σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αποφοιτώντας από το σύστημα ανταλλαγής, η νομισματοκοπία χρυσού (και αργύρου) έγινε το κυρίαρχο μέσο ανταλλαγής που τελικά επέτρεψε στο εμπόριο να επεκταθεί διεθνώς.

Από το τέλος του κανόνα χρυσού, τα νομίσματα χρυσού εχουν αντικαταστήσει τα κυκλοφορούντα νομίσματα του παρελθόντος ως ένα σύγχρονο κατάστημα αξίας. Πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο κατασκευάζουν τη δική τους εκδοχή των χρυσών νομισμάτων Brilliant Uncirculated (BU), κάθε κυρίαρχο νομισματοκοπείο προσφέρει μια μοναδική εμφάνιση.

Τα χρυσά νομίσματα διατίθενται σε όλους τους τύπους , αλλά για λόγους σύγκρισης, θα επικεντρωθούμε στην τυπική ποικιλία κερμάτων χρυσού χρυσού, χωρίς κυκλοφορία, 1 ουγκιάς.

Σήμερα θα δούμε μια λίστα με τα πιο δημοφιλή χρυσά νομίσματα στον πλανήτη. Και μόνο για διασκέδαση, βαθμολογήστε τα με βάση τη συνολική συλλεκτικότητα.

Ας ξεκινήσουμε!

Νοτιοαφρικανικός Χρυσός Κρούγκεραντ

Η Νότια Αφρική ήταν κάποτε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της παραγωγής εξόρυξης χρυσού, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες ο υπόλοιπος κόσμοςτην ξεπέρασε . Για να συσκευάσει τα τεράστια αποθέματα χρυσού τους για την αναπτυσσόμενη αγορά λιανικής, το 1967, το Νομισματοκοπείο Νότιας Αφρικής άρχισε να παράγει το δημοφιλές Gold Krugerrand.

Φτιαγμένο από κράμα 22 καρατίων από 91,67% χρυσό και χαλκό που συμπληρώνει το υπόλοιπο, κάθε 1 ουγκιά Gold Krugerrand έχει μια ξεχωριστή πορτοκαλί απόχρωση. Η εμπρόσθια όψη απεικονίζει μια προτομή με προφίλ του συνονόματος του χρυσού νομίσματος, του 3ου Προέδρου της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας και του βασικού προσωπείου Paul Kruger. Το Reverse εμφανίζει το εκπληκτικό προφίλ μιας αντιλόπης Springbok σε διασκελισμό.

Με μηδενικό ανταγωνισμό στην αρχή, τα πρώτα στοιχεία κοπής για το Gold Krugerrand έφτασαν τα εκατομμύρια και υπολογίζεται ότι από το 1967, πάνω από 50 εκατομμύρια ουγγιές χρυσών νομισμάτων έχουν κυκλοφορήσει στο κοινό! Υπάρχει λόγος που το Gold Krugerrand θεωρείται ο παππούς των σύγχρονων χρυσών νομισμάτων

2010* Mintage – 528.128

Συλλεκτικότητα – 4/10

συμπτωματική

Αυστριακή Χρυσή Φιλαρμονική

Το Αυστριακό Νομισματοκοπείο παράγει τη Φιλαρμονική Χρυσού και είναι το αγαπημένο φαβορί των επενδυτών σε χρυσούς σε όλη την ευρωπαϊκή ηπειρωτική χώρα. Το Gold Phil, όπως συνήθως αναφέρεται, κόβεται από 99,99% καθαρό χρυσό. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό ασφαλείας της Χρυσής Φιλαρμονικής είναι το ανομοιόμορφο σχέδιο καλαμιού στην άκρη του νομίσματος. Αυτά τα κενά καλαμιών θα αποδεικνύονταν πιο δύσκολο να παραποιηθούν και προσθέτουν ένα επίπεδο προστασίας για τους ιδιώτες επενδυτές.

Η Χρυσή Φιλαρμονική σχεδιάστηκε  το 1989. Λαμβάνοντας σχεδιαστικά στοιχεία από τη διάσημη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης, ο εμπροσθότυπος του Χρυσού Φιλαρμονικού νομίσματος απεικονίζει το Μεγάλο Όργανο. Η πίσω όψη διαθέτει ορχηστρική σύνθεση τεσσάρων βιολιών, τσέλο, φαγκότο, κόρνο της Βιέννης και άρπα.

Η Gold Philharmonic είναι ένα αξιόπιστο και αναγνωρισμένο χρυσό νόμισμα που παραδοσιακά έχει χαμηλότερα ασφάλιστρα λιανικής από τις προσφορές του US Mint και του Royal Canadian Mint, καθιστώντας το μια φανταστική επιλογή για επενδυτές που στοιβάζουν μεγάλο βάρος.

2020* Κοπή – 706.626

Συλλεκτικότητα – 5/10

συμπτωματική

Αυστραλιανό χρυσό καγκουρό

Αρχικά κυκλοφόρησε ως νόμισμα Gold Nugget το 1986, το νόμισμα Gold Kangaroo ήταν ένα νεύμα στη μακροχρόνια παράδ0ση της Αυστραλίας . Οι εξορυκτικές επιτυχίες της χώρας συνεχίζονται μέχρι σήμερα και από το 1990 το Νομισματοκοπείο του Περθ έχει παράγει εκατομμύρια χρυσά καγκουρό!

Η πίσω όψη του χρυσού καγκουρό έχει το ομώνυμο μαρσιποφόρο, το μεγαλύτερο θηλαστικό ιθαγενές της Αυστραλίας. Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται ένα σύγχρονο πλαϊνό προφίλ της καθιστή μονάρχη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στολισμένη με κοσμήματα.

Οι αντίθετες ματ επιφάνειες στο Gold Kangaroo δημιουργούν ένα ελκυστικό νόμισμα σε εκπληκτική τιμή.

2021 Mintage – Ανοιχτό νομισματοκοπείο, τα επίσημα στοιχεία δεν αποκαλύπτονται.

Συλλεκτικότητα – 6,5/10

συμπτωματική

Gold Britannia

Με τον ανταγωνισμό των χρυσών χρυσών να εντείνεται στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, το Royal Mint αποφάσισε να μπει στη μάχη. Ως το δεύτερο παλαιότερο νομισματοκοπείο στον κόσμο, που άνοιξε επίσημα το ετος 886 μχ. , έκανε θραύση με την κυκλοφορία του Gold Britannia το 1987.

Τα Gold Britannia’s είναι σεβαστά για τις όμορφες επιφάνειές τους που μοιάζουν με αδιάβροχα, ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό στους κανονικούς χρυσούς χρυσούς. Οι συλλέκτες Gold Britannia αισθάνονται ότι έχουν απίστευτη έλξη για μια σχετική συμφωνία.

Τα Gold Britannia’s βρίσκονται επίσης στην αιχμή της τεχνολογίας χρυσών νομισμάτων. Αυτές οι εξελίξεις περιλαμβάνουν λανθάνουσες εικόνες που μετατοπίζονται όταν παρατηρούνται από διαφορετικές οπτικές γωνίες, αποτυπωμένο μικροκείμενο και εκπληκτικά ευκρινείς λεπτομέρειες που είναι δύσκολο να μιμηθούν θα ήταν πλαστές.

Κατασκευασμένο αρχικά με κράμα χρυσού 22 καρατίων μέχρι το 2012, τα Gold Britannia κόβονται τώρα από 99,99% καθαρό χρυσό. Στην πίσω όψη του κέρματος απεικονίζεται η Britannia, η γυναικεία ενσάρκωση του βρετανικού έθνους, να στέκεται περήφανη με την τρίαινα και την στολισμένη ασπίδα της Union Jack, κοιτάζοντας πίσω το νησί που προστατεύει. Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται ένα πλάγιο πορτρέτο της καθιστή μονάρχης, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

2021 Mintage – Ανοιχτό νομισματοκοπείο, τα επίσημα στοιχεία δεν αποκαλύπτονται.

Συλλεκτικότητα – 7/10

συμπτωματική

Καναδικό φύλλο σφενδάμου χρυσού

Το Gold Maple Leaf από το Royal Canadian Mint ήταν ο πρώτος αμφισβητίας του Krugerrand και το πρώτο καθαρό χρυσό νόμισμα στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά κυκλοφόρησε το 1979, σήμερα, το Gold Maple Leaf κόβεται από 99,99% καθαρό χρυσό και περιλαμβάνει πολλά χαρακτηριστικά ασφαλείας για την αποτροπή επίδοξων πλαστών.

Το Royal Canadian Mint χρησιμοποιεί το ιδιόκτητο  σε κάθε φύλλο σφενδάμου χρυσού που παράγει.

Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί μια μικροχαρακτική σημαδιών λέιζερ για να χαράξει μοναδικά μυστικά σημάδια σε κάθε νόμισμα. Αυτές οι μυστικές σημάνσεις συσχετίζονται με μια επίσημη βάση δεδομένων που επαληθεύει άμεσα την αυθεντικότητα. Επιπλέον, το Βασιλικό Καναδικό Νομισματοκοπείο χρησιμοποιεί μήτρες επεξεργασμένες με μηχανική ακρίβεια για να χτυπήσει αιχμηρές ακτινικές γραμμές τόσο στην εμπρόσθια όψη όσο και στην πίσω όψη κάθε νομίσματος χρυσού χρυσού.

Το φύλλο σφενδάμου, ένα ευρέως αναγνωρισμένο εθνικό σύμβολο του Καναδά που χρονολογείται από αρκετούς αιώνες, είναι εξαιρετικά λεπτομερές. Η εμπρόσθια όψη παρουσιάζει ένα πλευρικό προφίλ της καθιστή μονάρχη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Η πίσω όψη του Gold Maple Leaf διαθέτει ένα φύλλο σφενδάμου σχεδιασμένο από Walter Ott, το ίδιο σχέδιο που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Το Gold Maple Leaf θέτει ένα εξαιρετικό πρότυπο για νομίσματα καθαρού χρυσού, που παρέχονται σε σχετική ευκαιρία. Αυτός ο συνδυασμός κάνει το Gold Maple Leaf δημοφιλές στους επενδυτές πολύτιμων μετάλλων.

2021 Mintage – Ανοιχτό νομισματοκοπείο, αλλά κυμαίνεται γύρω στο 1.000.000.

Συλλεκτικότητα – 7/10

συμπτωματική

American Gold Eagle

Ο American Gold Eagle είναι το κορυφαίο προϊόν του νομισματοκοπείου των ΗΠΑ και πιθανότατα το πιο αναγνωρίσιμο νόμισμα στον πλανήτη. Κοπή ετησίως από το 1986, πάνω από 20 εκατομμύρια American Gold Eagles έχουν φτάσει στα χέρια ικανοποιημένων επενδυτών.

Μετά από 35 χρόνια σταθερού σχεδιασμού, ένας  νεος κυκλοφόρησε το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Το US Mint ανανέωσε το σχέδιο του εμπροσθότυπου Augustus Saint-Gaudens, το οποίο αρχικά δανείστηκε από το κλασικό χρυσό νόμισμα Double Eagle των 20 $. Η απεικόνιση της Lady Liberty σε διασκελισμό είναι το πιο εμβληματικό σχέδιο νομίσματος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η νέα πίσω όψη στο American Gold Eagle αντικατέστησε πλήρως την εικονογράφηση της οικογένειας των αετών της Miley Busiek με ένα μοναδικό σχέδιο της Jennie Norris. Αυτή η στενά περικομμένη και εντυπωσιακή λήψη προφίλ ενός Αμερικανικού Φαλακρού Αετού εμφανίζει απίστευτη λεπτομέρεια. Το νέο Gold Eagle περιλαμβάνει επίσης ένα στοιχείο ασφαλείας για να αποτρέψει τους παραχαράκτες. Υπάρχει τώρα ένα καλάμι που λείπει επίτηδες στην άκρη του νομίσματος ακριβώς κάτω από τη Lady Liberty, αν κοιτάξετε την εμπρόσθια όψη.

Ο Gold Eagle είναι μια απίστευτα επιθυμητή επιλογή για την αμερικανική αγορά και είναι το μόνο χρυσό νόμισμα 22 καρατίων εγκεκριμένο από τον IRA. Ενώ τα ασφάλιστρα λιανικής τείνουν να είναι υψηλότερα σε ολόκληρη τη σειρά προϊόντων US Mint, οποιοσδήποτε αξιόπιστος έμπορος θα επαναγοράσει το Gold Eagles για ένα ποσοστό πάνω από την τιμή spot του χρυσού. Μια σημαντική διάκριση που πρέπει να θυμάστε.

2021 Mintage – 1.115.500

Συλλεκτικότητα – 8/10

συμπτωματική

Χρυσό Πάντα

Η ετήσια κυκλοφορία του κινέζικου Gold Panda από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει γίνει παράδοση σε πολλούς κύκλους συλλεκτών χρυσών. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1982 ως συλλεκτικό προϊόν χαμηλής ποιότητας, σήμερα, το Gold Panda είναι μια δημοφιλής προσφορά 99,9% καθαρού χρυσού στην παγκόσμια αγορά. Κάθε χρόνο το Gold Panda παρουσιάζει φρέσκα έργα τέχνης του συνονόματος του νομίσματος, του Giant Panda.

Ο αντίστροφος σχεδιασμός του Gold Panda αλλάζει κάθε χρόνο, αλλά διακρίνεται για τις διασκεδαστικές και απολαυστικές απεικονίσεις του Giant Panda. Η μπροστινή όψη του Χρυσού Πάντα παρουσιάζει σταθερά μια απεικόνιση της Αίθουσας Προσευχής για Καλές Συγκομιδές. Η Αίθουσα είναι η μεγαλύτερη δομή στο συγκρότημα Temple of Heaven, εθνικό ορόσημο και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αν και είναι αμφιλεγόμενο για ορισμένους επενδυτές χρυσού, το Gold Panda παραμένει ιδιαίτερα περιζήτητο για τα μοναδικά ετήσια σχέδιά του και φέρει ένα ημινομισματικό συλλεκτικό πριμ.

Κοπή 2021 – 1.000.000

Συλλεκτικότητα – 8,5/10

συμπτωματική

American Gold Buffalo

Το αμερικανικό νομισματοκοπείο κυκλοφόρησε το American Gold Buffalo το 2006 ως απάντησή τους στην ερώτηση του καθαρού χρυσού. Συνειδητοποιώντας ότι τα απαιτητικά γούστα απαιτούσαν μια επιλογή 24 καρατίων, το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ επέλεξε  σοφά να κατακτήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της λιανικής αγοράς χρυσού.

Οι συλλέκτες νομισμάτων που είναι ήδη εξοικειωμένοι με το σχέδιο νικελίου Buffalo του 1911 θα ξέρουν από πού δανείστηκε την έμπνευση ο Αμερικανός Gold Buffalo. Το αυθεντικό σχέδιο του James Earle Fraser διαθέτει το εντυπωσιακό προφίλ ενός περήφανου ιθαγενή Αμερικανού αρχηγού στον εμπροσθότυπο. Η πίσω όψη του νομίσματος εμφανίζει τον ομώνυμο αμερικανικό βίσωνα, που υποτίθεται ότι απεικονίζει το διάσημο αξιοθέατο του ζωολογικού κήπου του Central Park, “Black Diamond”.

Τα American Gold Eagles και Buffalos είναι εξαιρετικά επιθυμητά τόσο για επενδυτές όσο και για εμπόρους, αλλά εδώ πρέπει να λάβετε υπόψη κάτι. Η σύνθεση 99,99% καθαρού χρυσού του Gold Buffalo είναι παγκοσμίως αποδεκτή σε πολιτιστικές γραμμές και η ετήσια κοπή του Gold Buffalo είναι ένα κλάσμα του Gold Eagle. Και τα δύο νομίσματα πωλούνται λιανικά στην ίδια τιμή, δημιουργώντας κρυφή συλλεκτική αξία για το Gold Buffalo.

Κοπή 2021 – 350.500

Συλλεκτικότητα – 9/10

συμπτωματική

Μεξικάνικο χρυσό Libertad

Ο μεξικάνικος χρυσός είναι αναμφίβολα ασυναγώνιστος στην ομορφιά του και κουβαλά ένα συγκεκριμένο μυστήριο. Δεν είναι εύκολο να το περιγράψω, αλλά υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για το Mexican Gold Libertad. Μόλις κυκλοφόρησε το 1981, το Gold Libertad έγινε αμέσως κλασικό και το Μεξικάνικο Νομισματοκοπείο πλημμύρισε την αγορά με 596.000 ουγγιές troy πανέμορφου Oro Puro μόνο τον πρώτο χρόνο.

Αλλά μόλις άνοιξαν οι πύλες, η παραγωγή σταμάτησε για μια ολόκληρη δεκαετία. Το Gold Libertad δεν κόπηκε ξανά μέχρι το 1991, και από εκείνο το σημείο και μετά, η ετήσια κυκλοφορία ήταν μια πολύ πιο αποκλειστική εμπειρία.

Η εμπρόσθια όψη Gold Libertad απεικονίζει το Εθνόσημο του Μεξικού, που περιβάλλεται από δέκα προηγούμενες εκδόσεις του συμβόλου. Αυτό το σύμβολο δείχνει έναν μεξικανικό χρυσαετό να καταβροχθίζει έναν κροταλία σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός κάκτου φραγκοσυκιάς. Ο διάσημος οπισθότυπος του νομίσματος απεικονίζει κομψά τον Άγγελο της Ανεξαρτησίας, με τα ηφαίστεια Popocatépetl και Iztaccihuatl στο βάθος.

Οι πρόσφατες ετήσιες κοπές δεν έχουν ξεπεράσει μερικές χιλιάδες νομίσματα και το Gold Libertad φέρει το συλλεκτικό ασφάλιστρο για να το αποδείξει. Το Gold Libertad επιτυγχάνει μια ωραία ισορροπία ανάμεσα σε ένα χρυσό νόμισμα και ένα συλλεκτικό και το να κρατάς ένα στο χέρι σου είναι μια αξέχαστη εμπειρία.

Κοπή 2021 – 1.050

Συλλεκτικότητα – 10/10

συμπτωματική

Σύναψη

Τα νομίσματα χρυσού χρυσού στην κατηγορία 1 ουγκιά είναι απίστευτα ρευστά και δεν θα κάνετε ποτέ λάθος αγοράζοντας οποιοδήποτε από τα νομίσματα που περιλαμβάνονται . Μπορούν όλα να έχουν μια θέση στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του πολύτιμου μετάλλου σας, αλλά θυμηθείτε να μην παρασυρθείτε πολύ πληρώνοντας υψηλά ασφάλιστρα συλλογής.

Πολλοί έμποροι, ειδικά καταστήματα ενεχυροδανειστηρίων και τοπικοί έμποροι νομισμάτων, βλέπουν όλα τα χρυσά νομίσματα ως απλούς χρυσούς χρυσούς και τα ξανααγοράζουν γύρω από την επικρατούσα τιμή spot χρυσού—κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου για την πιθανή αγορά σας

Site

  • xrisi-lira.gr 
  • Εδρα: 1.
  • Κολοκοτρώνη 9 -2ος Οροφος. Αθήνα ( Σύνταγμα )τκ.10561
  • Τηλ.: 211 400 30 26
  • Εδρα : 2. ελ. βενιζέλου 53 πειραιάς τκ 18532
  • τηλ.21 11825001    Κιν.    697 2027740

Περισσότερα άρθρα

1922 Sydney gold sovereign

Αυστραλία, 1922 Κυρίαρχος του Σίδνεϊ – Στα μέσα της δεκαετίας του 1920, το χρυσό νόμισμα δεν χρησιμοποιούταν πλέον στο καθημερινό εμπόριο, αλλά ενώ

1921 Χρυσή λίρα Μελβούρνη

Ο Χρυσός Κυρίαρχος του 1921. Νομισματοκοπείο της Μελβούρνης. Περικοπή: 240.121 (μπορεί να περιλαμβάνει κέρματα που εκδίδονται ως μέρος ενός σετ). Κοπή στο The Melbourne

Χρυσή λίρα 1917 λονδίνου

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1917 Κυρίαρχος Το  1917 , η Βρετανία βρέθηκε βαθιά  ριζωμένη στη φρίκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου , αντιμετωπίζοντας τόσο στρατιωτικές όσο και

Scroll to Top