Κατηγορίες
Facebook
Twitter
LinkedIn

Είναι τα κρατικά ομόλογα χρυσού μια καλή επένδυση;


 

Όποιος είχε ποτέ την τύχη να έχει στην κατοχή του χρυσά νομίσματα θα καταλάβει ότι υπάρχει κάτι σταθερό και ικανοποιητικό στην επένδυση σε κυρίαρχους.

Ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα νομίσματα στον κόσμο, συμβολίζει την ποιότητα και την ιστορία που έχει συνδεθεί από καιρό με το Βασιλικό Νομισματοκοπείο

Κοπή για πρώτη φορά το 1489 και από το 1817 με το εμβληματικό σχέδιο του Αγίου Γεωργίου και του Δράκου, το χρυσό κυρίαρχο είναι ένα από τα παλαιότερα νομίσματα που παράγονται ακόμα σήμερα.

Κατασκευασμένο από χρυσό 22 καρατίων και βάρος λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο της ουγγιάς, παραμένει αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές επενδυτικό νόμισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως, παρά τη θέση του στη βρετανική ιστορία, οι νομισματικοί ειδικοί μας ρωτούνται συχνά «Είναι οι κρατικοί χρυσοί μια καλή επένδυση;»

Σε αυτόν τον περιεκτικό οδηγό, θα εξετάσουμε:

 • Γιατί πρέπει να σκεφτείτε να επενδύσετε σε χρυσό
 • Τα 3 μεγαλύτερα οφέλη από την επένδυση σε χρυσό κρατικά
 • Γιατί υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι επενδυτών νομισμάτων
 • Οι χρυσοί κυρίαρχοι που πρέπει να επενδύσετε

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΤΕ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ;

Δεν είναι ασυνήθιστο για οικονομικούς συμβούλους να προτείνουν την αγορά χρυσού ως μέρος ενός ποικίλου επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Ακριβώς όπως οι μετοχές και οι μετοχές, η τιμή του χρυσού κινείται τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω. Όμως, ιστορικά, ο χρυσός διατηρούσε πάντα την αξία του – ακόμη και σε περιόδους ακραίας οικονομικής κρίσης ή όταν άλλες αγορές γίνονται ασταθείς.

Εάν επιθυμείτε να επενδύσετε σε χρυσό, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε – όπως:

 • Εταιρείες εξόρυξης χρυσού
 • Αγορά ράβδων χρυσού
 • Χρυσοί κυρίαρχοι

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΤΕ ΣΕ ΧΡΥΣΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ;

Οι νομισματικοί είναι γνωστό ότι συλλέγουν χρυσά νομίσματα και κυρίες, ώστε να μπορούν να αγαπούν την ηλικία, το βάρος, την ομορφιά και τη χειροτεχνία τους στην παλάμη του χεριού τους.

Αλλά για τους επενδυτές, υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους είναι τόσο επιθυμητό περιουσιακό στοιχείο…

1. Ιστορική έκκληση

Οι πρώτοι βρετανοί χρυσοί κυρίαρχοι κόπηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Tudor του βασιλιά Henry VII το 1489.

Το σημερινό σχέδιο που αγαπήθηκε πολύ, με τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει έναν δράκο καβάλα στο γενναίο του άλογο, είναι έργο του διάσημου χαράκτη Benedetto Pistrucci και χρονολογείται από το 1817 (εικόνα παραπάνω).

Αρχικά κόπηκε στο Λονδίνο, στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900, χιλιάδες παρήχθησαν τελικά μέχρι την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική – συμπεριλαμβανομένων νομισματοκοπείων στη Βομβάη, την Οτάβα, την Πρετόρια, το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και το Περθ.

Το 2017, ο χρυσός κυρίαρχος γιόρτασε την 200ή επέτειό του. Παραμένει το νόμισμα ναυαρχίδα του Βρετανικού Βασιλικού Νομισματοκοπείου και λατρεύεται για την πλούσια ιστορία του και τις παραδόσεις που αντιπροσωπεύει.

2. Εύκολο στο εμπόριο

Παρόλο που οι χρυσοί κυρίαρχοι έχουν ονομαστική αξία £ 1, η πραγματική αξία του νομίσματος είναι πολύ μεγαλύτερη επειδή είναι κατασκευασμένο από 0,235 ουγγιές τροίας χρυσού – ελαφρώς περισσότερο από μια παραδοσιακή ουγγιά.

Χάρη στο μικρό του μέγεθος, τα νομίσματα χρυσού είναι πολύ πιο δημοφιλή στους επενδυτές από τα κέρματα της 1 ουγγιάς – όπως το Britannia και το Krugerrand. Αυτό οφείλεται πιθανώς στην ευκολία με την οποία μπορούν να διαπραγματευτούν μικρά ποσά και στο γεγονός ότι είναι πολύ πιο προσιτά στην απόκτηση και την πραγματοποίησή τους – ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με τις ράβδους χρυσού.

3. Αφορολόγητο

Από την οπτική γωνία ενός επενδυτή, το καλύτερο πράγμα για το χρυσό κυρίαρχο είναι ότι μπορείτε να εξοικονομήσετε φόρο διαπραγματεύοντάς τους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα βρετανικά κρατικά νομίσματα και τα νομίσματα της Βρετανίας που παράγονται μετά το 1837 εξαιρούνται από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών (CGT) – λόγω του ότι χαρακτηρίζονται ως νόμιμο χρήμα.

Ορισμένα χρυσά νομίσματα απαλλάσσονται επίσης από τον ΦΠΑ, αλλά οι κανόνες σχετικά με αυτό είναι πιο περίπλοκοι.

Εάν ένα νόμισμα αγοράζεται ως επένδυση σε χρυσό, συνήθως δεν υπάρχει ΦΠΑ που πρέπει να πληρωθεί.

Εάν ένα νόμισμα πωλείται για περισσότερο από το 180% της αξίας του σε χρυσό (όπως κάνουν συχνά τα σπάνια νομίσματα), ταξινομείται ως συλλεκτικό είδος και πρέπει να καταβληθεί ΦΠΑ.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Ακριβώς όπως τα πολλά διαφορετικά είδη χρυσών νομισμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι επενδυτών.

Μερικοί επενδυτές αγοράζουν κρατικά ομόλογα χρυσού επειδή θέλουν να τα διατηρήσουν μακροπρόθεσμα – ελπίζοντας σε άνοδο της τιμής «spot».

Άλλοι τα επιλέγουν για λόγους ευκολίας – μπορούν εύκολα να αποθηκευτούν στο σπίτι και να προσπελαστούν ή να πωληθούν γρήγορα εάν χρειαστεί να αποδεσμεύσουν επειγόντως κεφάλαιο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Για τους συλλέκτες νομισμάτων και τους νομισματολόγους, η ελκυστικότητα των βρετανών κυρίαρχων χρυσού έγκειται συχνά στην αισθητική και ιστορική τους απήχηση.

Οι νομισματικοί συνήθως προσελκύονται από σπάνια νομίσματα χρυσού ή ιστορικά νομίσματα, ενώ οι επενδυτές τείνουν να επιλέγουν αυτά που προσφέρουν την καλύτερη αξία. Πρόκειται συνήθως για Sovereigns χαμηλότερης ποιότητας που αξίζουν λίγο περισσότερο από την τιμή «spot» για την αξία καθαρού χρυσού τους.

Ανεξάρτητα από την κατηγορία που ανήκετε, η επένδυση σε χρυσά κρατίδια θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε ένα παγκοσμίου φήμης νόμισμα με μια αποδεδειγμένη και σταθερή παγκόσμια αγορά.

Εάν είστε συλλέκτης και αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή αξία ενός αντικειμένου, ανατρέξτε στο άρθρο Πόσο αξίζουν τα νομίσματα; οδηγός τώρα!

ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΤΕ;

Μόλις αποφασίσετε να αγοράσετε κρατικά χρυσά ως επένδυση, η επόμενη μεγάλη απόφαση είναι πόσα θα επενδύσετε και τι είδους νομίσματα θα αποκτήσετε.

Η πιο λογική και συνετή στρατηγική είναι να διαφοροποιήσετε την επένδυσή σας.

Προφανώς, αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές σας συνθήκες και θα πρέπει να επενδύσετε μόνο ένα ποσό με το οποίο αισθάνεστε άνετα.

Εδώ είναι μερικοί από τους τύπους χρυσών νομισμάτων που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε…

Προ του 1604 Κυρίαρχοι

Οι χρυσοί κυρίαρχοι που κόπηκαν το 1604 ή πριν είναι ιδιαίτερα επιθυμητοί λόγω της σπανιότητας και της σπανιότητάς τους.

Μεγαλύτερο και βαρύτερο από το σημερινό κυρίαρχο και κατασκευασμένο από καθαρότερο χρυσό 23 καρατίων, οι τιμές τους δεν επηρεάζονται από την αγοραία τιμή του χρυσού και μπορούν να φτάσουν χιλιάδες.

Σίγουρα ο ειδικός τομέας των συλλεκτών και όχι των καθαρά κερδοσκοπικών επενδυτών χρυσού.

Post 1604 Sovereigns

Ακόμη και ένας κυρίαρχος που βρίσκεται σε σχετικά κακή κατάσταση μπορεί να έχει μια εξαιρετική τιμή, ειδικά αν είναι σπάνια.

Μόνο δέκα παραδείγματα του The King George III 1819 Sovereign είναι γνωστό ότι υπάρχουν και ένα εξαιρετικό παράδειγμα πέτυχε το εκπληκτικό ποσό των 186.000 λιρών όταν βγήκε στο σφυρί το 2013.

Το πιο σύγχρονο νόμισμα Victoria ‘Ansell’ του 1859 – που πήρε το όνομά του από τον χημικό George Ansell, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του ισχυρότερου κράματος που χρησιμοποιούσε το Royal Mint στην παραγωγή Sovereign – είναι άλλο ένα σπάνιο Sovereign. Λιγότερο από 25 πιστεύεται ότι υπάρχουν και, το 2012, ένα εξαιρετικό παράδειγμα πουλήθηκε για περισσότερες από 15.000 £

Στη Warwick & Warwick, είμαστε ειδικοί στις αποτιμήσεις νομισμάτων και συχνά πουλάμε σπάνιους χρυσούς σε δημοπρασίες.

Τον Απρίλιο του 2019, αυτός ο κυρίαρχος του 1817 (εικόνα παραπάνω), βαθμολογήθηκε με MS62 σε πλαστική θήκη NGC, πέτυχε 2.520 £ στο βρετανικό μας τμήμα χρυσού.

Η ίδια πώληση είδε αυτόν τον κυρίαρχο του 1835, βαθμολογημένο σχεδόν πολύ καλό, να πραγματοποιήσει 780 £ (φωτογραφία παραπάνω).

Ο κυρίαρχος του 1819 (φωτογραφία παραπάνω) είναι ο πιο σπάνιος από τους ηγεμόνες του 19ου και του 20ου αιώνα με 3.574 χτυπήματα και μόνο 10 πιστεύεται ότι υπάρχουν σήμερα. Η Warwick & Warwick προσέφερε ένα παράδειγμα στις εκπτώσεις μας τον Αύγουστο του 2017 με εκτίμηση 90.000 £. Δεν πουλήθηκε στη δημοπρασία, αλλά στη συνέχεια κανονίστηκε μια ιδιωτική πώληση για 75.000 £.

Τον Δεκέμβριο του 2018, στη δημοπρασία βρετανικών χρυσών νομισμάτων καταφέραμε να πετύχουμε 1.860 £ για αυτόν τον υψηλό βαθμό 2 £ 1823 (φωτογραφία παραπάνω).

Τον Οκτώβριο του 2018, μια άλλη δημοπρασία της Warwick & Warwick είδε αυτό το κυρίαρχο του 1817 να πωλείται για 1.200 £ (φωτογραφία παραπάνω).

Πετύχαμε επίσης 720 £ για αυτό το κυρίαρχο προστατευτικό ασπίδας γυμνού κεφαλιού του 1825, το οποίο βαθμολογήθηκε ως εξαιρετικά λεπτό (εικόνα παραπάνω).

Και αυτός ο κυρίαρχος του 1836 (παραπάνω), που βαθμολογήθηκε ως σχεδόν πολύ καλός ή πολύ καλός, πραγματοποίησε 840 £.

Τον Απρίλιο του 2015, αυτό το σετ 5 £ έως 3d 1887 σε εντοιχισμένη θήκη (παραπάνω) πέτυχε την εξαιρετική τιμή των 3.422 £ συμπεριλαμβανομένου του premium των αγοραστών.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2015, αυτός ο κυρίαρχος William IV του 1832 – που περιγράφηκε ως πολύ καλός και διπλό χτύπημα την ημερομηνία – πέτυχε £619 (παραπάνω).

Αλλά το αποκορύφωμα εκείνης της καλοκαιρινής πώλησης ήταν αυτή η κυρίαρχη ποικιλία William IV του 1836 με το γράμμα N του ANNO χτυπημένο στην ασπίδα, που πραγματοποίησε ένα τεράστιο ποσό £ 3.068 (πάνω).

Άλλα παραδείγματα σπάνιων κυριαρχιών που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του 1900 περιλαμβάνουν:

 • 1908: Εδουάρδος Ζ’ Ηγεμόνας – Νομισματοκοπείο της Οτάβα
 • 1916: George V Sovereign – Νομισματοκοπείο της Οτάβα
 • 1917: George V Sovereign – London Mint
 • 1920: George V Sovereign – Sydney Mint
 • 1921: George V Sovereign – Melbourne Mint
 • 1922: George V Sovereign – Melbourne Mint
 • 1923: George V Sovereign – Sydney Mint
 • 1924: George V Sovereign – Νομισματοκοπείο Πρετόρια
 • 1926: George V Sovereign – Sydney Mint

Gold Proof Sovereigns

Αρχικά, παρήχθησαν δοκιμές για τη δοκιμή της ποιότητας και του σχεδιασμού πριν από την πλήρη παραγωγή και μπορούν να είναι πολύ συλλεκτικά.

Τα τελευταία χρόνια, το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο παρήγαγε χρυσές αποδείξεις των κυρίαρχών του για να πωληθούν σε προθήκη με πιστοποιητικό περιορισμένης έκδοσης.

Οι επίσημοι κυρίαρχοι σπάνια αξίζουν περισσότερο από την «spot» αξία τους, αλλά υπήρξαν περιπτώσεις που έχουν εκπλήξει την αγορά.

Μια ασυνήθιστη απόδειξη του 2017, με ένα ιδιαίτερο σχέδιο George and the Dragon για τον εορτασμό της 200ης επετείου του σύγχρονου κυρίαρχου, θα μπορούσε τώρα να πραγματοποιήσει περίπου 800 έως 900 £ σε άψογη κατάσταση.

Το proof Sovereign του 1989, το οποίο σηματοδότησε την 500η επέτειο των κυρίαρχων που κόπηκαν για τον βασιλιά Henry VII το 1489, είναι επίσης ιδιαίτερα περιζήτητα και μπορούν να κερδίσουν πάνω από 1.000 £.

Τον Ιούνιο του 2015, ήμασταν στην ευχάριστη θέση να πουλήσουμε αυτό το κυρίαρχο απόδειξη του 1887 για 855 £ (κάτω) σε δημοπρασία.

Μισοί Κυρίαρχοι & Τέταρτοι

Το Half Sovereign, το οποίο εισήχθη το 1817, είναι ένα σημείο εισόδου σε πολύ λογικές τιμές στις επενδύσεις νομισμάτων. Λόγω της δημοτικότητάς του, το Royal Mint πρόσθεσε ένα νέο Quarter Sovereign το 2009. Και οι δύο είναι γνωστό ότι έχουν καλές επιδόσεις όσον αφορά τις επενδύσεις για την αξία καθαρού χρυσού τους.

Τον Αύγουστο του 2018, η Warwick & Warwick ήταν περήφανοι που πούλησαν αυτό το εξάμηνο της δεύτερης περιόδου του Edward VI για £2.880 σε δημοπρασία (παρακάτω).

Τον Φεβρουάριο του 2015, πουλήσαμε αυτά τα 1818 μισά κρατίδια για ένα σύνολο £460 (κάτω).

Ευρωπαϊκοί και υπερπόντιοι κυρίαρχοι

Αν και αυτή είναι συχνά μια αγορά που παραβλέπεται, η σπανιότητα αυτών των νομισμάτων σημαίνει ότι μπορούν να αποτελέσουν μια καλή απόκτηση για τους επενδυτές. Λάβετε υπόψη την αισθητική τους αξία και την ιστορική τους σημασία, και αυτά τα νομίσματα μπορούν να προσφέρουν την καλύτερη πιθανή αύξηση στη νομισματική αξία για τιμές κοντά σε χρυσούς χρυσούς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ – ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΠΛΟΥΤΟ

Ακριβώς όπως οι μετοχές και οι μετοχές, η τιμή του βρετανικού χρυσού θα αυξάνεται και θα πέφτει.

Αλλά το κύριο πλεονέκτημα που έχουν όταν επενδύουν σε αυτά είναι ότι θα έχουν ΠΑΝΤΑ πραγματική και μόνιμη αξία – σε αντίθεση με ορισμένες μετοχές ή κρυπτονομίσματα.

Ιστορικά, διατήρησαν την αγοραία αξία τους, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία.

Ορισμένοι κυρίαρχοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να ΑΝΕΛΘΟΥΝ σε αξία λόγω της σπανιότητας, της αισθητικής ή της ιστορικής τους απήχησης.

Ως εκ τούτου, προσφέρουν έναν συνδυασμό των πλεονεκτημάτων της διατήρησης χρυσού και νομισματικής σε μια μικρή επένδυση.

Εάν η επένδυση σε χρυσό είναι το κύριο κίνητρό σας, αποφύγετε να αγοράζετε νέες εκδόσεις που είναι συχνά υπερτιμημένες και παράγονται αποκλειστικά για συλλέκτες που χαίρονται από την κατοχή τους.

Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να αποκτήσετε κρατικά νομίσματα – γνωστά και ως νομίσματα χρυσού και νομίσματα δευτερογενούς αγοράς – καθώς παρέχουν καλύτερη αξία και θα πάρετε περισσότερο χρυσό για τα χρήματά σας.

Όπως περιγράφεται στην αρχή αυτού του οδηγού, το κύριο όφελος από την αγορά Sovereigns χρυσού (αντί για μεγαλύτερες μονάδες χρυσού) είναι η αυξημένη ευελιξία όταν προσπαθείτε να πουλήσετε ένα μικρότερο μέρος της συνολικής επένδυσής σας. Είναι επίσης ιδανικά για άτομα που χρησιμοποιούν τακτικά το επίδομα CGT τους.

Για να επενδύσουν επιτυχώς σε σπάνια νομίσματα που θα μπορούσαν να αυξηθούν σε νομισματική αξία, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις (ή να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν έναν ειδικό που το κάνει), ώστε οι εξαγορές να μπορούν να γίνουν ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.

Στη Warwick & Warwick, έχουμε συντάξει μια βάση δεδομένων επενδυτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν συλλεκτικά αντικείμενα για επένδυση – και τακτικά email λεπτομέρειες σχετικά με τα κατάλληλα ενδιαφέροντά τους.

Επίσης, αγοράζουμε τακτικά αντικείμενα μέσω Εκπτώσεων ιδιωτικής συνθήκης – ένας εξαιρετικός τρόπος για να επιτύχετε μια γρήγορη και αποτελεσματική πώληση κοντά στην τρέχουσα αξία της αγοράς.

Παρόλο που δεν είμαστε χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και αυτό το άρθρο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως επενδυτική συμβουλή, ενημερώνουμε τακτικά τους πελάτες μας όταν διατίθενται σε εμάς κατάλληλοι χρυσοί κρατικοί φορείς.

 • Site
 • xrisi-lira.gr 
 • Εδρα: 1.
 • Κολοκοτρώνη 9 -2ος Οροφος. Αθήνα ( Σύνταγμα )τκ.10561
 • Τηλ.: 211 400 30 26
 • Εδρα : 2. ελ. βενιζέλου 53 πειραιάς τκ 18532
 • τηλ.21 11825001    Κιν.    697 2027740

 

Περισσότερα άρθρα

Καλπάζει» η χρυσή λίρα

Καλπάζει» η χρυσή λίρα Για μία ακόμα φορά ο χρυσός φαίνεται να δεικνύει τον ρόλο του ως  επενδυτικό καταφύγιο Το ένα μετά

Χρυσό στην κορυφή του βάθρου

Καλύτερες στιγμές Οι γενικές προοπτικές για τα εμπορεύματα έχουν λαμπρύνει από την αρχή του έτους, υποστηριζόμενη από μια παγκόσμια οικονομία που έχει

Η ιστορία του χρυσού νομίσματος

Το Sovereign χρυσό νόμισμα κατέχει μια ιστορική θέση στα βιβλία της ιστορίας των οικονομικών. Σεβαστό για την πλούσια ιστορία, την εντυπωσιακή αγνότητα και

Scroll to Top