Κατηγορίες
Facebook
Twitter
LinkedIn

Χρυσή λίρα King George IV 1828

 

Χρονολογία: 1828
Διαθέσιμο: Ζητείται
Τιμή σπάνιας λίρας €: 6.000 euro

Εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα του βασιλία Γεωργίου IV Το πορτρέτο 1828 είναι ένα πολύ ειδικό νόμισμα και ένας από τους σκληρότερους Βασιλείς

King George IV Gold Sovereign of 1825-1830 – The Very First Shield Design Sovereign

Οι πρώτοι χρυσοί κυρίαρχοι του Βασιλιά Γεωργίου Δ’ (1821-1825) παρουσίαζαν ένα πορτρέτο του βασιλιά σε κλασικό στυλ από τον Ιταλό σχεδιαστή Benedetto Pistrucci και την απόδοση του ίδιου σχεδιαστή του Αγίου Γεωργίου που σκοτώνει τον δράκο στην πίσω όψη.

Ωστόσο, ο Γεώργιος Δ’ αντιπαθούσε τον τρόπο που τον απεικόνισε ο Πιστρούτσι και το 1825 αυτό οδήγησε τον βασιλιά να επιμείνει στον Πιστρούτσι να δημιουργήσει ένα νέο πορτρέτο βασισμένο σε μια μαρμάρινη προτομή του Σερ Φράνσις Τσάντρυ. Ο Pistrucci, ένας θυελλώδης σχεδιαστής, ενοχλήθηκε που του ζητήθηκε να αντιγράψει το έργο ενός άλλου καλλιτέχνη και αρνήθηκε – το έργο παραδόθηκε στον Άγγλο σχεδιαστή, William Wyon.

Ο Wyon βρισκόταν στην ανοδική του πορεία και αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν ίσως ο καλύτερος Βρετανός σχεδιαστής νομισμάτων που έγινε ποτέ γνωστός. Δημιούργησε το Νεαρό Πορτρέτο της Βασίλισσας Βικτώριας που κοσμούσε κυρίαρχους για πενήντα χρόνια, καθώς και τη σφραγίδα Penny Black.

Το πορτρέτο του του βασιλιά Γεωργίου Δ’ ήταν μια αναζωογονητικά μοντέρνα ερμηνεία και παρέλειψε το δάφνινο στεφάνι – η πρώτη φορά μετά την Αποκατάσταση που ένας Βρετανός βασιλιάς είχε απεικονιστεί έτσι.

Το πορτρέτο του βασιλιά με γυμνά χέρια του Wyon συνοδεύεται από ένα αντίστροφο σχέδιο των Βασιλικών Όπλων μέσα σε μια γαρνιρισμένη ασπίδα που δημιουργήθηκε από έναν Γάλλο, τον Jean Baptiste Merlen. Οι βασιλικοί τίτλοι, τους οποίους ο Pistrucci είχε αφαιρέσει μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα, αποκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω από το εξωτερικό της ασπίδας.

Με τη δημοτικότητα του Pistrucci με τον βασιλιά να φθίνει και το σχέδιο του Αγίου Γεωργίου τόσο στενά συνδεδεμένο μαζί του, θεωρήθηκε ότι η ασπίδα ήταν ένα πιο «βρετανικό» σχεδιαστικό μοτίβο. Απίστευτα, το σχέδιο που επρόκειτο να γίνει συνώνυμο με το ίδιο το βρετανικό κυρίαρχο νόμισμα αφαιρέθηκε από τα νομίσματα του Βασιλιά Γεωργίου Δ’, αφού είχε εισαχθεί λιγότερο από μια δεκαετία νωρίτερα.

Υπήρξαν μόνο έξι χρόνια χρυσού κυρίαρχου που εκδόθηκαν με αυτό το πορτρέτο του βασιλιά – 1825, 26, 27, 28, 29 και 30. Ήταν επίσης το πρώτο που παρουσίασε την Ασπίδα των Βασιλικών Όπλων στην πίσω όψη. Αυτά αποτελούν μόλις το 2% του συνολικού αριθμού των βρετανών κυρίαρχων που κόπηκαν και έχουν μεγάλη σημασία για τους συλλέκτες.

Τα νομίσματα του 1825 είναι η πρώτη ημερομηνία αυτού του πρώτου τύπου και είναι τα πιο περιζήτητα.

386,182 εχουν εκδοθεί το 1828.

Περισσότερα άρθρα

1921 Χρυσή λίρα Μελβούρνη

Ο Χρυσός Κυρίαρχος του 1921. Νομισματοκοπείο της Μελβούρνης. Περικοπή: 240.121 (μπορεί να περιλαμβάνει κέρματα που εκδίδονται ως μέρος ενός σετ). Κοπή στο The Melbourne

Χρυσή λίρα 1917 λονδίνου

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1917 Κυρίαρχος Το  1917 , η Βρετανία βρέθηκε βαθιά  ριζωμένη στη φρίκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου , αντιμετωπίζοντας τόσο στρατιωτικές όσο και

Scroll to Top