Κατηγορίες
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ιστορία της σχεδίασης των χρυσών λιρών

Με την προέλευσή του να χρονολογείται πριν από περισσότερα από πεντακόσια χρόνια, το χρυσό κυρίαρχο νόμισμα είναι βουτηγμένο στη βρετανική ιστορία, θεωρείται σύμβολο ποιότητας και αξιοπιστίας και σεβαστή από συλλέκτες πολύτιμων μετάλλων σε όλο τον κόσμο.

Το εμβληματικό νόμισμα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, το κυρίαρχο νόμισμα παραδοσιακά απεικονίζει τον σημερινό βασιλέα μονάρχη στον εμπροσθότυπο και τον Άγιο Γεώργιο και τον δράκο στην πίσω όψη. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν επίσης ορισμένα αναμνηστικά σχέδια που τιμούν ιστορικά γεγονότα. Σε αυτόν τον οδηγό θα ρίξουμε μια  ματιά στο σχέδιο του  νομίσματος σε όλη την ιστορία του.

1489 – Το πρώτο χρυσό κυρίαρχο σχέδιο

Το πρώτο χρυσό κυρίαρχο νόμισμα κόπηκε στον Πύργο του Λονδίνου στις 28 Οκτωβρίου 1489. Αυτό το νόμισμα ζητήθηκε από τον βασιλιά Ερρίκο Ζ’ και είχε ένα σχέδιο εμπροσθότυπου που έδειχνε τον ίδιο τον Βασιλιά, ενθρονισμένο και ντυμένο με πλήρη στέψη, και ένα σχέδιο οπίσθιας όψης που δείχνει τα βασιλικά μπράτσα, με ένα διπλό τριαντάφυλλο που συμβολίζει την ένωση του Γιορκ και του Λάνκαστερ μετά τους Πολέμους των Ρόδων. Αυτό το νέο νόμισμα επρόκειτο να είναι το μεγαλύτερο σε αξία και μέγεθος που είχε δει ποτέ στην Αγγλία εκείνη την εποχή και χρησιμοποιήθηκε ως δήλωση για τη σταθερότητα της Αγγλίας και το μεγαλείο του Μονάρχη μετά την αναταραχή των Πολέμων των Ρόδων.

Η έκδοση αυτού του πρώτου κυρίαρχου νομίσματος δεν διήρκεσε πολύ καθώς έληξε το 1604 και ένα κυρίαρχο νόμισμα κόπηκε ξανά  το 1817.

firstsov

1817 – Το πρώτο μοντέρνο κυρίαρχο σχέδιο

Ο κυρίαρχος του 1817 εισήχθη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλιά Γεωργίου Γ’ και σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή καθώς ήταν ο πρώτος σύγχρονος κυρίαρχος που εκδόθηκε μετά τη Μεγάλη Επανάληψη νομισμάτων του 1816.

Η μπροστινή όψη του κυρίαρχου νομίσματος του 1817 περιείχε ένα χαρακτηριστικό σχέδιο που έδειχνε ένα πορτρέτο του βασιλιά Γεώργιου Γ’ με όψη προς τα δεξιά. Η πίσω όψη του νομίσματος σχεδιάστηκε από τον Benedetto Pistrucci, έναν από τους πιο διάσημους χαράκτες στον κόσμο, και ανατέθηκε να δείξει μια σκηνή του Αγίου Γεωργίου να πολεμά τον δράκο, αντιπροσωπεύοντας τη δύναμη και την κατάκτηση της Αγγλίας μετά την ήττα του Ναπολέοντα στη μάχη του Βατερλώ. Με αυτό το σχέδιο, ο Pistrucci δημιούργησε ένα αριστούργημα σχεδιασμού που οφείλει πολλά στο καλλιτεχνικό στυλ της Αρχαίας Ελλάδας. Με έναν μυώδη Άγιο Γεώργιο έφιππο με μια ρέουσα κάπα, να κρατά ένα δόρυ και να ποδοπατάει έναν δράκο, το σχέδιο έτυχε άμεσης αναγνώρισης και είναι αγαπητό μέχρι και σήμερα.

Το αρχικό σχέδιο του Benedetto Pistrucci περιείχε ένα περίγραμμα που έφερε τις λέξεις «HONI SOIT QUI MAL Y PENSE», που μεταφράζεται σε «Κακό σε αυτόν που σκέφτεται κακό».

Κυρίαρχος - Μικτές ημερομηνίες

1821 – Ανακαινίστηκε ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος

Τέσσερα χρόνια αφότου το αρχικό του σχέδιο παρουσιάστηκε στο πρώτο μοντέρνο Sovereign νόμισμα, το St George’s Pistrucci και το σχέδιο του δράκου άλλαξαν ελαφρώς. Το περίγραμμα και η διατύπωση που περιέβαλλε τη σκηνή αφαιρέθηκαν, αφήνοντας χώρο για μια μεγαλύτερη και πιο λεπτομερή εικόνα, και το σπασμένο δόρυ του Αγίου Γεωργίου άλλαξε σε ξίφος. Η εμπρόσθια όψη του νομίσματος απεικονίζει το αριστερό πορτρέτο του βασιλιά Γεωργίου Δ’ και ήταν ο πρώτος κυρίαρχος που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του μετά την άνοδό του στο θρόνο το 1820.

Κυρίαρχος - 1822

1825 – George IV Shield of Arms Sovereigns

Ο βασιλιάς Γεώργιος Δ’ ανέβηκε στο θρόνο το 1820, μετά το θάνατο του πατέρα του, Γεώργιου Γ’, και οι χρυσοί κυρίαρχοι που κόπηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1820 συνέχισαν με τον εμβληματικό Άγιο Γεώργιο του Πιστρούτσι και το αντίστροφο σχέδιο του δράκου. Ωστόσο, το 1825, αυτό αντικαταστάθηκε από ένα περίπλοκο σχέδιο που δείχνει την στεφανωμένη ασπίδα του βασιλικού οικόσημου, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στην αισθητική του χρυσού κυρίαρχου νομίσματος. Σχεδιασμένο από τον Γάλλο χαράκτη Jean Baptiste Merlen, η ασπίδα περιβαλλόταν από έναν μανδύα και παρουσίαζε το θρύλο «BRITANNIARUM REX FID DEF» που μεταφράζεται σε «Βασιλιάς των Βρετανών, υπερασπιστής της πίστης».

Οι πρώτοι ηγέτες του Γεωργίου Δ’ που κατασκευάστηκαν από το 1821 περιείχαν ένα βραβευμένο πορτρέτο κεφαλής του Βασιλιά από τον Benedetto Pistrucci στην εμπρόσθια όψη των νομισμάτων. Ωστόσο, ο βασιλιάς αντιπαθούσε το πώς τον απεικόνιζε ο καλλιτέχνης και επέμεινε να δημιουργηθεί ένα νέο πορτρέτο. Ο Πιστρούτσι αρνήθηκε, με αποτέλεσμα το έργο να παραδοθεί στον Άγγλο χαράκτη William Wyon. Η ερμηνεία του Βασιλιά Γεώργιου IV από τον Wyon (ονομάστηκε το πορτρέτο «γυμνό κεφάλι» καθώς παραλείπει το δάφνινο στεφάνι) ήταν ένα πιο ευγενικό, πιο κολακευτικό πορτρέτο και εμφανίστηκε στην εμπρόσθια όψη του κυρίαρχου μαζί με τη νέα ασπίδα των βραχιόνων αντίστροφο σχέδιο από το 1825.

1825-george-iv-bare-head-full-sovereign

1830 – William IV Shield of Arms Sovereigns

Ο κυρίαρχος του 1830, που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Γουλιέλμου Δ’, παρουσίαζε ένα πορτρέτο του βασιλιά προς τα δεξιά στον εμπροσθότυπο του, σχεδιασμένο από τον William Wyon. Αυτά τα νομίσματα ήρθαν σε δύο ελαφρώς διαφορετικά σχέδια, γνωστά ως πρώτος και δεύτερος τύπος προτομής, με κάθε τύπο να ποικίλλει ελαφρώς. Ο τύπος ένα κόπηκε μόλις το 1831-1832 και διαθέτει πιο διαδεδομένες μπούκλες στα μαλλιά του βασιλιά καθώς και ένα πιο στρογγυλό αυτί. Ο δεύτερος τύπος μπούστου χτυπήθηκε το 1831-1837 και διαθέτει λιγότερες μπούκλες στα μαλλιά, πιο μακρόστενο αυτί με πιο επίπεδη κορυφή και ελαφρώς διαφορετική ευθυγράμμιση πορτρέτου.

Η πίσω όψη του νομίσματος εμφάνιζε μια ενημερωμένη έκδοση της προηγούμενης στεφανωμένης ασπίδας των βραχιόνων που περιβάλλεται από έναν μανδύα, καθιστώντας την πιο λεπτομερή. Αυτό το σχέδιο ήταν χαραγμένο από τον Jean Baptiste Merlen και περιλάμβανε τον θρύλο “BRITANNIARUM REX FID DEF”, που σημαίνει “Βασιλιάς των Βρετανών, Υπερασπιστής της Πίστεως”. Αυτό το κυρίαρχο σχέδιο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γουλιέλμου Δ’ από το 1830 μέχρι τον θάνατό του το 1837 και παρουσίαζε το λεπτομερές και ρεαλιστικό στυλ χαρακτικής της περιόδου.

Κυρίαρχος - Μικτές ημερομηνίες

1838 – Κυρίαρχοι της βικτωριανής ασπίδας

Μετά τη στέψη της Βασίλισσας Βικτώριας, ο Jean Baptiste Merlen ανατέθηκε να ενημερώσει για άλλη μια φορά το σχέδιο στεφανωμένης ασπίδας για την πίσω όψη του κυρίαρχου νομίσματος. Οι ασπίδες της βικτοριανής εποχής κόπηκαν μεταξύ 1838 και 1887 και απομάκρυναν από το αρχικό σχέδιο του Αγίου Γεωργίου και του δράκου, αντίθετα με μια στεφανωμένη ασπίδα βραχιόνων μέσα σε έναν μανδύα, δεμένη με μια κορδέλα από κάτω. Ο θρύλος «BRITANNIARUM REGINA FID DEF» εμφανίζεται επίσης, υποδηλώνοντας την ιδιότητα της Βικτώριας ως Βασίλισσας των Βρετανών και Υπερασπιστής της Πίστεως.

Στην μπροστινή όψη των νομισμάτων απεικονίζεται το αριστερό πορτρέτο της βασίλισσας Βικτώριας «νεαρής κεφαλής», σχεδιασμένο από τον χαράκτη William Wyon που επιλέχθηκε προσωπικά από τη Victoria καθώς νόμιζε ότι την απεικόνιζε πάντα ευνοϊκά.

Σήμερα, τα σχέδια της βικτοριανής αντίστροφης ασπίδας είναι περιζήτητα από τους συλλέκτες, καθιστώντας τα συχνά λίγο πιο πολύτιμα.

Κυρίαρχη Ασπίδα

1871 – Η επιστροφή του Αγίου Γεωργίου και του δράκου

Μετά από πολλά χρόνια που το σχέδιο αντικαταστάθηκε από την ασπίδα, το αγαπημένο σχέδιο του Αγίου Γεωργίου και του δράκου του Benedetto Pistrucci επανήλθε και συνδυάστηκε με την εμπρόσθια όψη πορτρέτου της Βασίλισσας Βικτώριας για πρώτη φορά το 1871. Και τα δύο σχέδια αντίστροφης ασπίδας και δράκου λειτουργούσαν ταυτόχρονα μέχρι 1887, μετά από το οποίο ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος έγιναν η μοναδική αντίστροφη σχεδιαστική επιλογή για τον κυρίαρχο για περισσότερα από εκατό χρόνια.

Από το 1871 και μετά, τα σχέδια του εμπροσθότυπου άλλαζαν με κάθε μονάρχη, ενώ το σχέδιο του οπισθότυπου του Αγίου Γεωργίου παρέμεινε συνεπές. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτωρίας μέχρι τον θάνατό της το 1901, η μπροστινή πλευρά της κυρίαρχης παρουσίαζε το αριστερό πορτρέτο της, συμπεριλαμβανομένου του πορτρέτου του «νεαρού κεφαλιού» (1838-1887), του πορτραίτου του «ιωβηλαίου κεφαλιού» (1887-1893) και του «παλιό κεφάλι» (καλυμμένο κεφάλι) πορτρέτο (1893-1901). Μετά τη Βικτώρια, η βασιλεία του βασιλιά Εδουάρδου Ζ΄ από το 1902 έως το 1910 παρουσίαζε το πορτρέτο του με το δεξιό πρόσωπο, χαραγμένο από τον γεννημένο στο Μπέρμιγχαμ καλλιτέχνη George William de Saulles.

Όταν ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ ανέβηκε στο θρόνο το 1910, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο διοργάνωσε διαγωνισμό για να σχεδιάσει το πορτρέτο του νομίσματος. Αυτό κέρδισε ο γλύπτης Edgar Bertram Mackennal, του οποίου η απεικόνιση του 1911 του αριστερού γενειοφόρου Βασιλιά Γεωργίου Ε’ ήταν η τελευταία που εμφανίστηκε σε χρυσούς κυριώτες που κυκλοφόρησαν.

Τα μόνα κυρίαρχα που εκδόθηκαν μεταξύ 1932 και 1957 ήταν σετ αποδείξεων ή δειγμάτων που εκδόθηκαν για το έτος στέψης του Βασιλιά Γεωργίου VI το 1937 και παρουσίαζαν τον βασιλιά στραμμένο προς τα αριστερά. Συνήθως, το πορτρέτο κάθε μονάρχη αλλάζει την οπτική γωνία από τον προκάτοχό του. Ωστόσο, αυτό το πορτρέτο έσπασε παράδοση αιώνων σε πορτρέτα νομισμάτων της μοναρχίας καθώς ο Γεώργιος Ε’ και ο Γεώργιος ΣΤ’ είναι στραμμένοι προς τα αριστερά. Αυτό οφείλεται στο ότι ο George VI προτιμά προσωπικά το αριστερό του προφίλ για το πορτρέτο του.

Οι Sovereigns επανεμφανίστηκαν το 1957, με το πρώτο πορτρέτο που σχεδίασε η Mary Gillick και απεικόνιζε μια δεξιά Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ στα νιάτα της με κορδέλες στα μαλλιά της. Το δεύτερο (δεκαδικό) πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ εισήχθη σε χρυσά νομίσματα το 1974. Σχεδιασμένο από τον Arnold Machin, το πορτρέτο έδειχνε τη βασίλισσα να φορά μια τιάρα που της είχε δώσει η γιαγιά της, Queen Mary. Το 1985 σχεδιάστηκε ένα τρίτο πορτρέτο από τον Raphael Maklouf και παρήχθη μέχρι το 1997 (εκτός από το 1989) σε νομίσματα με επίδειξη μόνο.

1871 Κυρίαρχος

1989 – Η 500η επέτειος Κυρίαρχος

Το 1989 το Βασιλικό Νομισματοκοπείο ανέθεσε στον Μπέρναρντ Σίνταλ να δημιουργήσει ένα ειδικό σχέδιο για την 500η επέτειο του αρχικού χρυσού νομίσματος, με την οπίσθια και την εμπρόσθια όψη του νομίσματος να μιμούνται τον αρχικό νομισματοκοπείο του 1489. Η εμπρόσθια όψη του νομίσματος παρουσιάζει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ καθισμένη στη στέψη της και είναι η πρώτη φορά που η Βασίλισσα απεικονίζεται καθισμένη στο θρόνο.

Η πίσω όψη του νομίσματος απεικονίζει την στεφανωμένη ασπίδα των βασιλικών όπλων πάνω σε ένα διπλό τριαντάφυλλο Tudor. Αυτή ήταν η πρώτη αλλαγή στην πίσω όψη του κυρίαρχου κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και η πρώτη φορά σε περισσότερα από εκατό χρόνια που ένα σχέδιο διαφορετικό από τον Άγιο Γεώργιο και τον δράκο εμφανίστηκε στην πίσω όψη.

Αυτά τα ειδικά νομίσματα είναι διαθέσιμα μόνο ως δοκίμια και είναι ιδιαίτερα συλλεκτικά και περιζήτητα από τους συλλέκτες, καθιστώντας τα συχνά πολύ πιο πολύτιμα.

Sovereign - Έκδοση 500 χρόνων επετείου

2002 – The Golden Jubilee Sovereign

Δημιουργήθηκε για να γιορτάσει το Χρυσό Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο κυρίαρχος του 2002 είδε μια άλλη σπάνια απόκλιση από το παραδοσιακό σχέδιο του Αγίου Γεωργίου και του δράκου και μια επιστροφή σε μια όπισθεν ασπίδα. Το νόμισμα σχεδιάστηκε από τον Timothy Noad και διαθέτει ένα παρόμοιο σχέδιο στεφανωμένης ασπίδας με αυτό που χρησιμοποιούσε η βασίλισσα Βικτώρια, που περιβάλλεται από ένα στεφάνι.

Η μπροστινή όψη του νομίσματος έφερε το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ που σχεδιάστηκε από τον Ian Rank-Broadley, το οποίο εμφανιζόταν σε νομίσματα από το 1998. Μια πιο ρεαλιστική ομοιότητα της βασίλισσας στα παλαιότερα χρόνια, το πορτρέτο φαινόταν μεγάλο στο κέντρο του νομίσματος, μεγιστοποιώντας ο αντίκτυπός του στα νομίσματα.

2002 Κυρίαρχος

2005 – Ένας σύγχρονος Άγιος Γεώργιος

Το 2005, το Royal Mint αντικατέστησε το εμβληματικό σχέδιο του Benedetto Pistrucci με μια πιο μοντέρνα ερμηνεία του Αγίου Γεωργίου και του δράκου στην πίσω πλευρά του κυρίαρχου, μόνο για ένα χρόνο. Σε αντίθεση με τα ειδικά σχέδια αντίστροφης όψης για το 1989 και το 2002, αυτό το σχέδιο του 2005 δεν εκδόθηκε για να τιμήσει μια ειδική εκδήλωση ή επέτειο.

Σχεδιασμένο από τον εραλδικό καλλιτέχνη Timothy Noad, το νέο τολμηρό σχέδιο σε στυλ art-deco για τον κυρίαρχο του 2005 παρουσίαζε τον Άγιο Γεώργιο ως ιππότη, κρατώντας μια ασπίδα που έφερε τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου και κραδαίνει ένα φαρδύ ξίφος στη μέση του δράκου που επιτίθεται.

Στην εμπρόσθια όψη του νομίσματος απεικονίζεται το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ του Ίαν Ρανκ-Μπρόντλεϊ.

2005 κυρίαρχος

2012 – The Diamond Jubilee Sovereign

Κατασκευάστηκε για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου με τα Διαμάντια της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ο κυρίαρχος του 2012 παρουσίασε μια άλλη απόκλιση από την παραδοσιακή εκδοχή Pistrucci του Αγίου Γεωργίου, για ένα ξεχωριστό σχέδιο. Αποφασίστηκε από έναν διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από το The Royal Mint, το νέο σχέδιο του γλύπτη Paul Day επιλέχθηκε για να εμφανιστεί στην πίσω όψη του κυρίαρχου μόνο για φέτος.

Το νόμισμα είχε ένα δραματικό, πιο τρομακτικό σχέδιο που γεμίζει όλο το πεδίο του νομίσματος, με τον Άγιο Γεώργιο με πλήρη πανοπλία έφιππο καθώς σκοτώνει τον δράκο βυθίζοντας τη λόγχη του από το ανοιχτό στόμα του πλάσματος.

Η εμπρόσθια όψη του νομίσματος φέρει το πορτρέτο του Ian Rank-Broadley της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Προκαταρκτικό χρυσό νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου του 2012

2017 – Η 200η επέτειος Κυρίαρχος

Το 2017, ο σύγχρονος κυρίαρχος γιόρτασε τα 200 χρόνια του . Στην πίσω όψη του επετειακού νομίσματος απεικονίζεται ο παραδοσιακός Άγιος Γεώργιος και το σχέδιο του δράκου του Benedetto Pistrucci, με την προσθήκη μιας μικρής ασπίδας σήμανσης νομισματοκοπείου με τον αριθμό 200 να τοποθετείται κάτω από τον ηττημένο δράκο για να αναγνωρίσει την 200ή επέτειο.

Η μπροστινή όψη του κέρματος είχε το πέμπτο και τελευταίο πορτρέτο νομισματοκοπίας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2015. Το πορτρέτο σχεδιάστηκε από τη χαράκτη Jody Clark, η οποία είχε εργαστεί ως χαράκτης στο The Royal Mint για δύο χρόνια πριν εισέλθει και κέρδισε ο διαγωνισμός για τη σχεδίαση του νέου οριστικού πορτραίτου της βασίλισσας με νομίσματα σε φόρο τιμής στο ορόσημο της να γίνει ο μακροβιότερος βασιλεύων μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας. Το πορτρέτο του Κλαρκ έδειξε μια ώριμη αλλά θετική ομοιότητα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ καθώς φοράει το στέμμα της στέψης της.

2017 κυρίαρχο

2022 – The Platinum Jubilee Sovereign

Για τον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ο κυρίαρχος του 2022 παρουσίασε μια άλλη σπάνια αλλαγή σχεδιασμού στην πίσω όψη του νομίσματος. Το νόμισμα εμφανίζει μια ερμηνεία του εστεμμένου βασιλικού οικόσημου που σχεδιάστηκε από τον Timothy Noad (καθιστώντας αυτό το τρίτο κυρίαρχο σχέδιο του οπισθότυπου), πλαισιωμένο από το λιοντάρι της Αγγλίας και τον μονόκερο της Σκωτίας.

Το μοναδικό σχέδιο του νομίσματος τίμησε το επίτευγμα της ιστορικής 70χρονης βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ με αυτό το ειδικό αναμνηστικό σχέδιο του εμβληματικού νομίσματος του Βασιλικού Νομισματοκοπείου.

Στην μπροστινή όψη του κέρματος απεικονίζεται το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Τζόντι Κλαρκ, φορώντας το στέμμα της στέψης της.

2022 κυρίαρχος

2022 – Ο κυρίαρχος του Μνημείου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’

Στις αρχές του 2023 κυκλοφόρησε ένας νέος κυρίαρχος για να τιμήσει τη ζωή και την κληρονομιά της μακροβιότερης μονάρχης της Βρετανίας, της Αείμνηστης Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2022. Το σχέδιο της πίσω όψης του νομίσματος έφερε τη νέα περίπλοκη απεικόνιση του εστεμμένου βασιλικού παλτού της Jody Clark των όπλων και είχε ημερομηνία 2022.

Αυτά τα ειδικά κυρίαρχα νομίσματα παρουσίαζαν επίσης μια αλλαγή στην εμπρόσθια όψη με τον βασιλιά Κάρολο Γ’, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά σε περισσότερα από 65 χρόνια που εμφανίστηκε ένας μονάρχης εκτός της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ΄ σχεδιάστηκε από τον διάσημο γλύπτη Μάρτιν Τζένινγκς και δείχνει τον βασιλιά χωρίς στέμμα και στραμμένο προς τα αριστερά.

Λόγω αυτών των αναμνηστικών κυρίαρχων που διαθέτουν αλλαγή σχεδίου τόσο για την πίσω όψη όσο και για την εμπρόσθια όψη του νομίσματος, αποτελούν συχνά δημοφιλή επιλογή για συλλέκτες.

Κυρίαρχος - 2022

2023 – The Coronation Sovereign

Τον Ιούλιο του 2023, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο κυκλοφόρησε το Coronation sovereign που είδε την επιστροφή του εμβληματικού Αγίου Γεωργίου και του δράκου πίσω, σχεδιασμένο από τον Benedetto Pistrucci. το ίδιο σχέδιο που εμφανίστηκε στον πρώτο σύγχρονο κυρίαρχο το 1817.

Αυτά τα νομίσματα ήταν λίγο πιο ιδιαίτερα καθώς σηματοδοτούσαν την ειδική περίσταση της ιστορικής στέψης του Αυτού Μεγαλειότητου Βασιλιά Καρόλου Γ’. Μόνο τη δεύτερη φορά που ένας κυρίαρχος παρουσίασε ένα πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ΄, η στέψη του 2023 περιελάμβανε το πρώτο επίσημο πορτρέτο της Αυτού Μεγαλειότητας που στέφθηκε ποτέ. Σχεδιασμένο από τον Μάρτιν Τζένινγκς, τον ίδιο καλλιτέχνη πίσω από το πρώτο επίσημο πορτρέτο του βασιλιά με νομίσματα, το πορτρέτο της στέψης δείχνει τον βασιλιά Κάρολο Γ’ στραμμένο προς τα αριστερά και φορώντας ένα στέμμα.

Κυρίαρχος - 2023

Γιατί τα νεότερα κυρίαρχα έχουν τόσο ροζ χρώμα;

Τα μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά και οι αποχρώσεις του χρυσού καθορίζονται από τον τύπο και την ποσότητα του μετάλλου που είναι κράμα με αυτόν. Στο παρελθόν, τα χρυσά κυρίαρχα νομίσματα κατασκευάζονταν με μεγαλύτερη αναλογία αργύρου, δίνοντάς τους μια πιο χρυσή εμφάνιση σε σύγκριση με τα πιο πρόσφατα νομίσματα. Οι Sovereigns που κόπηκαν από το έτος 2000 και μετά, ενσωματώνουν μεγαλύτερη μερίδα χαλκού, με αποτέλεσμα μια πιο ροζ ή χάλκινη εμφάνιση.

Ο κυρίαρχος το 2024 και μετά

Από τότε που κόπηκε αυτό το πρώτο νόμισμα το 1489, ο κυρίαρχος ήταν σταθερά της βρετανικής νομισματοκοπίας, κάτι που θαυμάζεται και εμπιστεύεται σε όλο τον κόσμο και σε καιρούς αλλαγών.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κυρίαρχο το 1817, το σχέδιο του Benedetto Pistrucci που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο και τον Δράκο ήταν μια επαναλαμβανόμενη παράδοση στη νομισματοκοπία, που αντέχει σε διάφορους μονάρχες και τα πορτρέτα τους καθώς έρχονται και παρέρχονται, αλλάζουν μόνο για αρκετά χρόνια κατά τη διάρκεια της βασιλείας. της Βασίλισσας Βικτωρίας και για τον εορτασμό σημαντικών γεγονότων. Το αγαπημένο σχέδιο του Pistrucci είναι γεμάτο ιστορία και παράδοση, κάνοντας τον χρυσό κυρίαρχο άμεσα αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος ο κυρίαρχος θεωρείται εδώ και καιρό ως το «κύριο νόμισμα του κόσμου», το οποίο εκτιμάται όχι μόνο για την περιεκτικότητά του σε χρυσό, αλλά και για τη διαρκή ιστορική του σημασία. Δημοφιλές στους επενδυτές λόγω της ιδιότητάς του ως περιουσιακού στοιχείου χωρίς ΦΠΑ και απαλλαγμένο από φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, πολύτιμο και άμεσα αναγνωρίσιμο, η κληρονομιά του κυρίαρχου παραμένει, καθιστώντας το μια πολυαναμενόμενη κυκλοφορία κάθε χρόνο. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν το σχέδιο του Benedetto Pistrucci που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο και τον Δράκο θα παραμείνει το σχέδιο επιλογής για μελλοντικά κυρίαρχα νομίσματα ή αν μπορεί να εμφανιστούν νέα σχέδια.

  • Site
  • xrisi-lira.gr 
  • Εδρα: 1.
  • Κολοκοτρώνη 9 -2ος Οροφος. Αθήνα ( Σύνταγμα )τκ.10561
  • Τηλ.: 211 400 30 26
  • Εδρα : 2. ελ. βενιζέλου 53 πειραιάς τκ 18532
  • τηλ.21 11825001    Κιν.    697 2027740

 

Περισσότερα άρθρα

1921 Χρυσή λίρα Μελβούρνη

Ο Χρυσός Κυρίαρχος του 1921. Νομισματοκοπείο της Μελβούρνης. Περικοπή: 240.121 (μπορεί να περιλαμβάνει κέρματα που εκδίδονται ως μέρος ενός σετ). Κοπή στο The Melbourne

Χρυσή λίρα 1917 λονδίνου

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1917 Κυρίαρχος Το  1917 , η Βρετανία βρέθηκε βαθιά  ριζωμένη στη φρίκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου , αντιμετωπίζοντας τόσο στρατιωτικές όσο και

Scroll to Top