Κατηγορίες
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο χρυσός διπλός αετός του Saint-Gaudens του 1933 των 20 δολαρίων θεωρείται το πολυτιμότερο χρυσό νόμισμα στον κόσμο. Κοπή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό το νόμισμα έχει ονομαστική αξία 20 $. Ωστόσο, κανένα από τα νομίσματα δεν ήταν ποτέ επίσημα σε κυκλοφορία. Πράγματι, η συντριπτική πλειονότητα τήχθηκε και εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο 13 γνωστά δείγματα.

Ένα χρυσό νόμισμα που κόπηκε το 1933 με το όνομα Double Eagle δημοπρατήθηκε το 2021 για 18,9 εκατομμύρια δολάρια. Η αξία του επικεντρώνεται στην ιστορία.

«Είχε πουλήσει αρχικά το 2002 για ένα άγγιγμα πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια μετά την κυκλοφορία του στην αγορά. Και μετά πρόσφατα πούλησε για σχεδόν 19 εκατομμύρια δολάρια. Και αυτό ξεχωρίζει ως το πιο πολύτιμο νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών όλων των εποχών», δήλωσε ο David Vagi, διευθυντής του NGC Ancients.η δημοπρασία τον Μάρτιο του 2021, το νόμισμα Double Eagle του 1933 αναμενόταν να δημοπρατηθεί για 10 έως 15 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ξεπέρασε τις προσδοκίες κατά τη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Το νόμισμα έχει μεγάλη αξία για τους συλλέκτες, αφού επέζησε από ένα ιστορικό γεγονός για το οποίο δεν έπρεπε να υπάρχει σήμερα. Αυτό είναι το μοναδικό νόμισμα Double Eagle του 1933 που μπορεί να έχει νόμιμο ιδιώτη ιδιοκτήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Διπλός Αετός, που είναι ένα κομμάτι χρυσού 20 δολαρίων, κόπηκε το 1933. Και αυτό ακριβώς στο σημείο που η ιδιωτική ιδιοκτησία χρυσού έγινε παράνομη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γενικά, μπορούσες να διατηρήσεις μικρά κομμάτια χρυσού, αλλά η γενική ιδιοκτησία χρυσού ήταν εκτός νόμου», είπε ο Βαγί.

Μάλιστα, το 1933 ο Πρόεδρος Franklin D. Roosevelt εξέδωσε διαταγη που περιόριζε την κατοχή χρυσών νομισμάτων αξίας άνω των 100 δολαρίων. Επιπλέον, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε τον νόμο περί αποθεμάτων χρυσού του 1934, ο οποίος κατέστησε παράνομη την κυκλοφορία και την κατοχή χρυσών νομισμάτων, με εξαίρεση αυτά που βρίσκονταν στα χέρια των συλλεκτών. Οι άνθρωποι που είχαν στην κατοχή τους χρυσά νομίσματα έπρεπε να τα επιστρέψουν και να τα ανταλλάξουν με άλλο είδος νομίσματος.

Ο Double Eagle του 1933 κόπηκε πριν από το Reserve Act του 1934 και τα περισσότερα χρυσά νομίσματα επιστράφηκαν και έλιωσαν μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.

«Δεν είναι πλέον παράνομο, αλλά την εποχή που ήταν, και το αμερικανικό νομισματοκοπείο είχε κόψει αυτά τα νομίσματα, όπως ακριβώς τα έκοψε τα προηγούμενα χρόνια, και μετά έρχεται η λέξη ότι δεν υπάρχει πια. Έτσι μόνο μερικά από αυτά τα νομίσματα διέφυγαν και μόνο ένα είναι στην πραγματικότητα νόμιμο να ανήκει σε οποιονδήποτε ιδιώτη», εξήγησε ο Βαγί.

Το νόμισμα Double Eagle δεν είναι το μόνο που αποτελεί μέρος της περιόδου χρυσού νομίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η χώρα «εξέδωσε έναν τεράστιο αριθμό χρυσών νομισμάτων τον 18ο και 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα, μόλις ανείπωτα εκατομμύρια από αυτά. Μερικά από αυτά επιβιώνουν και οι άνθρωποι λατρεύουν να τα μαζεύουν μέχρι σήμερα», είπε ο Βαγί.

Ωστόσο, ο Double Eagle ήταν το τελευταίο χρυσό νόμισμα που κόπηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τερματίζοντας μια εποχή που ξεκίνησε το 1795, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας.

      Site

  • xrisi-lira.gr 
  • Εδρα: 1.
  • Κολοκοτρώνη 9 -2ος Οροφος. Αθήνα ( Σύνταγμα )τκ.10561
  • Τηλ.: 211 400 30 26
  • Εδρα : 2. ελ. βενιζέλου 53 πειραιάς τκ 18532
  • τηλ.21 11825001    Κιν.    697 2027740

Περισσότερα άρθρα

1922 Sydney gold sovereign

Αυστραλία, 1922 Κυρίαρχος του Σίδνεϊ – Στα μέσα της δεκαετίας του 1920, το χρυσό νόμισμα δεν χρησιμοποιούταν πλέον στο καθημερινό εμπόριο, αλλά ενώ

Τα 9 πιο δημοφιλή χρυσά νομίσματα

Τα 9 πιο δημοφιλή χρυσά νομίσματα που κατασκευάστηκαν ποτέ Οι πολιτισμοί έκοβαν χρυσά νομίσματα από τον 5ο αιώνα π.Χ. και αυτοί (μαζί

1921 Χρυσή λίρα Μελβούρνη

Ο Χρυσός Κυρίαρχος του 1921. Νομισματοκοπείο της Μελβούρνης. Περικοπή: 240.121 (μπορεί να περιλαμβάνει κέρματα που εκδίδονται ως μέρος ενός σετ). Κοπή στο The Melbourne

Scroll to Top