Κατηγορίες
Facebook
Twitter
LinkedIn

Χρυσή λίρα King George III 1819

 

Χρονολογία: 1819
Διαθέσιμο: Ζητείται
Τιμή σπάνιας λίρας €: 100.000 e

 

Ενα εξαιρετικό σπάνιο νόμισμα , ενδέχεται να υπάρχουν μόνο 10 ίδια νομίσματα στον κόσμο

εχουν εκδοθεί  3.574 τεμάχια απο ιδιώτες εμπόρους  της τότε εποχής

το οποιο διαθέτει πορτρέτο του Γεωργίου του τρίτου σχεδιασμένο απο τον ιταλό γλύπτη Pistrucci στην εμπρόσθια όψη. Ενω Στην αντίθετη τώρα βλέπουμε την όψη του αγίου γεωργίου σχεδιασμένη και αυτη απο τα χέρια του ιταλού γλύπτη

Το κυρίαρχο George III που κατασκευάστηκε στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου το 1819 είναι ένα πολύ σπάνιο νόμισμα και μια βασική ημερομηνία στη σειρά του Λονδίνου. Υπάρχουν μόνο επτά γνωστά παραδείγματα σε ιδιώτες, και δέκα γνωστά σωζόμενα παραδείγματα συνολικά. Δύο από αυτά είναι πρώην κοσμήματα και έχουν υπολειμματική συγκόλληση και το ένα είναι με τρύπα.

Αυτό το νόμισμα βαθμολογείται ως “σχετικά με το EF” και είναι το καλύτερο γνωστό παράδειγμα από ένα πλήρες βρετανικό βήμα ταξινόμησης.

Στοιχεία του Κυρίαρχου

Η εμπρόσθια όψη έχει το βραβευμένο πορτρέτο της κεφαλής του Γεωργίου Γ’. Αυτό σχεδιάστηκε από τον Benedetto Pistrucci και το όνομά του βρίσκεται στην περικοπή του νομίσματος.

Η πίσω πλευρά σχεδιάστηκε επίσης από τον Pistrucci, και πάλι το όνομά του φαίνεται κάτω από την κύρια εικόνα. Το σχέδιο είναι ο Άγιος Γεώργιος πάνω σε ένα άλογο, που σκοτώνει τον δράκο. Αυτή η εικόνα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε χρυσούς το 1817.

Γιατί ο Γεώργιος Γ’ Ηγεμόνας του 1819 είναι τόσο Σπάνιος;

Αυτό το νόμισμα είναι λίγο μυστήριο και η κοπή εκείνη τη χρονιά ήταν μόνο 3.574. Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο παρήγαγε κυρίαρχους σε πέντε μόνο διαφορετικές περιπτώσεις το 1819, μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου. Αυτό οφειλόταν στην αναστολή των πληρωμών για είδη (δηλαδή, νομίσματα) από την Τράπεζα της Αγγλίας εκείνη την εποχή. Λέγεται ότι ο χρυσός που χρησιμοποιήθηκε για την κοπή αυτών των νομισμάτων προμηθεύτηκε από ιδιωτικά ιδρύματα, πιθανότατα από εταιρείες του City του Λονδίνου. Το αν κάποια από τα νομίσματα που κόπηκαν διανεμήθηκαν στη συνέχεια σε αυτές τις πηγές είναι άγνωστο.

Φημολογείται ότι η πλειονότητα αυτών των νομισμάτων μπορεί να έχουν βρει το δρόμο τους στο εξωτερικό καθώς η προτίμηση του βρετανικού κοινού εκείνη την εποχή ήταν να ξοδέψει και να εξοικονομήσει χρήματα με τραπεζογραμμάτια και όχι με χρυσό. Ένας σύγχρονος τραπεζίτης, ο Hudson Gurney, καταγράφεται να λέει σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι δεν είχε δει ποτέ έναν κυρίαρχο του 1819 που κυκλοφορούσε.

Το 1829, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας, διεξήγαγε μια έρευνα για να μελετήσει τη φθορά των κυκλοφορούντων κυρίαρχων. Ζητήθηκε από την Τράπεζα να προμηθεύσει, από τα θησαυροφυλάκια της, 100 κομμάτια από κάθε ημερομηνία που κυκλοφορούσε τότε από το 1817 έως το 1829. Το κατάφεραν εύκολα με εξαίρεση το έτος 1819. Για φέτος, βρήκαν μόνο 2 παραδείγματα! Και αυτό ήταν μόλις 10 χρόνια μετά την κοπή τους.

Το 1882, ένας ιδιώτης τραπεζίτης ονόματι Μάρτιν διεξήγαγε μια έρευνα για το πώς τα πήγαιναν οι κυβερνήτες του χρυσού σε κυκλοφορία. Από τα 105.000 κομμάτια που εξετάστηκαν και ζυγίστηκαν, φάνηκαν μόνο δύο νομίσματα του έτους 1819. Αυτό φαίνεται να ήταν μια χρήσιμη άσκηση. Μετά από αυτή την έρευνα, όλα τα κυρίαρχα που χρονολογούνται πριν από το 1838 κηρύχθηκαν ως μη νόμιμο χρήμα και αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία λόγω φθοράς.

Σήμερα

Ένας κυρίαρχος George III του 1819 δημοπρατήθηκε προηγουμένως στον Sotheby’s στις 15 Οκτωβρίου 1998 και πουλήθηκε για 55.000 £ συμπεριλαμβανομένου του ασφάλιστρου του αγοραστή (BP). Στη συνέχεια, αυτό πουλήθηκε από την Baldwins ως μέρος της Bentley Collection of British Milled Sovereigns στις 8 Μαΐου 2013 για £186.000 συμπεριλαμβανομένου του BP. Αυτό το νόμισμα είναι το καλύτερο γνωστό παράδειγμα του κυρίαρχου του 1819 σε ιδιώτες.

Υποτίθεται ότι υπάρχει μια έκδοση «δείγματος ή απόδειξης» αυτού του νομίσματος. Ωστόσο, ακόμη και αν υποτεθεί ότι αναγνωρίστηκε σωστά, δεν έχει εμφανιστεί από την πώληση “North Country Collector” το 1939.

Τον Ιούλιο του 2019, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο διεξήγαγε ψηφοφορία για να πουλήσει έναν ηγεμόνα George III του 1819 για 100.000 λίρες. Αυτό επρόκειτο για τον εορτασμό των διακόσιων χρόνων από τη γέννηση της βασίλισσας Βικτώριας. Αυτό το νόμισμα είχε εμφανιστεί στο Λονδίνο το 1974. Το London Evening Standard ανέφερε τότε ότι σε έναν έμπορο που ονομαζόταν BA Seaby είχε προσφερθεί ένας κυρίαρχος του 1819. Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο το απέκτησε στη συνέχεια 40 χρόνια αργότερα και το παρουσίασε προς πώληση.

Περισσότερα άρθρα

Scroll to Top