Το δολάριο ΗΠΑ θεωρείται γενικά ως το πιο ισχυρό νόμισμα στον κόσμο. Είναι το νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές στην παγκόσμια σκηνή με μεγάλο περιθώριο.

Ωστόσο —ίσως παραδόξως— το δολάριο δεν είναι το ισχυρότερο από τα 180 παραδοσιακά νομίσματα fiat που αναγνωρίζονται ως νόμιμο χρήμα παγκοσμίως. Ένα νόμισμα fiat είναι χρήματα που έχουν αξία που δεν συνδέεται με ένα φυσικό εμπόρευμα όπως ο χρυσός ή το ασήμι.

Άλλα νομίσματα είναι ισχυρότερα επειδή αξίζουν περισσότερο από ένα δολάριο. Βρήκαμε τα 10 ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο, με βάση τη σχετική τους αξία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Πώς τιμολογείται το ξένο νόμισμα;

Το ξένο νόμισμα διαπραγματεύεται σε ζεύγη: Αγοράζετε δολάρια ΗΠΑ με βρετανικές λίρες, για παράδειγμα. Ως αποτέλεσμα, ένα νόμισμα τιμολογείται πάντα σε σχέση με ένα άλλο νόμισμα και αυτή η τιμή είναι γνωστή .

Τα περισσότερα νομίσματα είναι «κυμαινόμενα», που σημαίνει ότι η αξία τους κυμαίνεται ανάλογα με τη ζήτηση και την προσφορά. Ωστόσο, ορισμένα νομίσματα είναι «δεσμευμένα», πράγμα που σημαίνει ότι η αξία τους σε σχέση με ένα άλλο νόμισμα, όπως το δολάριο, καθορίζεται σε μια συμφωνημένη ισοτιμία.

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρεάζουν το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών σε ξένο νόμισμα.

Όταν το δολάριο  , οι Αμερικανοί ταξιδιώτες μπορούν να πάρουν περισσότερες λίρες για τα δολάρια τους και ουσιαστικά μπορούν να κάνουν φθηνότερες διακοπές στο Λονδίνο. Αλλά γίνεται πιο ακριβό για άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο να επισκέπτονται τις ΗΠΑ επειδή η λίρα θα αγοράσει λιγότερα δολάρια  .

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δημιουργούν ευκαιρίες για επενδυτές που θέλουν να επωφεληθούν από τις συναλλαγές σε ξένα νομίσματα. Δημιουργήσαμε έναν οδηγό που εξηγεί  .

Ποια είναι τα 10 πιο ισχυρά νομίσματα;

Έχουμε καθορίσει τα ισχυρότερα νομίσματα, με βάση το ποσό των δολαρίων που απαιτούνται για την αγορά μιας μονάδας από κάθε νόμισμα. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες προέρχονται  , με βάση δεδομένα από το Open Exchange τη στιγμή της σύνταξης.

Εδώ είναι τα 10 πιο ισχυρά νομίσματα:

1. Δηνάριο Κουβέιτ (KWD)

Το δηνάριο Κουβέιτ είναι το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο.

Το Κουβέιτ βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ και η χώρα κερδίζει μεγάλο μέρος του πλούτου της ως κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας πετρελαίου. Το δηνάριο Κουβέιτ εισήχθη τη δεκαετία του 1960 και αρχικά ήταν συνδεδεμένο με τη βρετανική λίρα προτού συνδεθεί εκ νέου με ένα άγνωστο καλάθι νομισμάτων.

2. Δηνάριο Μπαχρέιν (BHD)

Το δηνάριο του Μπαχρέιν είναι το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο.

Το Μπαχρέιν είναι ένα νησιωτικό έθνος στον Περσικό Κόλπο στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Σαουδικής Αραβίας. Όπως το Κουβέιτ, η χώρα κερδίζει μεγάλο μέρος του πλούτου της από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το δηνάριο του Μπαχρέιν τέθηκε σε κυκλοφορία το 1965 και είναι συνδεδεμένο με το δολάριο.

3. Ριάλ Ομάν (OMR)

Το ριάλ Ομάν είναι το τρίτο ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο, με ).

Το Ομάν βρίσκεται μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Υεμένης στο ανατολικό άκρο της Αραβικής Χερσονήσου. Όπως και με τους πλούσιους γείτονές του, το Ομάν είναι σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ριάλ του Ομάν εισήχθη τη δεκαετία του 1970 και είναι συνδεδεμένο με το δολάριο.

4. Δηνάριο Ιορδανίας (JOD)

Το δηνάριο Ιορδανίας είναι το τέταρτο ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο.

Η Ιορδανία είναι μια σε μεγάλο βαθμό κλειστή χώρα στη Μέση Ανατολή που εξαρτάται λιγότερο από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από άλλα έθνη της περιοχής. Αντιμετώπισε την υποτονική οικονομική ανάπτυξη και το αυξανόμενο χρέος. Το δηνάριο Ιορδανίας τέθηκε σε κυκλοφορία το 1950 και είναι συνδεδεμένο με το δολάριο.

5. Λίρα Βρετανίας (GBP)

Η βρετανική λίρα είναι το πέμπτο ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο.

Η βρετανική οικονομία είναι η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο ως προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η λίρα εισήχθη για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1400 προτού δεκαδικοποιηθεί το 1971. Είναι ελεύθερα κυμαινόμενη, δεν είναι συνδεδεμένη με άλλα νομίσματα.

6. (ισοπαλία) Δολάριο Νήσων Κέιμαν (KYD)

Το δολάριο των Νήσων Κέιμαν βρίσκεται στην ισοβαθμία για το έκτο μεταξύ των ισχυρότερων νομισμάτων στον κόσμο, με 1 δολάριο Κέιμαν να αγοράζει 1,20 δολάρια (ή 1 δολάριο ισούται με 0,83 δολάριο Νήσων Κέιμαν).

Το Caymans είναι βρετανικό έδαφος στην Καραϊβική και είναι ένα υπεράκτιο οικονομικό κέντρο. Το δολάριο των Νήσων Κέιμαν εισήχθη για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 και είναι συνδεδεμένο με το δολάριο.

6. (ισοπαλία) Λίρα Γιβραλτάρ (GIP)

Η λίρα Γιβραλτάρ μοιράζεται την 6η θέση μεταξύ των ισχυρότερων νομισμάτων του κόσμου, με 1 λίρα να αγοράζει 1,22 δολάρια (ή 1 δολάριο ισούται με 0,82 λίβρα Γιβραλτάρ).

Το Γιβραλτάρ καταλαμβάνει μόλις 2,6 τετραγωνικά μίλια στο νότιο άκρο της Ισπανίας και είναι επίσημα βρετανικό έδαφος. Η λίρα Γιβραλτάρ εισήχθη για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920 και είναι συνδεδεμένη με τη βρετανική λίρα (στο άρτιο, που σημαίνει ότι ένα GIP ισούται με ένα GBP).

8. (ισοπαλία) Ελβετικό Φράγκο (CHF)

Το ελβετικό φράγκο είναι όγδοο μεταξύ των ισχυρότερων νομισμάτων στον κόσμο.

Το ελβετικό φράγκο είναι το επίσημο νόμιμο χρήμα της Ελβετίας και του μικρού της γείτονα Λιχτενστάιν, και το νόμισμα θεωρείται ασφαλές καταφύγιο λόγω της πολιτικής σταθερότητας της Ελβετίας. Το ελβετικό φράγκο εισήχθη το 1850 και αργότερα συνδέθηκε για λίγο με το ευρώ προτού προχωρήσει σε ελεύθερη διασπορά.

8. (ισοπαλία) Ευρώ (EUR)

Το ευρώ μοιράζεται την 8η θέση μεταξύ των ισχυρότερων νομισμάτων του κόσμου.

Το ευρώ είναι το επίσημο νόμισμα 20 από τις 27 χώρες που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κέρματα και τα τραπεζογραμμάτια ευρώ κυκλοφόρησαν το 2002 και το νόμισμα είναι ελεύθερο .

10. Δολάριο ΗΠΑ (USD)

Το δολάριο ΗΠΑ είναι το 10ο ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο, με 1 δολάριο να αγοράζει 1 δολάριο. (Προφανώς.) Όλες οι άλλες νομισματικές μονάδες σε όλο τον κόσμο αξίζουν λιγότερο από ένα δολάριο.

Δημιουργήθηκε το 1700, το δολάριο είναι νόμιμο χρήμα στις ΗΠΑ. τα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένου του Πουέρτο Ρίκο· και άλλα κυρίαρχα έθνη, όπως ο Ισημερινός και η Ζιμπάμπουε.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από άποψη ΑΕΠ και το δολάριο είναι εύκολα το νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές παγκοσμίως. Και κυκλοφορεί ευρέως, με ανθρώπους στις ΗΠΑ να αποστέλλουν σε συγγενείς και φίλους κάθε χρόνο.

Το δολάριο είναι επίσης το μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο -δηλαδή, το νόμισμα που κατέχουν περισσότερο οι κεντρικές τράπεζες- και είναι το νόμισμα που χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση πολλών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του χρυσού και του χαλκού.